Mat og drikke

Lussekatter: Oppskrift på saftige og luftige boller

bilde av luftige lussekatter på brett med snøflak-dekor og rosiner
Lussekatter hører med til Luciadagen. Få oppskriften under. (Foto: Matprat.no)

Lussekatter hører Santa Lucia feiringen til. Så enkelt baker du luftige og smakfulle lussekatter med safran til både store og små.

13. desember feirer vi Luciadagen med saftige, nybakte lussekatter som flittig deles ut av syngende, hvitkledde barn i skoler og barnehager over hele landet. Ifølge snl.no kommer tradisjonen med lussekatter opprinnelig fra Sverige før vi i Norge plukket det opp og gjorde tradisjonen til en del av Luciadagen og førjulstiden. Lussekattene skal symbolisere lyset og sola, og skal derfor være gule.

Lussekatter med gurkemeie

Det mest vanlige er å bake lussekatter med safran, men safran kan fint erstattes med gurkemeie. Til oppskriften under kan du bruke en halv teskje gurkemeie. Du kan også bruke begge krydderne samtidig for ekstra smak. Noen velger også å tilsette litt kardemomme.

Her finner du alle oppskriftene våre på gjærbakst

Hvorfor feirer vi Lucia?

Lucia var en romersk kvinne født i en velstående familie som kom fra Siracusa på Sicilia i Italia. På begynnelsen av 300-tallet led hun martyrdøden under kristendomsforfølgelsen i Romerriket etter å ha motsatt seg keiserens lover og overtalt sin mor til å gi hele arven til fattige.

Lucia døde med sin tro i behold med en brennende lampe i hånden. Dette er slik Lucia fikk navnet som på latinsk betyr «lysende».

God Santa Lucia feiring!

Oppskrift på verdens luftigste tangzhongboller finner du her.

Lussekatter

Lussekatter
Tid
60 min
Porsjoner
1

Inviter til luciafest og nyt smaken av deilige lussekatter. Lag dem på den tradisjonelle måten, eller du kan bake dem med tangzhong-metoden(se link til sak lenger oppe i artikkelen). Oppskriften gir cirka 30 lussekatter.

Ingredienser

  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info

Slik gjør du

Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. info info Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. Behold skjermen på

1.

Hell mel, sukker og salt oppi en bakebolle. Disse røres raskt sammen. Hold gjerne tilbake 1 desiliter mel, som du kan tilsette etter hvert om deigen blir for klissete.

2.

Egg og melk vispes sammen. Bruk romtempererte råvarer eller varm blandingen forsiktig opp til 25-30 °C. Gjæren smuldres i melkeblandingen. Rør blandingen til gjæren er helt oppløst. Bruker du tørrgjær kan den tilsettes i bollen med det tørre.

3.

Tilsett safran i melkeblandingen. Rør godt godt slik at melken får en fin og gul farge.

4.

Ha melkeblandingen oppi bollen sammen med det tørre. Elt i 5-10 minutter på lav hastighet til deigen samler seg og slipper bollen litt. Tilsett resten av melet om deigen er veldig klissete.

5.

Ha oppi romtemperert smør i terninger. Elt til deigen er smidig og har en blank og fin overflate. Det tar cirka 10 minutter. Ta gjerne “glutentesten” mot slutten av eltingen. Strekk i deigen og føles den «kort». bør den eltes litt til. Er den elastisk og smidig er den klar for heving.

6.

Dekk bakebollen med plastfolie og la den heve på et lunt sted til den blir cirka dobbel størrelse. Beregn cirka 1 – 1,5 time.

7.

Ha deigen på et bakebord med litt mel. Trill tynne pølser og form dem om til lussekatter. Bruk litt mel på kjøkkenbenken til utbakingen om nødvendig.

8.

Pynt lussekattene med rosiner og legg de på et bakepapirkledd stekebrett. Etterhev under et klede i 15-20 minutter. Pensle med egg.

9.

Lussekattene stekes midt i ovnen på 225 °C i 8–10 minutter, til de er lyst gylne. Avkjøl på rist.

Oppskriften er hentet med tillatelse fra MatPrat, som utelukkende fungerer som en uavhengig kilde i artikkelen. MatPrat er ikke annonsør og har ingen tilknytning til artikkelens kommersielle innhold.