Hus, hjem og hage

Når og hvordan beskjære epletre

Nærbilde av hvite epleblomster på grein.
Epleblomster er en av de herlige tegnene på at forsommeren er godt i gang. Klipper vi slik at det er luft og lys til frukten blir de både større og søtere.

Har du frukttrær og epletrær i hagen? Vi har snakket med hageeksperten som forteller når og hvordan man skal beskjære et epletre, også ungt.

Bilde av Espen fra bloggen Skarp i hagen som forteller hvordan og når du bær beskjære epletre og epletrær. Skarphagen er også snart aktuell som ny dommer i Sommerhytta, hvor han vil overta for Finn Schjøll.
Hageekspert Espen Skarphagen fra bloggen Skarp i hagen forteller hvordan og når man bør beskjære epletrær.

Skal du beskjære et epletre, eller kanskje flere, i år? I det sommeren nærmer seg og knoppene springer frem på både trær og busker kan det faktisk være for seint for de store beskjæringene på epletreet i hagen. Vi har snakket med hageeksperten Espen Skarphagen som forteller når og hvordan man beskjærer et epletre.

Skarphagen står bak nettstedet SkarpiHagen.no og er halvparten av podcasten Grøntpodden, med tilhørende SoMe-kanaler. Her deler han tips, råd erfaringer og inspirasjon om alt som spirer og gror i hus og hage, samt dekorering. Han er utdannet ved Beder gartner- og dekoratørskole og har fagbrev som blomsterdekoratør i tillegg har han hatt blomster og dyrking som hobby mesteparten av livet. Skarphagen er også snart aktuell som ny dommer i Sommerhytta, hvor han vil overta for Finn Schjøll.

Her finner du alt du trenger av tips og triks til hagestell som må gjøres nå.

Når beskjære epletre?

– Epletrær beskjærer jeg ofte i to omganger, sier hageekspert Espen Skarphagen. Han sier at det er viktig at det kommer luft og lys inn i krona, og at treet har en pen fasong som fungerer i hagen.

– Vinterbeskjæringen er som regel i januar-mars, og fra tidligere tider er det da vi skulle ta den ordentlige beskjæringen. Større justeringer tar jeg på denne tiden. En annen god periode er midtsommer. Under sommerklippen tar jeg alle «pisker» fra i fjor som går rett opp, og får åpnet krona.

Skarphagen forteller at fordelen med sommerbeskjæringen er at man da lettere kan se hva som skygger, og hva som må tas for å åpne opp for lys og luft til frukten som har begynt å danne seg.

5 tips: Hvordan beskjære busker og trær

– Nå kan vi samtidig tynne bort endel kart hvis det er store mengder. Som regel er det mye mindre eksplosiv, ny vekst ved å beskjære om sommeren. Da fokuserer treet på å bære frem frukt og gjøre klart knopper til en ny sesong.

Skarphagen forteller at skal du gjøre større justeringer av tykke grener i krona trengs det kraftigere skyts som for eksempel denne smarte batteridrevne stangsagen: 

Til de tykkeste grenene
Gardena stangsag

Gardena stangsag

Grensag fra Gardena, teleskopisk, uten batteri. Med denne kommer du til nesten overalt uten klatring.
Sjekk prisen her

 – Naturen er ganske tilgivende så om du skulle klippe for mye vil det som regel vokse ut igjen, forteller Skarphagen.

Hvordan beskjære ungt epletre

Skarphagen anbefaler deg å bestemme deg for hvilke grener du ønsker å beholde som hovedgrener på sikt, når treet blir eldre.

– Når man har bestemt seg for det gjenstår det å fjerne lange årsskudd som går rett opp og ellers andre skudd som krysser hverandre eller går innover i krona.

Han forteller at på et ungt epletre kan man forme grenene ved hjelp av et vektlodd og binde grenene ned. Han legger til at man også kan bruke ståltråd med tilsvarende teknikk som ved forming av bonsaitre.

– Grener på frukttrær som går ut horisontalt setter ofte lettere blomsterknopper enn grener som går rett opp, fordi da jobber de mer med den generative veksten som betyr fruktsetting, avslutter Skarphagen.