Gjør det selv

Mal terracotta-flisene og få en helt ny gang

terracotta fliser som blir malt med epoxymaling i nye farger
Elisabeth ville fornye gangen på en rimelig måte. Dermed malte hun terracotta-flisene med epoxy-maling for å gi flisene nytt liv (Foto: Elisabeth S. Wildner)

Se hvordan Elisabeth fornyet sin utdaterte gang med freshe farger ved å behandle terracotta-flisene med epoxy-maling.

Terracotta-fliser var svært populært i norske hjem på 80-tallet. Mange lot inspirere av hjem på sydligere breddegradder, og særlig Spania. Terracotta ble brukt i alle rom hvor det var fliser. 

Terracotta-fliser på badet, i gangen eller på kjøkkenet er mest vanlig. Flisene er også flittig brukt ute og i vinterhager.

Flisene har sine fordeler. De er gjerne laget av høy kvalitet som gjør at de varer lenge. Derfor er det ikke så rart at det fortsatt finnes svært mange hjem med terracotta-fliser.

Terracotta er verdt å vedlikeholde

Byggevarer av kvalitet er verdt å vedlikeholde, men går det an å modernisere terracotta fliser på vegger eller gulv på en billig måte?

Svaret er ja. Fliser går an å moderniseres og behandles. Det mange ikke vet er at det går an å male fliser. Resultatet blir veldig bra. Veggen eller gulvet ditt vil føles som nytt, uten at det koster skjorta. Her er et tips til deg som vil beise terrassen.

På vår Facebook-gruppe “Vi som elsker DIY-prosjekter og smarte tips” har Elisabeth S. Wildner delt et innlegg hvor hun har fornyet sine terracotta-fliser.

– Bye-bye terracotta. Ut med hvit og inn med litt farger. En ellers lite anvendelig gang ble mye bedre. Gjestebadet ble også mye hyggeligere, skriver hun.

Tenker du også på å male huset, er dette tipsene du bør tenke på.

Epoxy-maling for røff bruk

gangen til Elisabeth ble som ny etter at hun malte terracotta-flisene med epoxymalling.
Sjeldent er resultatet så tydelig etter at Elisabeth malte terracotta-flisene sine med epoxy-maling. Hun har valgt fargene hvitt og grønt til gangen, og resultatet ble svært smakfullt. (Foto: Elisabeth S. Wildner)

Hun har benyttet seg av to-komponent epoxy gulvmaling til gulvet. Denne kan også benyttes til vegg. Fordelen med denne malingen er at det gjør materialet stivt og ekstremt sterkt når de to ulike komponentene herdes sammen. Da får man et slitesterkt gulv som både tåler kjemikalier og hard bruk – perfekt for gangen.

Det er verdt å nevne at to-komponents epoxy maling kun er til bruk innendørs. 

Tidligere ble epoxy-maling kun brukt på gulv i fabrikker og verksteder fordi det tålte den røffe bruken og var lett å vedlikeholde fordi den er så lett å rengjøre.Den er litt dyrere enn vanlig gulvmaling, men holder mye lengre. Den kan også brukes på gulv med varmekabler, som gjør den perfekt både for gang og bad.

Mange har også tatt i bruk mikrosement og lagt dette over flisene for å få en glattere overflate.

“Tid for hage”-Malin deler sine beste tips.

Hvilke farger passer til terracotta?

Skal du male gulvet, er det store spørsmålet hvilke farger du skal velge.  Skal du male over terracotta-flisene, står du helt fritt til å velge dine egne fargekombinasjoner. Her er det bare fantasien og egen smak som setter grenser.

Terracotta er sakte, men sikkert på vei tilbake i trendbildet igjen. Planlegger du derfor å beholde noen av flatene, og trenger farger som passer, blir valget betydelig innsnevret. Lyse grønntoner som Jotun Laurbær eller Jotun eggehvitt er to farger som blir trukket frem som matcher svært godt til terracotta-fliser.

Trestjernes gulvmaling

Trestjernes gulvmaling

Sjekk laveste pris her