Smarte tips

Mønsterdybde vinterdekk: Hvordan sjekke den selv

Hvordan sjekke monsterdybde vinterdekk selv: Dette gjøres enkelt med ett kronestykke som vist på bilet av hånd med kronestykke og vinterdekk.
Nå er det på tide å sjekke at du har riktig mønsterdybde på dekkene dine før vinteren. Og det å sjekke mønsterdybde på vinterdekk og sommerdekk er ikke vanskelig, det eneste du trenger er ett kronestykke. Vi viser hvordan det gjøres. (Foto: ABC Brand Studio)

I denne videoen viser vi hvordan du enkelt, og ved hjelp av ett kronestykke, kan sjekke mønsterdybde på vinterdekkene dine selv.

Godt veigrep er viktig når du kjører bil, og særlig i et værutsatt land som Norge. På vinterstid kan is, snø og glatte veier gjøre bilkjøring til en regelrett ekstremsport, og da gjelder det å ha dekkene i orden.

Det er flere faktorer som spiller inn på bildekkenes varighet, men særlig mønsterdybde og hardhet påvirkes over tid. Slitte dekk får redusert mønster, som igjen gir dårligere veigrep. Gummien i dekk blir hardere med årene, noe som bidrar til dårligere egenskaper på veien. En tommelfingerregel er at du bør skifte dekk hvert fjerde-femte år, for å være på den sikre siden. Og når det gjelder kjøreegenskaper og sikkerhet, vil man jo helst være trygg.

Utdypende informasjon om krav til mønsterdybde på vinterdekk og sommerdekk finner du lenger ned i artikkelen.

Video: Hvordan sjekke mønsterdybde på vinterdekk selv

Kravet til mønsterdybde på vinterdekk er minimum 3 millimeter, men NAF og flere andre organisasjoner anbefaler minst 4 millimeter for sikkerhets skyld. Det er en anbefaling vi stiller oss bak.

Her har vi samlet alle våre smarte tips, best i test og andre artikler om dekk og bil.

Det er faktisk ganske lett å sjekke mønsterdybden på dekkene dine og du trenger bare ett kronestykke. Den ytterste ringen på kronestykket, kronesiden av mynten, måler nemlig ca. 4 millimeter. Dermed kan du enkelt stikke mynten ned i dekkmønsteret og selv sjekke hvor mye av mynten som skjules bak gummien på hjulene.

Hvis hele den ytterste ringen på mynten (med kronesymbolet) skjules, er mønsteret 4 millimeter eller mer. Hvis du derimot ser den ytre ringen og kronesymbolet, er dekkmønsteret på vei under 4 millimeter, og bør sjekkes grundigere. Eller byttes direkte ut.

Vinterdekk: Hvilke er best?

(Vi gjør oppmerksom på at dette trikset er ment som en generell vurdering av dekkets tilstand. Er du usikker på bilens trygghet, bør du oppsøke sertifiserte fagfolk.)

Best i test: Piggdekk og piggfrie dekk

Hvis du har kommet til den konklusjonen at dekkene bør byttes, er det på tide å velge hva slags dekk du skal ha. Her er piggdekk og piggfrie dekk som er best i test:

Regler og datoer: Mønsterdybde vinterdekk

Lovene og bestemmelsene når det kommer til vinterdekk går ikke på hvilke type dekk du skal bruke og til hvilken dato – de går på hvilken mønsterdybde du skal ha og når. Reglene fra Statens vegvesen som går på mønsterdybde lyder som følgende:

Slik skifter du enkelt til vinterdekk selv

Mønsterdybde vintertid: Fra 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag er minimum mønsterdybde på «vinterdekk», uansett hvilke dekk du velger å bruke, på minimum 3 millimeter. Dette betyr med andre ord at kravet varierer hvert år. Til tunge kjøretøy og biler med tillatt totalvekt på over 3500 er det påbudt med vinterdekk fra 15. november til 31. mars.

Nord-Norge: I Nordland, Troms og Finnmark gjelder krav om minimum 3 millimeter mønsterdybde fra 16. oktober til og med 30. april.

Obs: Merk at det er flere regler og krav til vinterdekk for kjøretøy over 3500 kg

Piggdekk: Statens vegvesen skriver på sine nettsider at det kun er lov å bruke piggdekk fra og med 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark er reglene at piggdekk bare kan brukes fra 16. oktober til og med 30. april. Piggfrie vinterdekk derimot, er det lov å bruke hele året. 

Mønsterdybde sommerdekk

Fra første søndag etter 2. påskedag til 1. november er kravet at mønsterdybden skal være på minimum 1,6 millimeter. Merk deg at denne mønsterdybden ikke er lovlig på vinterføre.