Smarte tips

Mønsterdybde vinterdekk: Hvordan sjekke den selv

Hvordan sjekke monsterdybde vinterdekk selv: Dette gjøres enkelt med ett kronestykke som vist på bilet av hånd med kronestykke og vinterdekk.
Nå er det på tide å sjekke at du har riktig mønsterdybde på dekkene dine før vinteren. Vi viser hvordan du enkelt kan sjekke dette selv med et kronestykke. (Foto: ABC Brand Studio)

Vi viser deg hvordan du enkelt kan sjekke mønsterdybden på dekkene med et kronestykke! Vi svarer også på hva mønsterdybden er på vinterdekk.

Godt veigrep er viktig når du kjører bil, og særlig i et værutsatt land som Norge. På vinterstid kan is, snø og glatte veier gjøre bilkjøring til en regelrett ekstremsport, og da gjelder det å ha dekkene i orden.

Her finner du alle sakene vi skriver som omhandler vinterdekk; enten det er smarte tips som dette eller best i test-avsløringer du er på utkikk etter.

Hvordan sjekke mønsterdybden selv?

Det er faktisk ganske lett å sjekke mønsterdybden på dekkene dine og du trenger bare et kronestykke. Den ytterste ringen på kronestykket, kronesiden av mynten, måler nemlig ca. 4 millimeter. Dermed kan du enkelt stikke mynten ned i dekkmønsteret og selv sjekke hvor mye av mynten som skjules bak gummien på hjulene.

(Vi gjør oppmerksom på at dette trikset er ment som en generell vurdering av dekkets tilstand. Er du usikker på bilens trygghet, bør du oppsøke sertifiserte fagfolk.)

Innen denne datoen må du skifte til vinterdekk.

Hva er mønsterdybden på vinterdekk?

Kravet til mønsterdybde på vinterdekk er minimum 3 millimeter, men NAF og flere andre organisasjoner anbefaler minst 4 millimeter for sikkerhets skyld. Det er en anbefaling vi stiller oss bak.

Les også: Disse vinterdekkene er kåret til best i test i 2023.

piggdekk
Nokian Hakkapeliitta 10

Nokian Hakkapeliitta 10

Kåret til best i test av Naf i 2023.
Sjekk prisen hos Skruvat her Sjekk prisen hos Byttdekk her
piggfrie vinterdekk
Continental Viking Contact 7

Continental Viking Contact 7

Kåret til best i test av Naf i 2023.
Sjekk prisen hos Byttdekk her Sjekk prisen hos Skruvat her

Piggdekk eller piggfrie vinterdekk? Dette anbefaler Trygg Trafikk.

Regler og datoer: Mønsterdybde vinterdekk

Lovene og bestemmelsene når det kommer til vinterdekk går ikke på hvilke type dekk du skal bruke og til hvilken dato – de går på hvilken mønsterdybde du skal ha og når. Reglene fra Statens vegvesen som går på mønsterdybde lyder som følgende:

Mønsterdybde vintertid: Fra 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag er minimum mønsterdybde på «vinterdekk», uansett hvilke dekk du velger å bruke, på minimum 3 millimeter. Dette betyr med andre ord at kravet varierer hvert år. Til tunge kjøretøy og biler med tillatt totalvekt på over 3500 er det påbudt med vinterdekk fra 15. november til 31. mars.

Nord-Norge: I Nordland, Troms og Finnmark gjelder krav om minimum 3 millimeter mønsterdybde fra 16. oktober til og med 30. april.

Obs: Merk at det er flere regler og krav til vinterdekk for kjøretøy over 3500 kg

Piggdekk: Statens vegvesen skriver på sine nettsider at det kun er lov å bruke piggdekk fra og med 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark er reglene at piggdekk bare kan brukes fra 16. oktober til og med 30. april. Piggfrie vinterdekk derimot, er det lov å bruke hele året. 

Slik finner du forresten billige vinterdekk i vinter!

Mønsterdybde sommerdekk

Fra første søndag etter 2. påskedag til 1. november er kravet at mønsterdybden skal være på minimum 1,6 millimeter. Merk deg at denne mønsterdybden ikke er lovlig på vinterføre.