Hus, hjem og hage

Minidrivhus: Eksperten tipser om hvordan du lykkes med plantingen

Hvordan plante i minidrivhus og vegghengt drivhus? Bilde av begge deler.

Minidrivhus: Her er ekspertens tips til hvilket du skal velge, hvordan plante og hvilke planter du planter i på pallekarm eller veggdrivhus.

Minidrivhus åpner for dyrking av både grønnsaker, urter og frukt selv for de med liten plass. Det er også en super mulighet til dyrking med mindre forpliktelse for deg som er nybegynner og har lyst til å begynne i det små. Vi har snakket med ekspert Espen Skarphagen, som står bak bloggen Skarpihagen.no og Grøntpodden. Han har gitt oss en rekke tips og forklaring på forskjeller på utvalget minidrivhus, hvilke du burde velge og hvordan du planter og sår.  

Her kan du lese alt du trenger å vite om drivhus.

Hvilket minidrivhus skal du velge? 

Forskjellen på de forskjellige minidrivhusene er, om vi tar utgangspunkt i minidrivhus på pallekarm, veggdrivhus og vegghengt drivhus, enkelt forklart hva du kan så og vanning.

— I et vegghengt drivhus, veggdrivhus eller mindre drivhus vil du måtte dyrke i potter pga plassmangel. Mens man i pallekarm planter i jorden og derfor har mer stabile forhold for planterøttene. Minidrivhus på pallekarm er derfor enkle å dyrke i og krever mindre vedlikehold av plantene du planter. Mer plass og mer rom for røttene gjør nemlig at plantene kan hente opp mer næringsstoffer og sjeldnere må vannes enn planter i små krukker.  

Står du mellom minidrivhus og stort drivhus? Ekspertens beste råd: Hvordan sette opp drivhus.

Les også: Er drivhus søknadspliktig?

Hvordan: Minidrivhus og minidrivhus på pallekarm

— Med minidrivhus på pallekarm vil du kunne starte dyrkingen allerede tidlig på våren, selv om det skulle kommer en og annen frostnatt. I denne typen drivhus er det lett å skape et godt klima for grønnskare, urter og annet du vil dyrke. 

Espen forteller også at alle variantene av drivhus bør ha luftemulighet fordi det kan bli veldig varmt når sola står og steker og dagene er som varmest. 

— Husk også å vanne og lufte på de varmeste dagene, fordi da vil fukten raskere fordampe fra plantene.

Her finner du geniale produkter som hjelper deg å lykkes med plantingen i drivhus.

Hva kan man plante i minidrivhus på pallekarm?

Bilder av tomat og salat: som man kan plante i minidrivhus
 • Salat
 • Reddik
 • Gulrot
 • Ulike typer kål
 • Bønner
 • Jordbær
 • Løk
 • Purre
 • Vårløk

— Hvis man planter høye vekster er det lurt å kunne løfte av taket på drivhuset når en kommer lenge ut i sommeren og eventuelle planter blir lange. Eksempel på dette er sukkererter.

Hvordan lykkes med dyrking i drivhus

Minidrivhus: Hvordan bruke, plante og så

Når du planter i pallekarm er Espen sitt tips å legge lagvis med ulike gammelt plantemateriale som skal komposteres, også kalt lasagnebed. 

— Begynn med løv og småkvist, så ett lag med jord og så videre med for eksempel kompostjord, kompostmateriell og jord lagvis. Dette vil danne et godt grunnlag for mikroliv i jorda. Han legger til at det er viktig å huske å vanne godt slik at prosessen med videre kompostering går som den skal.

Hvordan gjenbruke hageavfall med kompostkvern.

Bilde av to minidrivhus, et med flatt tak på gressplen og et som også fungerer som bord på balkong.
Minidrivhus kommer i mange forskjellige typer og størrelser, Her har du forslag til varianter til balkong som også fungerer som bord, og drivhus som står på plen.

— Gjennom nedbrytingen av gammelt plantemateriale vil det frigjøres mye næringsstoffer som de nye plantene kan nyttegjøre seg av. Har du ikke tilgang til dette kan du også kjøpe kompostjord, krukkejord eller annen jord egnet for grønnsaksdyrking. Espen forteller også at det er lurt å bruke økologisk naturgjødsel for å opprettholde det gode mikrolivet og god vekst i drivhuset. 

— Kunstgjødsel derimot vil utmagre jorden og ikke gi noe ekstra mat til mikrolivet i jorda. 

Veggdrivhus og vegghengt drivhus

Dette er gjerne den minste varianten av drivhus. Begge er velegnet for balkong fordi de finnes i flere forskjellige størrelser og derfor kan tilpasses ditt uteområde.  

To bilder av veggdrivhus opp mot vegg med planter inni.
Veggdrivhus finnes også i flere forskjellige størrelser og typer, så her finner alle noe som passer sitt uterom, hage eller balkong.

— Disse kan for eksempel fylles med urteplanter og varmekjære vekster som basilikum, koriander, tomater, agurk, physalis ( barbadoslykt) og miniagurker som jungelagurk. Her er det bare fantasien som setter grenser, sier Skarphagen.  

Han fortelller videre at drivhus også kan brukes til planter og blomster.

— Det er fint med disse drivhusene er at du kan bruke de til forkultivering av planter før de skal ut for sommeren. Blomster det er fint å forkultivere i minidrivhus er for eksempel Pelargonia, Fuksia, Begonia og andre sommerblomster, tipser Skarphagen. 

— Med en start i drivhuset får de et forsprang slik at de blomster tidligere.

Forslag til veggdrivhus:
Annonselenke

Hva kan man plante i veggdrivhus eller vegghengt drivhus?

 • Basilikum
 • Koriander
 • Tomater
 • Agurk (jungel agurk for eksempel)
 • Physalis (barbadoslykt)

Les hvordan du lykkes med tomatplantene her.

Vegghengt drivhus: Hvordan plante og så

Bilder av urter i leirkrukker.
Dyrker eller planter du i veggdrivhus gjøres dette som regel i krukker eller potter. Vi tipser om urter, grønnsaker og frukt som er fine å plante her.

— I vegghengt eller veggdrivhus planter man i krukker og potter. Her er det viktig å velge en kvalitetsjord med god drenering og langtidssvirkende næring, sier Espen.

Skarpihagen anbefaler en god krukkejord som gjerne er torvredusert, om mulig. Han legger til at det også finnes torvfrie alternativ. 

— Har du gammel jord kan du blande inn egenprodusert kompost med helt eller delvis nedbrutt materiale for å revitalisere jorden. Husk hull i bunn på alle krukker slik at overskytende vann får rent unna.

Hvor plassere minidrivhus

Minidrivhus, veggdrivhus eller vegghengt drivhus kan plasseres nesten hvor som helst, men det kan være greit at man har noe skygge i løpet av dagen for at det ikke skal bli alt for varmt. Alternativt sørg for god lufting. Generelt vil frukt og grønnsaker ha mye sol, og det er viktig å ta hensyn til plantenes ve og vel først. 

Hvordan bygge minidrivhus på pallekarm

Både minidrivhus og pallekarm kommer som enkle byggesett, men vil du bygge det selv tipser Espen: 

— Man kan bruke gamle vinduer for å bygge minidrivhus selv, men da er det lurt å ha vinkel på glasset slik at vannet renner av. Skal du ha minidrivhuset på terrasse er det også viktig å huske på duk under. Skal du ha det i hagen er det bare å sette minidrivhuset på pallekarmen. 

Les mer på våre temasider: