Fisk

Makrell, torsk, sei og lyr: Hvordan lykkes med havfiske i sommer

havfiske med stang i midnattsol
Det faktum at hele Norge er så lett tilgjengelig, er en stor lykke for sportsfiskere og andre entusiaster. (Foto: Colourbox)

Sommeren er en populær tid for havfiske der mange kaster ut snøret i håp om å få napp. Da er det en fordel å være riktig utstyrt.

Som allemannsrett har fritidsfiske i sjøen lange tradisjoner her i Norge sammenlignet med de fleste andre land i Europa.

Finn flere gode tips på Startsiden Guider

Det å kunne være ute i naturen har en beviselig positiv effekt på både fysisk og mental helse, der hemmeligheten ligger i kombinasjonen naturopplevelser, avkobling og engasjement i en hobby. Og hvis du er heldig, får du med deg fisk hjem til middag.

Havfiske i saltvann med stang er lov

I motsetning til for eksempel Danmark, der du må betale fiskeavgift for å bruke fiskestang i sjøen, slår den norske allemannsretten fast at du har lov til å fiske saltvannsfisk med stang eller snøre hele året rundt, uavhengig om du gjør det fra land eller i en båt.

Samtidig er det viktig å huske at det er andre regler som gjelder om du skal fiske i innsjøer, der fiskeretten tilhører grunneieren. Da må du ente ha grunneiers tillatelse eller skaffe deg et fiskekort. Det sistnevnte er enkelt å skaffe.

Dette utstyret bør du ha

Sølvkroken Zirkon saltvann fiskesett

Sølvkroken Zirkon fiskesett – perfekt til tungt ferskvannsfiske og sjøfiske. 3-delt fiskestang, meget velbalansert med tynn og spenstig blanks. Stanga har fått oppgradert screw-down snellefeste og korkhåndtak. Zirkon 6000 snella er en lett og sterk modell med hele 5 kulelager, samt One Way Clutch (OWC) for et kontant tilslag. Maskinert aluminiumsspole med designhull for lettere vekt og stille gange.
Magasinet

Litt vanskeligere kan det være å få napp på kroken, men det finnes heldigvis gode tips til hvordan du kan styrke muligheten til å kjenne den umiddelbare gleden og spenningen idet det rykker til i den andre enden av snøret.

Er du jaktinteressert, har vi laget en guide om jakttider.

Sølvkroken norgespakken sjøfiske – sluksett

Sølvkroken har plukket ut fem av sølvkrokens beste sjøsluker. Settet består av løse snaphvirvler og følgende sluker:Jensen Sild (25 g), Jensen Pirken (25 g), Stingsild (28 g), Slukhals med dusk (25 g) og Salamander Allround (24 g).
Magasinet

Vi spurte Anders Henriksen i Friluftsmagasinet AS til å komme med tips til hva man som nybegynner bør investere i av utstyr med tanke på havfiske.

– I sjøen brukes tyngre sluker enn i ferskvann, derfor er det vanlig med stenger i slukvekter 15-40 gram, forteller han til ABC Brand Studio.

– De som fisker i sjøen, fisker stort sett makrell utover sommeren, fortsetter han.