Hus, hjem og hage

Male huset: Dette må du tenke på

Mange kvier seg for å male huset. Det er mye man skal huske på, men gjør man forarbeidet riktig vil det gå som en lek. (Foto: Colourbox)

Heldigvis må du ikke å male huset hvert år. Men når det først trengs noen strøk er det lurt å gjøre en grundig jobb. Vi viser deg hvordan.

Riktig temperatur, godt utstyr og grundig forarbeid, det er mye å huske på når man skal male huset. Gjør du et godt forarbeid, går jobben fortere og det blir lenger til neste gang du trenger å svinge malerkosten. Startsiden Guider har mange tips og råd om praktiske ting.

Vask huset

Det er anbefalt å gi huset en utvendig vask en gang i året. Da er skitt lettere å vaske bort og malingen holder seg pen lenger. De færreste av oss klarer kanskje å følge opp denne anbefalingen, men når tiden er kommet for å male eller beise huset er en grundig vask helt essensielt.  

Vask huset med en vaskekost for å bli kvitt smuss, pollen og eventuell svertesopp som har festet seg på kledningen. Bruk et vaskemiddel som er beregnet for husvask, slik som en kraftvask, og skyll det grundig av før du lar veggen tørke godt før du begynner å male. Når du først er i gang med å vaske, kan det være greit å dra over vinduene også. Slik vasker du vinduene riktig.

Er det lenge siden du malte sist kan det hende malingen flasser av enkelte steder, dette er det viktig å skrape bort før du maler. 

Dette trenger du for å vaske huset
Annonselenke

Dekk til omgivelsene

Det blir alltid litt søl når man svinger kosten, så dekk til terrasse, utelamper, vinduskarmer og alt annet du ikke kan rydde bort, slik at du slipper stygge malingsflekker som er vriene å fjerne etterpå. Du kan dekke til med papp, dekkplast eller malerfilt, eller gamle laken hvis du har det liggende. 

Bruk riktig malerutstyr

Bruk malerkost til å male husveggen, ikke rulle, det blir penest når du maler treverk. Alternativt kan du først bruke en rulle, for deretter å stryke over med en pensel. 

For å nå opp i høyden fester du malerkosten til et forlengerskaft, slik at du får større rekkevidde fra stigen. Du kan også velge å montere opp et stillas, det gjør malerjobben enda enklere og mer komfortabel. 

Et stort malingsspann er tungt å drasse rundt på, skaff deg heller en rullebøtte eller et malekar som du kan helle en passe mengde maling over i. 

Malerutstyr
Annonselenke

Riktig temperatur før du maler huset

Du kan i prinsippet male huset på våren, sommeren eller på høsten, men det ideelle maleværet er når termometeret viser mellom 15 og 20 grader. En gjennomsnittlig sommerdag i Norge passer derfor ypperlig. Du kan også male huset på våren eller på høsten, men unngå å male når det er veldig store forskjeller mellom dag- og nattemperatur. På malingsspannet står det som regel hvor lav temperatur den kan påføres i. Enkelte malingstyper kan males helt ned i 5-7 grader. 

Sommermånedene er ofte fine malemåneder, men vær obs på at du ikke bør male i strålende solskinn. Da kan malingen tørke for fort og det kan bli skjolder og luftlommer som du ikke får fjernet. Er det spådd regn, er det like greit å utsette malejobben noen dager. Treverket må være tørt når du setter i gang. Hvis du er usikker, kan du kjøpe eller leie en fuktmåler for å være på den sikre siden.

Hvor mange strøk?

Maler du to strøk kan du mest sannsynlig slippe unna malejobben de neste 12 årene, og det er jo ikke å forakte. Forsøk å male hele veggen samme dag, da unngår du synlige overganger. Og husk at jo flere dere er som deler på malerjobben, jo fortere blir dere ferdig. 

Pris for å male huset

Frister det ikke å male selv? Du kan betale profesjonelle malere til å male huset ditt, men det er kostbart å sette bort jobben. Avhengig av hvor stor huset ditt er må du regne med å betale rundt 100 000 kroner for å slippe å gjøre malerjobben selv.  

Andre lenker