Smarte tips

Når skal vi stille klokka til vintertid i 2022?

Vintertid 2022. Klassisk vekkerklokke omgitt av høstlige kongler og blader.
Ikke la overgangen fra sommertid til vintertid komme brått på! (Foto: Colourbox)

Vet du når du skal stille klokka til vintertid?

Søndag 30. oktober klokken 03.00 er tidspunktet klokka stilles 1 time tilbake, når vi går fra sommertid til vintertid.

Trenger du en ny klokke? Les vår guide til smartklokker her!

Hvorfor stiller vi klokka?

Som du sikkert har lagt merke til, beveger vi oss inn den delen av året hvor soltimene stadig blir færre, og vintermørket setter inn for alvor. I følge Wikipedia ble konseptet sommer- og vintertid først foreslått av Benjamin Franklin i 1784 for å få bedre utnyttelse av sommermånedene, men ingen land innførte det før Tyskland og Østerrike ble de første landene til å omfavne konseptet 30. april 1916.

Det som er «normaltid» er det vi også kaller vintertid. Det er fort gjort å gå i surr hvilken retning man skal stille klokken, og en god tommelfingerregel for å huske hvordan det hele funker er å tenke at terassemøblene skal fram om våren, og tilbake der de ble hentet fra om høsten. På samme måte skal klokka stilles frem og tilbake de forskjellige årstidene.

Mister du nattesøvnen når klokken skal stilles? Les vår guide til å sove bedre!

Skal sommertid avskaffes?

I følge Wikipedia besluttet Europaparlamentet i 2018 at kommisjonen skulle skulle vurdere å avskaffe sommertid i EU, slik store deler av verdens land allerede har gjort.

Europakommisjonen holdt samme år en omfattende spørreundersøkelse på nett, der så mye som 84% av innsenderne stemte for å avskaffe sommertid.

Europaparlamentet stemte gjennom forslaget i mars 2020, men pandemi og krig har sørget for at saken fremdeles er under behandling (regjeringen.no). Mest sannsynlig kommer den norske stat til å følge avgjørelsen til EU.

Regjeringen.no skriver også at “komiteen for transport og turisme i Europaparlamentet har bedt Rådet om å få fortgang i sitt arbeid. Så lenge saken ikke er ferdig behandlet vil EU og EØS-land med unntak av Island fortsette å bruke sommertid og normaltid.”

Dermed må vi belage oss på å stille klokka to ganger i året, og neste gang klokken skal stilles frem mot sommertid er søndag 26. mars 2023.

Vanskelig å våkne opp i vintermørket? Prøv dagslyslampe!

Perfekt mot trøtthet under vinteren. Behagelig og flimmerfritt lys. Kompakt – passer ved skrivebordet.
Sjekk prisen her!

Les mer på våre temasider: