Shopping

Mariusgenser: Norges mest populære strikkegenser

Bilde av kvinne i Mariusgenser på preikestolen i Norge
Mariusgenseren er noe de fleste nordmenn har vært innom i en eller annen variant. Enten det er selve gensere, vanter, lue, kopp eller ullundertøy. Vi har samlet varianter av Norges nasjonalgenser til dame, herre og barn. (Foto: Colourbox)

Mariusgenseren, som kalles Norges nasjonalgenser, er også vår mest populære strikkegenser. Her finner du genseren til dame, herre og barn.

Strikketrendene kommer og går, men mariusgenseren består. Er det én genser som virkelig har bestått tidens tann, side den ble lansert i 1953, er det den velkjente Mariusgenseren. 

Mariusgenseren er Norges mest populære strikkegenser

I følge Husfliden er genseren, som ble designet av Unn Søiland Dale, ikke overraskende Norges mest populære strikkegenser. Strikkegenseren ble designet til skifilmen Troll i ord hvor alpinisten Marius Eriksen spiller skitrener, og det var også her genseren ble populær. Genseren har i følge husfliden siden blitt så populær at den nå regnes som Norges nasjonalgenser.

Vil du ha mer inspirasjon? Her finner du vår samleside med damemote.

Wikipedia skriver at mønsteret bygger på tradisjonelle Setesdal gensere, men uten lus. Lus er det man kaller de små «v» lignende enkeltmaskene, med en kontrastfarge til bunnfargen, som du finner over hele Setesdal genseren. Genseren finnes nå i mange variasjoner og farger, men den vanligste fargekombinasjonen er marineblått, hvitt og rødt. 

Mariusgenser: Dame

Mariusgenser til dame er gjerne litt ekstra innsvingt i livet og litt mer formsydd enn mariusgenser til herre. Her har du fire forskjellige ullgensere med det populære mariusmønsteret til dame.

Vår favoritt

Ulvang Marius Half Zip

Ullgenser med høy hals, et resultat av samarbeidet mellom Ulvang og Marius.
Sjekk prisen hos Milrab

Ulvang Marius Half Zip

Ullgenser med høy hals. Et resultat av samarbeidet mellom Ulvang og Marius med det patenterte mønsteret som fortsatt er svært populært og regnes som en norsk nasjonalgenser.
Sjekk prisen her

Dette er høstens varmeste og flotteste strikkegensere

Mariusgenser: Herre 

Mariusgenser til herre er gjerne litt mer firkantet i fasongen enn de laget til dame. De har fortsatt det samme klassiske og tidløse mariusmønsteret som passer like godt til hverdags og på hytta som det gjør på tur og skiturer. Her har du tre flotte mariusgensere til herre.

Vår favoritt

Ulvang Marius med rund hals

Ulvang Marius Roundneck M er en ullgenser i i 100% mulesingfri ull, med rund hals. Genseren er et resultat av samarbeidet mellom Ulvang og Marius. Den første Mariussgenseren ble designet i 1953. Dette patenterte mønsteret er fortsatt svært populært og regnes som en norsk nasjonalgenser.
Sjekk prisen her

Ulvang Marius Half Zip

Originalt MARIUS® strikkemønster tvers over brystet og ermene. Grovstrikket ullgenser er med har god elastitet som er designet for en aktiv livstil. Langermet genser med en lav og pen hals med glidelås, og ribbestrikk nederst på ermene og i linningen. God elastisitet og 100% ull.
Sjekk prisen her

Ulvang Marius med rund hals

Et resultat av samarbeide mellom Ulvang og MARIUS®, laget av 100 % ull, basert på det klassiske strikkemønster og OEKO-Tex®-sertifisert. Tidløst og klassisk i 100 % mulesingfri ull.
Sjekk prisen hos Fjellsport

Mariusgenser: barn

Mariusgenser til barn er kanskje noe av det mest tradisjonelle og vakreste en kan kle barna i. Mariusgenseren finnes nå i flere forskjellige farger og varianter, men mønsteret er fortsatt det samme og særegne. Her har du to varianter av mariusgenser til barn.

Strikkeoppskrift: Islender du kan strikke selv

Les mer på våre temasider: