Smarte tips

Mikrofiberklut: Bakteriefritt uten såpe

Bilde av hender med gule oppvaskhansker som holder en grønn mikrofiberklut og vasker gulv
Vi forklarer hvorfor mikrofiberkluter er helt geniale når det kommer til rengjøring. Du får også tipset som gjør at klutene kan vaske overflater så og si bakteriefrie. (Foto: Colourbox)

Mikrofiberkluter fjerner alt fra støv til smuss, men visste du at gjør du dette trikset kan de også gjøre overflater så og si bakteriefrie?

Mikrofiberkluter er noe de aller fleste av oss har både hørt om og prøvd opptil flere ganger. Men vet du egentlig hva som gjør de myke klutene så spesielle i forhold til en vanlig klut? Eller at du, om du bruker dem riktig, kan fjerne ikke bare skitt og smuss, men også så og si alle bakterier? Vi forklarer hvordan. 

Hva er mikrofiberklut?

University of Washington skriver om mikrofiberkluter at de er en blanding av polyester og nylon (polyamid). Fibrene er delt flere ganger enn menneskehår noe som gjør dem til et ypperlig redskap for å fjerne bakterier. Dette fordi de kommer til i sprekker i overflater som hverken tørkepapir eller bomullskluter har sjans til. På grunn av måten fibrene er laget(stjerneformet) klarer de også å både dra til seg og holde på syv til åtte ganger så mye fukt som sin egen vekt.

Du blir overrasket over hvor mange geniale tips og triks vi har laget innen temaet rengjøring, de finner du her

University of Washington skriver også at for at et fiber skal kalles mikrofiber må det være 1.0 denier eller mindre. Jo lavere denier, jo bedre og ofte mer effektiv mikrofiberklut. Merk: dette gir riktignok også forskjeller i hvor effektive klutene er til forskjellige formål. 

Overlegen når det kommer til støvtørking

Også når det kommer til støvtørking er mikrofiberkluter i særklasse. Dette skyldes ifølge University of Washington den elektrostatiske friksjonen som skjer når en tørr mikrofiberklut sveipes over en overflate. Denne friksjonen gjør at mikrofiberklutene både tiltrekker seg og holder på støvet, heller en å slippe det videre. 

Obs: Ikke bruk dette kjøkkenpapiret til mat

Gjør dette og få det bakteriefritt uten såpe

NRK skrev tidligere en artikkel som avslører trikset som gjør mikrofiberkluten din til en overlegen bakterie-jeger. Trikset, skriver de, er å sentrifugere mikrofiberklutene i vaskemaskinen før bruk. Dette gjøres ved hjelp av en kjapp runde i sentrifugen, uten vaskemiddel, før du skal rengjøre hjemme. 

Også University of Washington omtaler klutenes egenskaper mot bakterier. De skriver at i en test gjennomført av The University of California fanget en vaskefille til gulv laget av bomull opp 30% av bakteriene mens mikrofiberkluten fanget opp hele 99% av alle bakterier. 

Husk bare å bruke forskjellige kluter til forskjellige ting for å holde det bakteriefritt og renslig. Her kan du for eksempel ha forskjellige farger på forskjellige kluter til forskjellige formål/flater. Vær oppmerksom på dette når du velger kluter etter forskjellige oppgaver du skal utføre. 

Derfor må du ikke vaske gulvet med grønnsåpe

Hvordan vaske mikrofiberkluter

Ifølge University of Washington må du være oppmerksom når du vasker klutene, og bare vaske mikrofiber sammen med andre tekstiler av mikrofiber. Dette er fordi de kan dra ut fiber og lo og dermed ødelegge andre materialer. Bruk også bare vaskemiddel og ikke skyllemiddel eller blekemiddel når du vasker klutene.

grill
Mikrofiberklut

Mikrofiberklut

Til vask av grill og grilltilbehør