Smarte tips

Nå kan Teflon-stekepanner bli forbudt

Teflon kan bli forbudt: Bilde av en slitt teflon-stekepanne.
Har du en slik slitt panne med nonstick-stoff laget av PFAS? Å få i seg nonstick-belegget kan være helseskadelig. Nå kan disse pannene bli forbudte å selge. (Foto: ABC guider/Marie Henriksen)

Visste du at teflon-stekepannen din kan være helseskadelig? Nå kan de bli forbudt å selge.

Er du glad i teflon-stekepannen din? Det er jeg og! Mange teflonpanner og annet non-stick kokeutstyr inneholder stoffet PFAS (per- og polyfluoralkylstoffer), som brukes til å lage overflaten glatt og forhindre at maten fester seg.

Eksponering for visse PFAS-stoffer er også knyttet til en rekke helseproblemer hos mennesker, og det har lenge vært kjent at det kan være helseskadelig å få i seg teflon-materialet fra slitte teflonpanner. Nå kan produkter som inneholder PFAS faktisk bli ulovlige å selge.

Har du en sliten teflon-panne? Her er 3 ulike, men likegode alternativer til teflon!

Hva er PFAS-stoffer?

PFAS-stoffer, eller per- og polyfluoralkylstoffer, er en stor gruppe menneskeskapte kjemikalier som har blitt brukt i ulike industrielle applikasjoner og forbrukerprodukter siden 1940-tallet.

Disse stoffene er kjent for deres evne til å avvise olje og vann, noe som gjør dem populære i produksjonen av blant annet non-stick kokeutstyr. Stoffene brytes ned svært sakte i miljøet og i menneskekroppen, og har dermed fått tilnavnet «evighetskjemikalier». De kan akkumulere over tid og har blitt påvist å være til stede i blodet til mennesker og dyr over hele verden. Forskning har knyttet eksponering for visse PFAS-stoffer til en rekke helseproblemer, inkludert kreft (spesielt testikkel- og nyrekreft), leverskade, redusert fruktbarhet, astma, skjoldbruskkjertelforstyrrelser, og utviklingsforstyrrelser hos barn.

Les også: Derfor trenger du en karbonstål-stekepanne

Knyttet til en rekke helseplager

Helsefarene ved PFAS skyldes stoffets evne til å forstyrre kroppens naturlige hormonbalanse og immunsystem, noe som bidrar til deres status som en betydelig miljø- og folkehelsebekymring.

Den foreslåtte EU-bannlysningen av PFAS-stoffer, som også omtales som «evighetskjemikalier» på grunn av deres langsomme nedbrytning i miljøet, er under omfattende vurdering. Forslaget, som ble fremmet i fjor, virker per i dag å stå litt på stedet hvil, men forslaget skal utarbeides i 2024.

Forslaget, som er under vurdering av Det europeiske kjemikaliebyrået (ECHA), kan bli en av de mest omfattende reguleringene av kjemisk industri i EU. Det ble foreslått av Tyskland, Nederland, Danmark, Sverige og ikke-EU-landet Norge, og innebærer en potensiell innføring av restriksjoner eller totalforbud mot over 10 000 PFAS-stoffer​.

Først og fremst er PFAS i teflonpanner kun farlig om pannen ripes opp, og du får i deg teflonen gjennom maten. Teflonpanner har heller ikke den beste varmetoleransen, og varmes pannene til over 260 grader vil de frigjøre skadelige kjemiske stoffer i luften.

Det innebærer at produsenter av de fleste former for teflonpanner, men også produsenter av ting som vanntette skalljakker, potensielt må finne alternativer til stoffet i fremtiden om forbudet blir vedtatt.

På jakt etter kjøkkenredskaper i god kvalitet? Sjekk ut vår samleside for kjøkkenutstyr!

Alternativer til teflonpanner

Alternativ til teflonpanner
Greenpan Barcelona Stekepanne 28cm -  Stekepanner Sort - CW002207-002

Greenpan Barcelona Stekepanne 28cm – Stekepanner Sort – CW002207-002

Keramisk stekepanne uten miljøgifter.
Pris akkurat nå: 741 kroner
Gå til Nordic Nest her
ALTERNATIV TIL TEFLONPANNER
Fiskars støpejernspanne

Fiskars støpejernspanne

Klassisk støpejernspanne med trehåndtak.
Pris akkurat nå: 1 550 kroner
Gå til Nordic Nest her
ALTERNATIV TIL TEFLONPANNER
De Buyer Stekepanne Lyonnaise CARBONE PLUS Ø 28 CM

De Buyer Stekepanne Lyonnaise CARBONE PLUS Ø 28 CM

Karbonstål er kjent for sin utmerkede varmefordeling og høye varmetoleranse
Pris akkurat nå: 600 kroner
Gå til Lusini her

Les mer på våre temasider: