Smarte tips

Når skal vi stille klokka til sommertid i 2024?

Sommertid 2024: Rød alarmklokke avbildet i vårlig natur.
Sommertid 2023: Når er det tid for å stille klokka igjen? (Foto: Colourbox)

Nå nærmer det seg sommertid 2024! Dette er når du må huske å stille klokka.

Søndag 31. mars klokken 02.00 er tidspunktet klokka stilles 1 time fremover, når vi går fra vintertid til sommertid 2024.

Visste du at vi har masse innhold om søvn? Sjekk ut samlesiden vår for søvn-relatert innhold!

Hvorfor stiller vi klokka?

Vi beveger oss sakte men sikkert inn i den tiden av året hvor det stadig blir flere soltimer i løpet av et døgn. Ifølge Wikipedia ble konseptet sommer- og vintertid først foreslått av ingen ringere enn Benjamin Franklin i 1784 for å få bedre utnyttelse av sommermånedene. Det var derimot ingen land som innførte stilling av klokken før Tyskland og Østerrike ble de første landene til å omfavne konseptet 30. april 1916.

Det som er «normaltid» er det vi også kaller vintertid. Det er fort gjort å gå i surr hvilken retning man skal stille klokken, og en god tommelfingerregel for å huske hvordan det hele funker er å tenke at terassemøblene skal fram om våren, og tilbake der de ble hentet fra om høsten. På samme måte skal klokka stilles frem og tilbake de forskjellige årstidene.

Mister du nattesøvnen når klokken skal stilles? Les vår guide til å sove bedre!

Skal sommertid avskaffes?

Ifølge Wikipedia besluttet Europaparlamentet i 2018 at kommisjonen skulle vurdere å avskaffe sommertid i EU, slik store deler av verdens land allerede har gjort.

Samme år holdt Europakommisjonen en omfattende spørreundersøkelse på nett, der 84% av innsenderne stemte for å avskaffe sommertid.

Europaparlamentet stemte så gjennom forslaget i mars 2020, men pandemi og krig har sørget for at saken fremdeles er under behandling (regjeringen.no). Det er ventet at den norske stat kommer til å følge avgjørelsen til EU.

Sliter du med å sove? Dette er søvntrikset geniene bruker!

Regjeringen.no skriver også at «komiteen for transport og turisme i Europaparlamentet har bedt Rådet om å få fortgang i sitt arbeid. Så lenge saken ikke er ferdig behandlet vil EU og EØS-land med unntak av Island fortsette å bruke sommertid og normaltid.»

Dermed må vi belage oss på å stille klokka to ganger i året, og neste gang klokken skal stilles tilbake til vintertid er søndag 27. oktober 2024.

Les mer på våre temasider: