Smarte tips

Matpakketips: 4 enkle og sunne oppskrifter til lunsjen

Matpakker trenger ikke bare være brødskiver. Hva med pannekakespyd, eller ramen på glass du bare tilsetter varmt vann.

Hva kan man ha i matpakka? Her har du 4 enkle tips til sunne matpakker du lager til niste på både jobb, barnehage og skole i en fei!

Å lage sunne, gode og inspirerende lunsjretter man kan ta med seg hjemmefra uten alt for mye om og men, er ofte enklere sagt enn gjort. Som kjent duger ikke helter uten mat og drikke, og en god og næringsrik lunsj er kjempeviktig om man skal være på topp gjennom en hel dag, enten man er i barnehage, skole eller jobb.  

Matpakker uten brød

Den klassiske norske brødskiven med pålegg står fortsatt sterkt på lunsjfronten, og det er ikke uten grunn. Brødskiver kan være både godt, enkelt og sunt, men er ikke livet for kort til å spise den samme enkle matpakka dag inn og dag ut? 

Kreative og digge lunsjer lager ikke seg selv, men det trenger heller ikke være særlig vanskelig eller tidkrevende å løfte nistematen med noen hakk. Her er 4 tips til enkle lunsjretter som transformerer matpakken fra kjedelig vomfyll til en sunn, lekker og smakfull pustepause i en ellers travel hverdag!

Matpakke på spyd

Tre spyd i matboks.
Fyll matboksen med mat på spyd. Delikat og godt. (Foto: Herman Arneberg Johnsen)

Matpakke-spyd er en artig og praktisk måte å fylle matpakka med fingermat på. Her har vi laget tre spyd, som fungerer som forrett, hovedrett og dessert. Treretters til lunsj? Don’t mind if we do! 

Det første spydet består av en uslåelig og kjær kombo: Fersk mozzarella og cherrytomat med et lite dryss havsalt. Spyd nummer to er en vri på en klassisk skinkesandwich, med grovt brød, skinke og tomat. Det tredje spydet, dessert-spydet om du vil, er en herlig liten sammensetning av svele og friske bær. Nam!

Se video av hvordan du lager de tre ulike lunsjspydene her.

Oppskrift på enkel bønne- og kikertsalat

Se oppskriften på kikert- og bønnesalat her.
Kikerter og aspargesbønner blandet med revet parmesan i matboks.
Sunn og deilig matpakke med bønne- og kikertsalat.

En bønne- og kikertsalat er både sunt og enkelt, og er like godt som tilbehør eller som en mettende og fin lunsj i seg selv. Bruk kikerter og aspargesbønner du kutter opp i biter. Sammen med litt hakket persille, revet parmesan og en raus skvis av din foretrukne sitrusfrukt, er dette en lunsjrett som spises opp omtrent like fort som den lages. Bønne- og kikertsalat i matboks kan gjerne lages dagen før, og oppbevares i kjøleskapet over natten.

Se steg for steg av hvordan du lager kikert- og bønnesalat til matboksen i videoen over.

Er du glad i salater? Her får du oppskrift på gresk salat med fetaost og tzatziki.

Oppskrift på ramen på glass

Se steg for steg hvordan du lager ramen på glass her.

Ulike nudelsupper, som japansk ramen og vietnamesisk phở, har blitt som hverdagskost å regne selv her oppe i det kalde nord. En klassisk nudelsuppe krever gjerne timesvis med forberedelser, med langtidskoking av kraft og elting og strekking av ferske nudler.

Ha bare varmt vann i glasset med forhåndslaget ramen, og du har en deilig varmlunsj.

Hurtignudler i form av rehydrerte rektangler med nudler sammen med en liten pose suppebase er populært som et kjapt og enkelt måltid over hele verden, men byr som regel ikke på den helt store smaksopplevelsen. 

Denne praktiske og ikke minst smakfulle ramen-lunsjen på glass er et uslåelig enkelt måltid, med en ukomplisert suppebase av srirachasaus, kokosmelk, soyasaus og buljong. Her er det bare fantasien som setter grenser for hva man kan fylle glasset med. Såfremt det får plass, da. Vi fylte glasset vårt med nudler, finsnittet vårløk, chili og gulrot, toppet med en god håndfull bønnespirer. 

Når det nærmer seg lunsjtid er det bare å plukke glasset ut av kjøleskapet, fylle på med ønsket mengde kokende vann, vente litt, og voilà: En nydelig, mettende og varmende nudelsuppe klar til å nytes, som får trauste brødskiver til å blekne i forhold. 

Les også: Egg i mikroen: 3 oppskrifter for å lykkes

Oppskrift på kjøleskapsgrøt

Kjøleskapsgrøt med yoghurt er en favoritt i matpakken til både barn og voksne. Topp med friske bær. (Foto: Herman Arneberg Johnsen)

En annen god lunsjrett som er like god som den er praktisk, er kjøleskapsgrøt. Fyll på med omtrent like mengder havregryn, melk og yoghurt, og smak til med f.eks honning eller vaniljesukker. Sett i kjøleskapet over natta, og når grynene har svellet er grøten klar. Da kan du strø hva enn du skulle ønske av bær og frukt over, og kanskje litt revet mørk sjokolade om du virkelig skal kose deg? 

Se oppskriften på kjøleskapsgrøt med yoghurt i videoen under.