Aktiv

Verdens raskeste løpesko: Derfor ble disse «jukseskoene» forbudt

Bilde av 5 løpesko og joggesko som er eller som har blitt vurdert som forbudt fordi de er så mye bedre enn andre. Nike Zoom Vaporfly 4%, Asics Superblast, Adidas Adizero Prime X, New Balance FuelCell SuperComp Elite v3.
Merker som Nike, Asics, Saucony, New Balance og Adidas er alle kjente for løpere i hele verden. Men visste du at enkelte av skoene fra de kjente merkene er forbudt? Spesielt Nike’s Zoom Vaporfly 4% har fått mye oppmerksomhet for et mulig forbud. Vi forklarer. (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Enkelte løpesko er så gode at de har blitt forbudt fordi de utkonkurrerer løpere med andre sko. Vi forteller hvilke sko det gjelder!

Løpeskoen Nike Zoom Vaporfly 4% har fått mye publisitet etter at de ble lansert i 2017, og ikke bare som følge av god markedsføring… Joggeskoen har nemlig fulgt flere verdenskjente løpere over mållinjen og sannsynligvis hjulpet dem med å nå nye rekorder. Men mest publisitet fikk skoen sannsynligvis i 2020 da det kom frem at den muligens skulle bli forbudt.

Liker du å være sikker på at du gjør gode kjøp? Her finner alle våre avsløringer av produkter som er best i test.

Løper 4-5% raskere med Nike Zoom Vaporfly 4%

Analyser publisert av New York Times viser at løpere med en versjon av Nike’s Zoom Vaporfly 4% eller ZoomX Vaporfly Next% løper 4-5% raskere enn løpere med vanlige typer sko. Begrunnelsen for å forby skoene var at de ikke er «tilgjengelige for alle», og at kombinasjoenen av skoens teknologi og tilgjengelighet ga løperne som brukte skoene en klar fordel.

Dette forsterkes ytterligere etter et forsøk gjennomført av University of Colorado Boulder hvor 18 mannlige løpere prøvde forskjellige sko og endte med å løpe 2%-6%, med et gjennomsnitt på 4% raskere med prototypen av Nike Zoom Vaporfly 4%.

Eksempler på gode resultater med skoene er da Eliud Kipchoge ble første mannlige løper til å gjennomføre et (uoffisielt) maraton på under 2 timer. Kipchoge hadde da på seg en prototype av skoene Nike Air Zoom Alphafly Next%, som er en variant av Nike sine Vaporfly-sko. Også Brigid Kosgei som har verdensrekorden i maraton for kvinner (2:14.4) hadde også på seg skoene fra Nike da hun gjennomførte verdensrekordløpet.

Dame
Nike Vaporfly 3

Nike Vaporfly 3

Versjon 3 av den mye omtalte skoen
Pris nå: 3 299 kroner hos Løpeshop
Her får du den til laveste pris
herre
Nike ZoomX Vaporfly Next% 3

Nike ZoomX Vaporfly Next% 3

Versjon 3 av den mye omtalte skoen
Sjekk prisen her

Den eneste kondisjonstreningen du trenger

Nye regler for løpesko: Ble Vaporfly forbudt?

For å jevne ut konkurransevilkårene blant skoprodusenter kom World Athletics opp med nye regler for løpesko.

De nye reglene for joggesko brukt i løp er blant annet at:

  • Sålen på skoene må ikke være tykkere enn 40 millimeter. 
  • Det kan ikke være mer enn én plate i sålen på skoen. 

Disse løpeskoene er forbudt

Og mens Nike Vaporfly  4% gikk gjennom nåløyet er både Adidas Prime XNew Balance Supercomp Trainer, and Asics Superblast «bannlyst» fra løp ifølge Runnersworld. Skoene er riktignok alle lovlige under treninger. Vil du vite hvilke sko som alle er lovlige i konkurranser og årets tesvinnere? Her finner du løpeskoene som er best i test i 2024.

– Ikke bare hjelper de med restitusjon etter gjennomført løp, men også mens du løper og bruker de, svarer sjef for løpesko hos Adidas på spørsmål om fordeler med å bruke de forbudte skoene.

Forbudt
Asics Superblast

Asics Superblast

Skoen skaper en lett og responsiv tur som gjør den funksjonell for lange løp, tempoløp og alt i mellom. Mellomsålen av FF BLAST™ PLUS og FF BLAST™ TURBO-demping bidrar til å skape en lett og spretten løpeopplevelse.
Sjekk prisen her
Forbudt
Adidas Adizero Prime X

Adidas Adizero Prime X

En grensesprengende løpesko for lange distanser. Skoene designes uten begrensninger, en nyskapende blanding av teknologi, innovasjon og innsikt fra atleter.
Sjekk prisen her
Forbudt
New Balance FuelCell SuperComp Elite v3

New Balance FuelCell SuperComp Elite v3

New Balance mest avanserte daglige treningssko, med en FuelCell-mellomsåle med Energy Arc-teknologi for overlegen energiavkastning på de tøffeste treningsdagene.
Sjekk prisen her

Dette er pulsklokkene som er best i test i 2024.