Smarte tips

Når skal vi stille klokka til vintertid i 2023?

Vintertid 2023. Klassisk vekkerklokke omgitt av høstlige kongler og blader.
Ikke la overgangen fra sommertid til vintertid 2023 komme brått på! Her er når du må stille klokka. (Foto: Colourbox)

Vet du når du skal stille klokka til vintertid? Her får du svaret på når klokka stilles tilbake i 2023!

Søndag 29. oktober klokken 03.00 er tidspunktet klokka stilles 1 time tilbake, når vi går fra sommertid til vintertid.

Vanskelig å våkne opp i vintermørket? Sjekk ut vår samleside for søvn-relatert innhold!

Hvorfor stiller vi klokka?

Som du sikkert har lagt merke til, beveger vi oss inn den delen av året hvor soltimene stadig blir færre, og vintermørket setter inn for alvor. Ifølge Wikipedia ble konseptet sommer- og vintertid først foreslått av Benjamin Franklin i 1784 for å få bedre utnyttelse av sommermånedene, men ingen land innførte det før Tyskland og Østerrike ble de første landene til å omfavne konseptet 30. april 1916.

«Normaltid» tilsvarer det vi ofte refererer til som vintertid. Det kan være lett å blande hvilken vei man skal justere klokken. En enkel huskeregel er å tenke at terrassemøblene tas frem om våren, og settes tilbake om høsten. På tilsvarende måte justerer vi klokken frem og tilbake med skiftende sesonger.

Mister du nattesøvnen når klokken skal stilles? Les vår guide til å sove bedre!

Skal sommertid avskaffes?

Ifølge Wikipedia besluttet Europaparlamentet i 2018 at kommisjonen skulle skulle vurdere å avskaffe sommertid i EU, slik store deler av verdens land allerede har gjort.

Samme år gjennomførte Europakommisjonen en stor nettbasert spørreundersøkelse, der hele 84% av deltakerne ønsket å avvikle sommertid.

Europaparlamentet stemte gjennom forslaget i mars 2020, men pandemi og krig har sørget for at saken fremdeles er under behandling (regjeringen.no). Mest sannsynlig kommer den norske stat til å følge avgjørelsen til EU.

Regjeringen.no skriver også at “komiteen for transport og turisme i Europaparlamentet har bedt Rådet om å få fortgang i sitt arbeid. Så lenge saken ikke er ferdig behandlet vil EU og EØS-land med unntak av Island fortsette å bruke sommertid og normaltid.”

Dermed må vi belage oss på å stille klokka to ganger i året, og neste gang klokken skal stilles frem mot sommertid er natt til søndag 31. mars 2024.

Vanskelig å stå opp når det er mørkt ute? Da kan dette hjelpe:

Genialt!

Philips Wake-up lampe

Gjør oppvåkningen enklere med en oppvåkningslampe fra Philips. Lampen gir deg gradevis mer lyr frem til vekkeklokken ringer. på den måten simulerer lampen sola.
Sjekk laveste pris her

Medisinsk godkjent lysterapilampe fra Beurer.

Perfekt mot trøtthet under vinteren. Behagelig og flimmerfritt lys. Kompakt – passer ved skrivebordet.
Sjekk laveste pris her

Vurderer du ny seng? Vi gir deg oversikt over de beste kontinentalsengene.