Gjør det selv

Motor og motorvask: Hvordan vaske motoren på bilen

Rent motorrom på bil
Jevnlig vask sørger for at bilens motor er ren, samtidig som du forebygger brann.

Et skittent motorrom kan føre til feil i elektriske komponenter. Derfor er jevnlig motorvask viktig. Med disse 7 stegene får du rent motorrom og motor på bilen i en fei.

Motorvask er nødvendig for å unngå feil i elektriske komponenter som i verste fall kan kortslutte og ta fyr. I snitt har det vært meldt inn 3280 bilbranner hvert år her i Norge. Årsaken skyldes ofte at det har vært slurvet med vedlikeholdet og da ikke minst renhold av bilens motor.

– Det er slurv med vask og vedlikehold under panseret som er skummelt. Skitt og støv kan føre til feil på elektriske komponenter, som igjen kan forårsake motorstopp og i verste fall brann , sier bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø i en pressemelding.

Når du først er i gang med å vaske motoren kan det også være fint å også vaske over bilen for å vedlikeholde lakk. Her har du 5 enkle steg til en skinnende ren bil og sliter du med rustskader får du bukt med de med guiden Hvordan fjerne rust fra bilen.

Universal Felgrengjøring

En hurtigvirkende og effektiv felgrens med skumeffekt for bedre rengjøring av alle felgdeler. Fjerner inngrodd bremsestøv, olje, salt, tjære og smuss. For stål-, aluminium-, krom- og lakkerte felger.
Kjøp her

Hvor ofte motorvask

Fleinsjø fremholder at jevnlig motorvask reduserer risikoen for skade.

– Og så gir det en god følelse å vite at du behandler hele bilen pent, ikke bare det som synes. I tillegg kan det trekke prisen opp når du skal selge bilen, fortsetter mekanikeren.

Vår og sommer er tid for å male huset. Vi har skrevet en artikkel for hva du må tenke på når du skal male huset.

7 steg til en ren motor

Det lønner seg med andre ord å ta seg bryet med å vaske motorrommet med jevne mellomrom. Da hjelper det jo at prosessen i seg selv ikke er den mest kompliserte og kan gjøres i løpet av syv enkle steg. Fleinsjø anbefaler å beskytte de delene som er ømfintlige for vann.

– I eldre biler ligger elektriske kontaktpunkter og komponenter ofte opp i dagen. I nyere biler er de som regel beskyttet av plastdeksler. Til gjengjeld er nye motorer fulle av elektronikk som kan være sårbar for ytre påvirkning, påpeker han.

De syv stegene er som følger:

  1. Det første du gjør er å sørge for at bilen står i skyggen og at motoren er avkjølt.
  2. Begynn med å påføre avfettingsmiddel eller spesialmiddel for motorvask. Her er det anbefalt å bruke en mild «såpe» som løser opp fettrester, støv og olje uten å skade gummi og pakninger.
  3. Hent så frem en skumkanon og tilfør en forvask.
  4. Gå deretter over overflatene på motorrommet med en detaljbørste.
  5. Bruk hageslange til å spyle av, pass på å holde avstand samtidig som du holder strålen i bevegelse. Det er anbefalt å spyle lett over, ikke direkte inn i kontakter og andre elektriske komponenter. Ifølge Gjensidige egner ikke høytrykkspyleren seg til dette formålet.
  6. Etter du har spylt kan du begynne å påføre vannbasert plast- og gummifornyer som kan sprayes direkte på motorrommet.
  7. Når du er ferdig, lar du motoren stå over natten. Bruk en mikrofiberklut til å gå over eventuelle merker og rester etter at motoren har fått tørke i cirka et kvarters tid. Når både motorvask og bilvask er ferdig kan det også være lurt å polere bilen. Her får du tips til hvordan du kan polere bilen for hånd og med maskin.

PRE-Clean 1 liter

Kjøp her

Ekspertene forklarer: Hvordan fjerne insekter fra bil