Hus, hjem og hage

Når og hvordan beskjære og knipe plommetre

Bilde av plommetre med røde plommer. Vi forklarer hvordan du beskjærer plommetre.
Plommer smaker fantastisk både alene, som syltetøy eller i bakst. Men for å få mest mulig smakfulle plommer på et plommetre er det viktig med riktig beskjæring. Vi har snakket med hageekspert Espen Skarphagen som forteller når og hvordan man beskjærer plommetre. (Foto: Colourbox)

For å få best mulig frukt på et plommetre er det viktig med riktig beskjæring – eksperten forteller når og hvordan man beskjærer plommetre.

Bilde av Espen fra bloggen Skarp i hagen
Hageekspert Espen Skarphagen, fra bloggen Skarp i hagen, forteller når og hvordan man beskjærer plommetre.

Plommer er en kjent og kjær frukt for de fleste av oss nordmenn og lite slår smaken av plommer fra egen hage. Frukten kan både spises rett fra plommetreet, brukes i syltetøy, til saft eller i bakst. Frukten er rett og slett veldig anvendelig – riktignok når den smaker søtt og godt.

Det er her riktig beskjæring og behandling av plommetre og kart (umodne frukter) kommer inn. Visste du for eksempel at hvor mye frukt du lar vokse ut på treet har noe å si for hvor søte og gode plommer du kan høste? Vi har snakket med hageeksperten Espen Skarphagen som forteller når og hvordan man beskjærer et plommetre riktig.

Skarphagen står bak nettstedet SkarpiHagen.no og er halvparten av podcasten Grøntpodden, med tilhørende SoMe-kanaler. Her deler han tips, råd erfaringer og inspirasjon om alt som spirer og gror i hus og hage, samt dekorering. Skarphagen er også snart aktuell som ny dommer i Sommerhytta, hvor han vil overta for Finn Schjøll. Han er utdannet ved Beder gartner- og dekoratørskole og har fagbrev som blomsterdekoratør i tillegg har han hatt blomster og dyrking som hobby mesteparten av livet.

Her finner du alt du trenger av tips og triks til hagestell som må gjøres nå.

Når er det best å beskjære et plommetre?

– Plommetrærne beskjærer jeg ofte i to omganger. Det er viktig at det kommer luft og lys inn i krona, og at treet har en pen fasong som fungerer i hagen, sier Skarphagen. Han forteller at vinterbeskjæringen som regel gjøres i januar-mars, og at det fra tidligere tider er da man skulle ta den ordentlige beskjæringen. Han sier at større justeringer tar han på denne tiden.

– En annen god periode er midtsommer. Under sommerklippen tar jeg alle «pisker» fra i fjor som går rett opp, i tillegg til å åpne krona. Fordelen med sommerbeskjæringen er at vi lettere kan se hva som skygger, og hva som må tas for å åpne opp for å gi lys og luft til frukten som har begynt å danne seg. Nå kan vi samtidig tynne bort endel kart hvis det er store mengder. Som regel er det mye mindre eksplosiv, ny vekst ved å beskjære om sommeren. Da fokuserer treet på å bære frem frukt og gjøre klart knopper til ny sesong.

Epletre i hagen? Dette må du vite om beskjæring av epletrær

Skarphagen forteller at skal du gjøre større justeringer av tykke grener i krona trengs det kraftigere skyts som for eksempel denne smarte batteridrevne stangsagen: 

Stangsag
Gardena Stangsag - uten batteri

Gardena Stangsag – uten batteri

Stangsag fra Gardena, teleskopisk, uten batteri. Med denne kommer du til nesten overalt uten klatring.
Sjekk prisen her
Stangsag
Gardena Stangsag - Med batteri og lader

Gardena Stangsag – Med batteri og lader

Stangsag fra Gardena, teleskopisk, uten batteri. Med denne kommer du til nesten overalt uten klatring. Pakken inneholder batteri og lader
Sjekk prisen her

Hvordan beskjære plommetre?

Huseierne skiver at det er viktig å beskjære plommetrær i tørt vær for å unngå soppangrep i grensårene.

– Skjær vekk grener som vender innover, og grener som vil få skygge, anbefaler de. Også anbefaler de å ta vare på de utovervendte og solide grenene, og å klippe vekk tilvekster ved røttene.

Hvordan og hvorfor knipe plommetre?

Ifølge Huseierne er hemmeligheten for å få gode plommer å fjerne overfloden.

– Sukkeret i plommene oppstår gjennom fotosyntesen fra bladene, og jo færre plommer, jo søtere blir de, skriver forbrukerorganisasjonen. De anbefaler derfor å tynne ut plommetreet. Slik gjøres det:

1. Rist grenene

Espen Skarphagen anbefaler på bloggen sin å starte med å riste grenene på plommetreet. Dette anbefaler også Huseierne og sier at da vil de svakeste fruktene falle av seg selv og på denne måten «fjerner frukter på treets betingelser». Dette forteller Skarphagen at er frukt som gjerne uansett ville falt av på et senere tidspunkt og som gjerne ikke har utviklet seg riktig hittil.

5 tips: Hvordan beskjære busker og trær

2. Kniping

Dette skriver Huseierne at gjøres når kartene er store som små nøtter.

– Når jeg skal knipe ser jeg først etter alle kart som er skadet, sorte prikker, skurv osv. Min erfaring med plommer hvor det har piplet ut saft, eller har sorte prikker, er at de er angrepet av mark og skal bort, sier Skarphagen.

Han forteller at det neste han gjør er å få luft mellom kartene. Større klaser tynner han ned til kanskje annenhver plomme. Huseierne anbefaler en avstand på åtte til ti centimeter.

Kompostkvern
Kompostkvern

Kompostkvern

Kompostkvern som kvitter seg med kvistene på 1-2-3.
Sjekk prisen her