Mat og drikke

Matnyheter høsten 2022: Dette er de mest og minst spennende nyhetene

Høsten 2022 byr på mye nytt og spennende på matfronten.

Nå er matnyhetene for høsten 2022 på vei ut i butikkene, og i år som alltid er det mye rart som dukker opp i hyllene!

En gang i halvåret slipper matvareprodusentene sine nye produkter, og det er alltid matnyheter som engasjerer, frustrerer og hever øyenbryn i det ganske land. De færreste matnyheter slår an nok til å bli faste innslag i butikkene over tid, og da er det jo greit å få de med seg før de forsvinner på innovasjonens søppeldynge.

Se også: Spar tid og penger med matkasse

Matnyheter jeg gleder meg til

Jeg elsker å prøve nye og sære matnyheter! Norske dagligvarebutikker har jo ikke akkurat rykte på seg for å ha et enormt utvalg, så da er det ekstra spennende når det kommer friske pust i form av ny mat og drikke jeg ikke visste jeg ville prøve.

Her er høsten 2022s mest spennende matnyheter:

Sørlandschips med hockeypulver

Høstens kanskje særeste matnyhet kommer fra Sørlandet, og får meg til å undres om det er noe rart i drikkevannet der nede. Tidligere har vi sett Sørlandschips med smak av alt fra ribbe og pinnekjøtt til tang, men chips med hockeypulver er å ta chipsgamet til et helt nytt nivå. Hockeypulver er både allsidig og godt, og de siste årene har vi sett det salte salmiakkpulveret anvendt på mange kreative vis. 

For et par år siden var «hockeycrocs» en stor snakkis, som er godterikrokodiller vendt i hockeypulver. Vaniljeis med hockeypulver er også en favoritt hos mange. Chips med hockeypulver er jo et sånt produkt man nesten bare må prøve når man ser den i chipshylla takket være posens «hva i alle dager»-faktor. 

Jubelsalami med Norvegia, Grilstad

Jubelsalami fra Grilstad er jo en norsk frokostbord-institusjon, og det samme kan sies om gulost fra Norvegia. Da var det vel bare et tidsspørsmål før de to ble kombinert til ett ultimat frokostpålegg da, eller? 

Denne nye jubelsalamien inneholder enkelt og greit biter av Norvegia, og det høres jo umiddelbart ut som en ålreit kombo? Om man sparer så voldsomt mye tid og penger på å ikke bare kjøpe jubelsalami og Norvegia hver for seg, for å så kombinere de selv på brødskiva, er en annen sak …

Snacksbønner, Den lille Nøttefabrikke

Jeg blir alltid spent når en ny snacksvariant som ikke er potetbasert ankommer butikkene, og denne snacksvarianten fra Den lille nøttefabrikken så jeg ikke komme. Snacksbønner lanseres i tre ulike smaker: Sour cream & onion, cheesy jalapeno og paprika. Selve bønnene er såkalte bondebønner, også kjent som favabønner eller hestebønner. 

Crispy, krydrede bønner høres jo umiddelbart digg ut det, så dette er en ny og annerledes snacksvariant jeg definitivt skal prøve når den dukker opp i min lokale snackshylle. 

Sørlandsis Knust krone-is, Hennig Olsen

Kroneis er jo virkelig en gammel traver på det norske iskrem-markedet, og har vært en favoritt hos mange siden den ble lansert under navnet «Diplomat» i 1953. Til tross for status som et is-ikon er jo den klassiske kroneisen også ansett som noe traust og gammeldags, og da er det jo ikke en dum idé å forsøke å modernisere og gjøre den relevant igjen. 

Det er akkurat det Hennig Olsen har gjort, og lanserer i disse dager en nyhet som garantert har potensial til å glede både store og små: Knust krone-is. Denne varianten er akkurat det den høres ut som, og består av vaniljeis, jordbærsaus og kjeksbiter i en 1,25-liters boks. Artig!

Ramonade, Nocco

Energidrikk-produsenten Nocco har blitt kjent for sine «no carbs»-energidrikker, og lanserer i disse dager en ny smak du neppe har sett i brushylla før. «Ramonaden» består av den eksotiske sørøst-asiatiske frukten rambutan, som er nært beslektet med den mer kjente litchien. I tillegg består energidrikken av eple og melon.

Jeg gleder meg til å teste denne når jeg finner den i brushylla!

Currywurst, Finsbråten

Om du har vært i Berlin, har du kanskje også prøvd den tyske hovedstadens ikoniske gatemat-rett currywurst, som enkelt og greit består av bratwurst med curryketsjup. 

Nå lanserer Finsbråten denne trepakningen med urøkt bratwurst med medfølgende saus, og da mangler du bare et lite pappbeger og en enda mindre plastgaffel for å få den autentiske Berlin-følelsen rett hjem i din egen spisestue. Wunderbar!

Eldorado Jackfruit

Om kjøtt ikke er helt din greie, eller om du bare vil redusere kjøttforbruket ditt, er denne taconyheten midt i blinken. Er du vegetarianer eller veganer har du garantert hørt om jackfruit før, som navnet tilsier er en frukt. Jackfruit har en konsistens og smak som kan minne om kjøtt, og er et supert plantebasert alternativ til fredagstacoen. 

Hiv den i stekepanna, krydre som du ønsker, og vips har du et planteprotein til tacomiddagen som er til forveksling likt pulled pork. 

Les også: Slik lager du et godt jordbærsyltetøy

Matnyhetene jeg står over

Hver gang det slippes nye matnyheter er det en haug av dem som til slutt ikke får livets rett. Grandiosa kebabpizza, gul ketsjup fra Idun samt melk og jus-kombinasjonen «Dus» er alle produkter som forsvant for godt fra norske dagligvarebutikker etter lunkne mottagelser.

Her er de av høstens matnyheter jeg ikke har særlig tro på:

Wasa Sandwich Taco

Vi nordmenn har et litt rart forhold til taco. Så mange som 1 av 3 nordmenn spiser taco flere ganger i måneden, og selv om tacomiddagene her til lands stadig blir mer autentiske, er det fortsatt den typiske norske tacoen som regjerer. 

Så mye taco som vi spiser, er det jo naturlig at taco-fascinasjonen vår smitter over til andre produktkategorier. Til tross for at jeg gjerne nyter en tacomiddag en gang i blant, frister ikke den nye knekkebrød-sandwichen til Wasa så voldsomt mye. Kremost med tacosmak mellom to knekkebrød? Jeg tror jeg står over. 

Gilde Grilla Skinke og BBQ Filet

Har ikke grillskinke vært å finne i butikkene i årevis, da? Denne nye skinkeserien fra Gilde er i hver tfall flammegrillet og kommer i to varianter: En ukrydret og en med BBQ-smak. For all del, jeg er ingen skinkeekspert, men er dette en skinke som kommer til å skille seg nevneverdig ut fra de andre påleggskinkene på butikken? 

Og hva med noe litt mer spenstig og innovativt enn BBQ-smak?

Kavli di Mozzarella

Jeg har helt mistet oversikten over alle smøreost-variantene Kavli produserer, for det virker som om det dukker opp nye og stadig særere ostetuber i butikkene. Nå lanserer de Kavli di Mozzarella i to varianter: Grillet paprika samt tomat og basilikum. 

Jeg er ingen stor tubeost-forbruker, men trenger vi virkelig mer smøreost nå? Tomat og basilikum-varianten er jo mer eller mindre bare caprese på tube, og hadde garantert fått enhver italiener til å gestikulere vilt rundt seg av frustrasjon. Jeg tenker jeg bare koster på meg det ekstra minuttet det tar å skjære mozzarella og tomat i skiver, jeg. 

Familiens fiskekaker, Lofoten

Fiskekaker er digg, og er en super måte å få i seg fisk på en rask og enkel måte. Dette nye produktet fra Lofoten er rettet mot barn, og det er jo greit nok det. Hjerteformede fiskekaker er en søt vri, og disse fiskekakene bruker i tillegg rismelk. Supert for melkeallergikere, for all del! 

Likevel er fiskekake-hylla oversaturert av lite spennende kaker som er tamme på smak, og disse drukner i havet av «basic» fiskekaker der ute. Finmalte som fiskepudding og blottet for spennende krydder eller urter. Ja, det finnes barn som er kresne i matveien, men hvem har sagt at barn flest ikke liker grovmalte og smaksrike fiskekaker?

Les også: Slik lager du hjemmelaget saft og juice

Les mer på våre temasider: