Sport

Her ser du Norges herrelandslag spille Nations League

Det er duket for fotballfest og Nations League når landslaget vårt kan ta et stort steg mot EM i 2024.

Høsten er her, og det betyr også at vi får se de norske landslagsstjernene spille om EM-plass, bedre FIFA-ranking og selvfølgelig ære i Nations League. Ståle Solbakkens mannskap har hatt et godkjent gruppespill, men med uavgjort og tap mot Slovenia står og faller alt på hjemmekampen mot Serbia.

Les også: Her ser du Champions League i høst

Disse lagene spiller Norge mot i denne omgang:

Lørdag 24. september spiller landslaget mot Slovenia på bortebane kl. 18.00.

Tirsdag 27. september er det duket for fotballfest på Ullevaal, når vi tar i mot Serbia kl 20.45.

Rettighetene for Nations League er det TV 2 som har, og det kan du få tilgang til her:

Se Nations League kostnadsfritt i 7 dager!

Se kampen her

Hva er egentlig Nations League?

Nations League er et litt finurlig konsept som UEFA først og fremst skapte for å erstatte vanlige privatlandskamper, altså kamper mellom landslag kun for trening, med en turnering blant alle de europeiske landslagene der det faktisk er noe på spill.

De ulike lagene spiller i divisjoner fra D helt opp til A, basert på FIFA-ranking, og er et gruppespill mot motstandere av tilsvarende vanskelighetsgrad. Havner man øverst i gruppen sin rykker man opp til nivået over, og havner man nederst rykker man naturligvis ned.

Les også: Her er alt du trenger å vite om Bodø/Glimts Europa League-høst

Det landslaget som topper gruppen sin får også en ekstra mulighet til å kvalifisere seg til EM eller VM, hvor man spiller utslagskamper mot to andre lag som også har toppet gruppene sine på samme nivå.

Se Nations League kostnadsfritt i 7 dager!

Se kampen her

Hvordan ligger Norge an i Nations League?

Det første året ble vi «takket» være vår daværende lave FIFA-ranking plassert i nivå C med nasjonene Bulgaria, Kypros og Slovenia. Med all respekt å melde ingen utpregede mektige fotballnasjoner, og med fire seiere, ett uavgjort og ett tap rykket vi opp til nivå B.

Der møtte vi Romania, Østerrike og Nord-Irland, men grunnet kompliserte korona-restriksjoner endte vi blant annet med å «tape» på walkover mot Romania fordi vi ikke kunne stille lag.

Det resulterte også i det nå smått legendariske “nødlandslaget” som kun besto av spillere som ikke hadde vært i den originale landslagstroppen, men som likevel klarte å holde Østerrike til 1-1 på bortebane. Derfor snøt Østerrike oss for gruppeseieren, slik at landslaget vårt i år som i fjor spiller på nivå B.

I årets Nations League-turnering er vi i en ordentlig tøff gruppe med Serbia, Sverige og Slovenia, og etter halvspilt turnering topper vi gruppa med 3 seiere og 1 uavgjort, med 3 poeng ned til Serbia på andreplass.

Les også: Her er alt du trenger å vite om Bodø/Glimts Europa League-høst

Det betyr at Norge kan ta gruppeseieren allerede lørdag 24. september, om vi tar poeng mot Slovenia og Serbia taper mot Sverige. Da får vi en ekstra mulighet til å kvalifisere oss til EM, i tillegg til at vi mest sannsynlig også blir seedet på nivå 2 når de gruppene til den ordinære EM-kvalifiseringen blir trukket, som betyr at vi møter antatt svakere motstand.

Se Nations League kostnadsfritt i 7 dager!

Se kampen her

Her er Norges tropp i Nations League:

Keepere: André Hansen, Ørjan Håskjold Nyland, Sten Grytebust.

Forsvar: Marcus Holmgren Pedersen, Birger Meling, Leo Skiri Østigård, Fredrik André Bjørkan, Julian Ryerson, Andreas Hanche-Olsen, Kristoffer Ajer, Kristoffer Zachariassen, Omar Elabdellaoui og Stian Gregersen.

Midtbane: Martin Ødegaard, Sander Berge, Fredrik Aursnes, Mats Møller Dæhli, Mohamed Elyounoussi, Kristian Thorstvedt, Ola Brynhildsen, Patrick Berg og Morten Thorsby.

Angrep: Erling Braut Haaland, Alexander Sørloth, Joshua King og Jørgen Strand Larsen.

Forsvarsspiller Stefan Strandberg har vært en bauta i Solbakkens lag så langt, men ble nylig skadet da han møtte Kristiansund med sitt Vålerenga, og har derfor blitt erstattet av Kristoffer Zachariassen, som til daglig spiller for det ungarske Europa League-laget Ferencváros.

Martin Ødegaard, som er kaptein for både landslaget og Arsenal er ennå usikker til de to kampene, etter å ha pådratt seg en liten skade. Landslagstrener Ståle Solbakken har uttalt at han muligens hviles mot Slovenia for å kunne brukes mot Serbia, en antatt sterkere motstander.