Planter

Malin fra “Tid for hage”: Slik får du en vedlikeholdsfri hage

Tid for hage Malin Persson i drivhus med planter gir sine beste tips til en vedlikeholdsfri hage
Malin Persson fra Tid for hage liker seg godt i hagen, og har mye erfaring med arbeid i egen og andres hager. Foto: Malin Persson.

Malin Persson, kjent fra Tid for hage forklarer hva du bør tenke på om du ønsker en vedlikeholdsfri hage uten vanning. Se hennes beste tips!

Malin er en svensk programleder som de siste årene har blitt et kjent navn også her i Norge. Hun er kreativ som få og rollene hennes omfatter alt fra redaktør, programleder, blogger og foreleser. Her i Norge er hun nok mest kjent som designer i program som Tid for hage og Tid for hjem på Tv2, og Hygge i hagen på NRK. 

Vi har tatt en prat med den inspirerende tidligere internasjonale modellen om hennes beste tips til en vedlikeholdsfri hage som ikke må vannes. Malin har tidligere også gitt sine beste tips til en lettstelt hage.

Hvordan lage en vedlikeholdsfri hage?

Malin Persson fra tid for hage gir sine beste tips for en vedlikeholdsfri hage bilde av bord med epler og bok
Malin Persson har mange talent og interesser, og har blandt annet skrevet boken Skafferi sammen med søsteren Linda persson. Foto: Malin Persson.

Hva er dine tips til en vedlikeholdsfri hage?

– Alle hager trenger litt vedlikehold, men med smart planlegging kan du slippe mye jobb, sier Persson. Hun kommer med tipsene du trenger for en vedlikeholdsfri hage:

  1. Dropp gressplenen, den er tidkrevende. Gå heller for større sitteplasser, ganger og andre uteområder med stein, grus eller tre. 
  2. Lag ganger, med naturstein eller singel. 
  3. Det finnes planter som vokser tett og utvikler tette og kraftige rotsystem som gjør at de ikke tillater andre planter i sin nærhet. 
  4. Sats på bunndekkende planter, også kalt markdekkende planter, som er høye og tette nok til å forhindre at sollyset når ned til jordoverflaten. De fleste ugress-frø er nemlig avhengige av lys så på denne måten slipper man ugress! 

Tid for hage

I tid for hage er Malin designer i opptil flere episoder. Hun får oppdrag av mange ulike slag og jobber med alt fra familier til par med å lage både lettstelte hager, gjøre om hager man ikke vil oppholde seg i til steder man ønsker å være, til å dra inn en bit Italia i en ellers nordisk hage. Her gir Tid for hage-eksperten sine beste tips til hagen.

Hvordan lage en hage som ikke må vannes?

Hva er dine tips til en hage som ikke må vannes?

Malin har tidligere snakket om både lettstelte hager og nevnt hvilke hageredskap som er sine «must have’s», dette kan du lese mer om her. Som hun selv nevner så trenger alle hager litt vedlikehold, men det finnes også hager og planter som ikke trenger like mye omsorg. Her er Persson sine tips til planter som ikke må vannes: 

Fiberduk fra Nelson Garden
Bilde av fiberduk fra Nelson Garden

Fiberduk fra Nelson Garden, hindrer uønskede insekter og beskytter mot vind og sterk sol.
Fiberduk til plantene og blomstene dine
  1. Velg planter som tåler tørke.
  2. Behold eldre busker, tre og hekker som ikke trenger å vannes og unngå å plante nye som trenger mye vann. 
  3. Dyrk grønnsaker under filt som hindrer uttørking, og unngå blottlagt jord så holder man jorden fuktig lengre. 
  4. Skap skygge i hagen ved hjelp av større trær og klatreplanter. 
  5. Unngå å plante i små krukker da jorden i de tørker fortere ut. 

Hagetips: Automatisk vanningssystem holder hagen frodig mens du er på ferie

Blomsterpotter – Sett med 3 stykker
Flotte, hvite, store og brede potter som holder på vannet i jorden

Sett med tre flotte hvite blomsterpotter som vil holde godt på fuktigheten i jorden fordi de er store og brede.
Disse flotte blomsterpottene holder på fukten i jorden

Les mer på våre temasider: