Hus

Mummikopp: Krusene som ble samleobjekter

Mummikopp: bilde av diverse mummikopper med motiv av mummitrollet og vennene.
Mummikopper er populære samleobjekter over hele verden. Motivene på koppene er hentet fra Tove Janssons populære fortellinger om Mummitrollet. Foto: Arabia (Foto: Arabia)

Har du de populære Mummikoppene i kjøkkenskapet ditt? Din gamle Mummikopp kan faktisk være vært tusenvis av kroner. Nå er vinterkolleksjonen snart her!

Mummitrollet og de andre innbyggerne i Mummidalen er for lengst blitt et globalt fenomen, med utallige fans verden over, og her til lands er det mange som blir varme i hjerterota bare de hører følgende strofer:

«Du store min som tiden flyr,

nå er det tid for eventyr

Og Mummi, Sniff og alle vennene,

ja dette blir nok spennende

Her kommer Mummi,

Her kommer Mummi»

La deg inspirere på Startsiden Guider

Historien om Mummitrollet strekker helt tilbake til 1945, da den finlandssvenske forfatteren og tegneren Tove Jansson (1914-2001) publiserte en bok der hun for første gang introduserte et helt nytt univers med fantastiske skapninger i en eventyrlig og like fullt gjenkjennelig verden.

Mummitrollet er for lengst blitt folkeeie hjemme i Finland og er i dag en svært populær skikkelse for store og små verden over. Mummi-fans kan fråtse i alt fra tegnefilmer og tegneserier til kosebamser, klær og kjøkkenprodukter.

Likevel er det ingen ting som kommer opp mot de særdeles etterspurte Mummikoppene, der de mest sjeldne utgavene selges for mer enn 100.000 kroner.

Moomin Arabia Aking – Mummikopp vinterkolleksjon 2023

Ute nå!
Moomin Arabia Aking

Moomin Arabia Aking

Motivet på årets vinterkolleksjon er basert på Tove Janssons tegneserie ” Mummitrollets vinterlek” fra 1955.
Sjekk prisen her

6. oktober 2023 lanserte Arabica sin vinterkolleksjon med kalt «Aking», der blant annet Mummitrollet og Mummipappa setter utfor akebakken i full fart. Temaet er en fortsettelse av fjorårets vinterkolleksjon, som i likhet med denne er designet av Tove Slotte i de samme søte pastellfargene og kan derfor godt kombineres med 2022-serviset «Vinterens under».

6 klassiske mummikopper

Sjekk prisen!

Har du kaffe i mummikopp? Her er 13 produkter som tar kaffen til et helt nytt nivå

En viktig årsak til at så mange lesere over hele verden kjenner seg igjen i de som bor i Mummidalen, er hvor mye de ligner på oss mennesker med sitt mangfold av typer, egenskaper, oppførsel og væremåte.

Når ble Mummikoppen lansert?

Det er den finske keramikeren og illustratøren Tove Slotte som er Mummikoppens mor. Hun illustrerte sine første kopper i 1989, og siden har Slotte illustrert nær sagt samtlige motiver på Mummikoppene. Inspirasjonen til motivene henter hun fra Tove Janssons originale illustrasjoner.

De mest populære samlerobjektene for både Mummifans og vanlig dødelige, er utvilsomt de vakkert dekorerte Mummikoppene med tegninger hentet fra Tove Janssons historier. Koppene – og tilhørende servise – er utformet av finske Arabia. Siden 2006 har de årlig produsert nye sesongkopper som slippes to ganger i året – vår og vinter.

© Arabia

Mummikoppene kommer i et begrenset opplag, så det lønner seg gjerne å være raskt ute om du vil sikre deg et eksemplar. I tillegg til sesongkoppene, lanserer Arabia 1-2 nye kopper som inngår i deres ordinære sortiment.

Det finnes også et rikt utvalg av emaljekopper, skapt av finske Muurla. Emaljekrusene er alle laget for hånd av dyktige håndverkere, hvilket betyr at de kan være små forskjeller fra en kopp til en annen. Akkurat som med krusene er emaljekoppene, med sin naturlige retrostil, et fint og dekorativt innslag på bordet og i kjøkkenskapet.

Mummi Date Night emaljekrus

Sjekk prisen!

5 herlige oppskrifter på vafler

Hvor mange mummikopper finnes det? 

Da de første koppene kom i 1990, fikk de umiddelbart positiv mottakelse. Mummitrollet var allerede svært populært i Finland. Men det var den japansk-produserte tegnefilmserien «I Mummidalen» fra samme året som virkelig antente gnisten og skapte en nasjonal Mummiboom som raskt spredte seg internasjonalt.

I kjølvannet av den globale berømmelsen som følge av tegnefilmserien, økte også krusene i popularitet. Innen det tredje settet ble utgitt, var det knapt et finsk hjem der det ikke fantes minst en Mummikopp. Og nå hadde også utlandet begynt å få øynene opp for de flotte koppene med de vakre tegningene av de kjente og kjære figurene.

Muminhus Krus

Sjekk prisen!

Det finnes i dag mer enn 100 ulike Mummikopper, og Tove Slotte har designet de aller fleste.

– Min personlige favorittkarakter har variert gjennom årene. Men for øyeblikket er jeg ganske glad i Misabel – en melankolsk hushjelp som har en sterk side som kommer ut når hun bor sammen med Mummifamilien , forteller Slotte i et intervju med This is Finland.

Slotte, som selv følger flere Mummikopp-grupper på Facebook, sier det viktigste for henne er at krusene bringer glede til folk.

– De fleste sier at krusene er noe de virkelig er glad for å eie og at de bruker dem hele tiden. De er ikke kun dekorasjoner, forteller hun.

Misabel mummikopp

Sjekk prisen!

I 2021 lanserte Arabia en Mummikopp som kun er tilgjengelig her til lands, ved navn “På fjellet”. Til den hentet Tove Slotte Mummi-motiver som minner om norsk natur, og resultatet ble en kopp med fjell, kveldssol og bålkos.

Hva er en mummikopp verdt?

Hvis du går til innkjøp av spesial- og sesongkopper med Mummimotiv, så kan de med tiden være verdt en liten formue. Flere av settene som er utgitt er nemlig sett på som svært verdifulle samlerobjekter og særlig gjelder dette de som ikke lenger er i produksjon, som har et kronestempel og/eller en form for etikett.

Den mest verdifulle Mummikoppen skal ifølge boken «Arabia Moomin Collectors’ Guide» være koppen «Dykking» fra 2006. Designet med det gjennomsiktige skjellmønsteret ble droppet like før masseproduksjonen ble satt i gang. Da var det allerede blitt laget 300 kopper med motivet, og disse ble gitt i gave til de fabrikkansatte.

Kanelsnurrer til kafeen? Oppskrift på myke og saftige snurrer som blir nydelige til kaffen i Mummikoppen.

Stort utvalg i Mummikopper fra Arabia

Mummikopp i porselen er et populært samleobjekt og produseres av Arabia. Koppene er ildfaste og tåler ovn og mikrobølgeovn. NB! må stå på rist i ovnen og ikke bakeplate. Mummikoppene kan vaskes i oppvaskmaskin.
Kjøp hos Christiania Glasmagasin

De samme koppene er i dag anslått til å ha en verdi på respektable 120.000 kroner.

Et annet verdifullt klenodium er koppen «Fazer» som det kun ble laget 400 av og som i 2004 ble gitt som julegave til de ansatte i godteprodusenten Fazer. Motivet på koppen er en Fazer-reklame som i sin tid ble tegnet av Tove Jansson som hadde et langt samarbeid med Fazer.

© Arabia

Skulle du mot all formodning snuble over en Fazer-kopp på et loppemarked, så bør du sikre deg den – koppen har nemlig en verdi på 100.000 kroner.

Les mer på våre temasider: