Bolig

Disse luftrenserne er best i test og anbefalt for allergikere

Collage av de beste luftrenserne for allergikere fra merker som Electrolux, Phillips og Coway.
Luftrenser test: Vi har funnet de beste luftrenserne for allergikere fra merker som Electrolux, Phillips og Coway. (Foto: ABC Startsiden/ Herman Arneberg Johnsen)

En luftrenser kan være svært lurt å ha hjemme om du har astma eller allergier eller er sensitiv for støv og dyrehår.

Luftrensere blir stadig bedre og smartere, med avanserte filtere og smarthjem-styring. Om du sliter med irriterte luftveier på grunn av støv, pollen eller dyrehår kan det utgjøre en stor forskjell med en god luftrenser.

4. mai kunne Dagbladet melde om ekstrem pollenspredning i store deler av landet. Da kan det være veldig godt å ha en innendørs luftrenser til å lindre plagene. 

Derfor har vi funnet frem til fem luftrensere, der fire av dem er spesielt anbefalt for allergikere og astmatikere, og den siste er en billig og god luftrenser alle kan ha bruk av og glede for.

Er det støvete og skittent hjemme? Sjekk ut vår praktiske samleside for rengjøring!

Disse luftrenserne er best i test

Norges astma- og allergiforbund har i samarbeid med de andre astma- og allergiforbundene i Sverige og Danmark produktmerkeordningen Asthma Allergy Nordic, som er produkter for astmatikere, allergikere og andre med følsomme luftveier som er vurdert og anbefalt etter strenge kriterier. 

Vi har funnet frem et par luftrensere merket med Asthma Allergy Nordic, samt en annen luftrenser som har gjort det godt i testing, men som ikke nødvendigvis er godkjent av astma- og allergiforbundet. Denne er for de av oss som først og fremst vil ha renere luft hjemme uten krav om Asthma Allergy Nordic-merkingen.

Electrolux Well A5 luftrenser

Anbefalt av astma- og allergiforbundet
Electrolux Well A5 Luftrenser - Grå

Electrolux Well A5 Luftrenser – Grå

Renser effektivt rom opp til 27m²
Pris nå: 2 949 kroner hos WhiteAway
Her får du den til laveste pris

Denne luftrenseren fra Elektrolux er godkjent av Astma- og allergiforbundet, og er en tretrinns luftrenser som fanger 99,93% av partiklene med en størrelse ned til 2,5 mikrometer. Den har en partikkelsensor som automatisk justerer inntaket basert på partikkeltettheten i rommet. Passer fint til mindre rom.

Philips AC4236 luftrenser

Anbefalt av astma- og allergiforbundet
Philips AC4236/10

Philips AC4236/10

Renser rom på opptil 158 m²
Pris nå: 2 990 kroner hos NetOnNet
Her får du den til laveste pris

Denne luftrenseren er også godkjent av Astma- og allergiforbundet, har en partikkelfjerningseffektivitet på 99,9%, og er ypperlig til bruk i store rom. Renser rom på opptil 158 m²

Electrolux Pure A9 luftrenser

Anbefalt av astma- og allergiforbundet
Electrolux Pure A9 luftrenser PA91-404DG

Electrolux Pure A9 luftrenser PA91-404DG

Luftrenser for rom opptil 92 m²
Pris nå: 4 599 kroner hos Elkjøp
Her får du den til laveste pris

Denne stilige luftrenseren som er godkjent av Astma- og allergiforbundet har innebygd WiFi som gir deg informasjon om luftkvaliteten i boligen din via app. Det laveste lydnivået er 17 db.

Coway Storm Ap-1516d luftrenser

Anbefalt av astma- og allergiforbundet
Coway Storm Ap-1516d Luftrenser - Hvit

Coway Storm Ap-1516d Luftrenser – Hvit


Renser luft i rom opp til 100 m2.
Pris nå: 4 349 kroner hos Skousen
Her får du den til laveste pris

Denne er også godkjent av Astma- og allergiforbundet, og renser luft i rom opp til 100 m2.

Cleverio appstyrt luftrenser

Cleverio Air Purifier Appstyrt luftrenser

Sjekk prisen her

Denne luftrenseren er en rimelig og liten luftrenser som er flott til bruk i små til middels rom, og fikk terningkast 5 i TV2 sin test av luftrensere, kun slått av en modell som er dobbelt så dyr. Den har masse praktiske app-funksjoner, og har filter i tre lag som motvirker 99,97 % av luftbårne partikler.

Merk at denne ikke bærer Astma- og allergiforbundet godkjenningsstempel, men størrelsen og prisen tatt i betraktning er dette likevel en god luftrenser som er flott for allergikere og andre som vil begrense partikkeltettheten i hjemmet sitt.

Hvordan fungerer en luftrenser?

En luftrenser for hjemmet fungerer ved å trekke inn luft fra rommet, filtrere ut uønskede partikler, og deretter slippe ut renset luft tilbake i rommet. Her er noen av de viktigste elementene som vanligvis finnes i en luftrenser for hjemmet:

 1. Filter: De fleste luftrensere for hjemmet inneholder et filter som fjerner partikler fra luften. Filteret kan være laget av forskjellige materialer, inkludert fiberglass, kull eller HEPA (High-Efficiency Particulate Air)-filter. HEPA-filter er spesielt effektive til å fange opp små partikler, som pollen, støv og dyrehår.
 2. Vifte: En vifte trekker inn luften fra rommet og fører den gjennom filteret. Viften kan ha forskjellige hastigheter, avhengig av størrelsen på rommet og luftkvaliteten.
 3. Ioniserer: Noen luftrensere har også en ioniserer som gir partiklene i luften en elektrisk ladning. Dette gjør at partiklene kleber seg sammen og blir større, og dermed enklere å fjerne fra luften.
 4. Aktivt karbonfilter: Dette filteret kan fjerne gasser, lukt og kjemikalier fra luften.
Luftrenser test: En mann snyter seg foran et bjørketre.
Pollen: Om du sliter med dette, kan det være gull verdt med en luftrenser hjemme. Foto: Colourbox

Når luften passerer gjennom filteret, fjerner det partikler som pollen, støv og dyrehår fra luften. Deretter kan viften eller ionisereren hjelpe til med å fjerne disse partiklene fra filteret og slippe ut renset luft tilbake i rommet.

Mange luftrensere har også en sensor som overvåker luftkvaliteten og justerer hastigheten på viften etter behov. Dette gjør at luftrenseren kan arbeide mer effektivt og spare energi.

Det er viktig å merke seg at luftrensere for hjemmet ikke kan fjerne alle partikler og forurensninger fra luften, og at det fortsatt er viktig å

Hvem kan ha behov for en luftrenser?

For personer som lider av allergier eller astma, kan luftrensere være spesielt nyttige. Luftrensere kan fjerne allergener som pollen, støv og dyrehår fra luften, og dermed redusere symptomer på allergi og astma. Dette kan bidra til å forbedre søvnkvaliteten og øke livskvaliteten for personer som lider av disse tilstandene.

Luftrensere kan også være til stor nytte for personer som bor i byer eller andre steder med høy forurensning. 

Luftrenser test: Bilde av luftforurensning.
Om du bor et sted med forurenset luft kan en luftrenser øke livskvaliteten din. Foto: Colourbox

Luftrensere kan fjerne svært små og skadelige partikler fra luften, og ved å redusere mengden av disse partiklene i luften kan luftrensere bidra til å beskytte lungene og redusere risikoen for alvorlige luftveis- og helseproblemer.

Om du verken har astma eller allergier, kan luftrensere likevel hjelpe deg med å få et godt inneklima. Ingen har spesielt godt av å inhalere diverse partikler, støv eller dyrehår, så om du har et hjem med mye av dette kan det være verdt å sjekke ut luftrensere. Det finnes en lang rekke gode luftrensere i ulike prisklasser der ute!

Skittent gulv? Slik vasker ekspertene gulvet.

Hva bør du tenke på når du skal kjøpe en luftrenser?

Astma-og allergiforbundet har laget en nyttig liste over ting du bør tenke over om du leter etter en god luftrenser:

 • Luftrenseren må være tilpasset romstørrelse den skal plasseres i
 • Den skal produsere lite støy og viftesus
 • Den skal ikke virvle opp støv
 • Den filtrerte luften skal ikke føre til uønsket bevegelse og trekk i romlufta
 • Det bør være enkelt å skifte filter og vedlikeholde
 • Den bør være brukervennlig
 • Filtreringen bør utelukkende være mekanisk (HEPA, kullfilter, grovfilter o.l.)
 • Ikke-mekanisk tilleggsfunksjonalitet som endrer luften elektronisk, kjemisk eller elektrostatisk frarådes, fordi slike luftrensere er dårlig dokumentert for våre grupper

Kilde: Astma- og allergiforbundet