Smarte tips

Lydbok-app: Slik velger du den beste appen for deg

Dame med brunt hår og blå bluse sitter ute med hodetelefoner og telefon hvor flere lydbok-apper er samlet. Vi har sett på utvalget av lydboktjenester på det norske markedet og forklarer forskjellene på de enkelte slik at du kan finne den som passer deg.
Å høre på lydbok er en perfekt, og ikke minst avslappende, sommeraktivitet. Vi har samlet flere lydbok-apper, som Fabel, Storytel, Bookbeat og Podimo, og forteller egenskapene til hver av dem slik at du kan finne den som passer best til deg. (Foto: ABC Guider)

Fordyp deg i en god bok i sommer. Vi har samlet alle lydbok-appene på markedet, som Fabel og Storytel, og hjelper deg med å finne den som er best til akkurat deg.

Enten du skal på stranden, kjøre biltur, gå i fjellet, eller bare være hjemme, er et dykk inn i en annen verden den perfekte sommeraktiviteten. Og her kommer en god bok hos en lydbok-app inn i bildet.

Med lydbok kan du når som helst og enkelt dra dit du vil. Enten det er tilbake i tid og via ett dypdykk i historiske romaner, en kjærlighetshistorie som utspiller seg i nåtiden, eller via en oppdiktet fremtid eller via fiction hvor det finnes drager og trollmenn. Det finnes vel strengt talt ingen begrensninger på hvor litteraturen kan ta oss med?

Det finnes også et hav av lydboktjenester og vi prøvd å samle de beste ved hjelp av å gi deg fordelene med hver enkelt tjeneste, samt gi deg svaret på hvilke av dem som er kåret til den beste.

Sjekk ut samlesiden vår for sommer hvor du blant annet finner sommertrender, smarte sommer-tips og triks, samt smakfulle sommeroppskrifter.

Hvorfor lydbok?

Å lese bøker kan visstnok føre til kognitivt engasjement (som er sier noe om hvor investerte man er i læringen), noe som kan forbedre blant annet ordforrådet ditt og konsentrasjonsevnen. Det kan også påvirke empati, sosial forståelse og emosjonell intelligens, skriver Ledernytt.

Men så er det ikke alle som liker å lese, som sliter med lesevansker, eller bare trenger en pause fra sider med ord etter ord. Da kan lydbøker være et godt valgt for deg, og i tillegg får du også fordelene ved å lytte til lydbøker; Ung Forskning viser til en studie gjort av University of Berkeley i USA, publisert i 2019, som nesten ikke fant noen forskjeller på hjerneaktiviteten til de som leste bok i forhold til de som lyttet til bok. Og forsker Alexandra Borg mener at lydbøkene gjør at flere får muligheten til å få gleden av bøker, skriver Ung Forskning.

Skal du være ute i solen i sommer? Da må du huske solbeskyttelse. Her finner du solkremene Forbrukerrådet anbefaler.

Hvilken lydbok-app er best?

Det finnes et stort utvalg av lydbok-apper på markedet og det kan derfor være vanskelig å finne tjenesten som passer best til deg. Vi har samlet flere kjente lydbok-apper hvor vi også forklarer fordelene med hver av de forskjellige. Som regel er de nokså like, men det finnes noen forskjeller. Har du en bestemt bok du ønsker å lytte til kan det være lurt å søke etter denne før du eventuelt velger tjeneste.

Vi har også samlet de mest populære bøkene hos de enkelte platformene slik at du kan finne en favoritt til sommeren.

Planer om å bilferie? Vi har samlet 10 tips til supersmarte ting du trenger til bilferien.

Best i test: Storytel

Techradar har gjort en kåring av lydbok-apper, og her er det Storytel som stikker av med seieren og blir kåret til best i test. Testpanelet trekker spesielt fram at denne tjenesten har et stort utvalg med både lydbøker og ebøker.

– Appen er også veldig enkel å navigere, og den byr på et stort utvalg av smarte funksjoner, skriver Techradar.

Storytel har en del titler som kun kan strømmes på Storytel i sommer, blant annet:

 • Mordene på Fleat House – Lucinda Riley
 • Å vanne blomster om kvelden – Valérie Perrin
 • Edderkoppen – Lars Kepler
 • Kniven i ilden – Ingeborg Arvola
 • De uverdige – Roy Jacobsen

Fabel: For deg som skal på bilferie

Fabel er også en svært populær lydbok-app her til lands. Her finner du et stort utvalg av lydbøker, men legg merke til at de ikke tilbyr ebøker. Dette er derimot en veldig fin lydbok-app for deg som skal på bilferie da den er én av få lydboktjenester som tilbyr bilmodus.

Fabel tilbyr blant annet:

 • En rekke bøker fra den populære forfatteren Lucinda Riley.
 • Mange bøker av Jo Nesbø
 • Stort utvalg barnebøker som blant annet «Herman» av Herman Flesvig og Erlend Loe, og serien «Detektivbyrå nr. 2» av Jørn Lier Horst.

BookBeat: Stort utvalg av biografier

Bookbeat er en lydbok-app med voksende popularitet her til lands. Techradar kaller det en nedskalert og lettnavigert app, og den passer derfor spesielt godt for deg som kun er ute etter de mest nødvendige funksjonene for å lytte på lydbøker i sommer.

Bookbeat har et stort utvalg med kjente biografier av blant annet, Jens Stoltenberg, Therese Johaug, Sophie Elise, Petter Stordalen og Abida Raja, for å nevne noen.

Lydboktjenesten har også et stort utvalg av bøker på engelsk, samt andre språk.

Nextory: For deg som liker å lese ebøker

Nextory er en mindre kjent lydbok-app i Norge, og denne har derfor ikke like stort utvalg av norske lydbøker som de andre tjenestene. Det betyr ikke at Nextory ikke har sine fordeler, for leser du oftere ebøker enn du lytter til lydbøker er dette den beste tjenesten for deg.

Du kan finne bøker fra Jørn Lier Horst, Unni Lindell, Lucinda Riley og mange flere hos Nextory.

Podimo: For deg som elsker podcast

Sist men ikke minst har vi Podimo. Selv om denne tjenesten er mest kjent for podcast, kan man også finne lydbøker her. Dette er derfor den beste appen for deg som vil ha både lydbøker og mange spennende podcaster. Er det kun lydbøker du er på utkikk etter, ville vi valgt en av de andre tjenestene.

Noen populære podcaster du kan høre hos Podimo er:

 • True crime: Kriminalkrøniken
 • Inspirerende: Suksess med Jan Thomas
 • Lær noe nytt: 198 land med Einar Tørnquist
 • Historie: Heksene i nord

Lytt til lydbøker gratis

Visste du at i tillegg til tjenestene over, som alle koster penger, finnes det måter å lytte på lydbok gratis? Dersom man er medlem av et bibliotek vel å merke. Hos Bookbites og Allbok får du nemlig et utvalg av både lydbøker og ebøker. Utvalget vil derimot variere basert på hvilket bibliotek du er medlem av og hva de har å tilby. Og også her er det et klassisk bibliotekssystem hvor man kun kan lytte eller lese dersom boken ikke er utlånt.

Vil du unngå unødvendig stress på reisen i sommer? Da kan en sporingsbrikke være en god investering. Vi forteller hvilken sporingsbrikke som er best blant Apple og Samsung.