Smarte tips

Nordlys: Hvor og når kan du se nordlys?

Mørk himmel med et fantastisk grønt nordlys. Vi forteller deg når og hvor du kan se nordlys. Hva nordlys er, og hvordan du tar bilder av nordlys med mobil.
Nordlys er et vakkert fenomen som ofte kan bli sett på himmelen i Nord-Norge. Sør-Norge kan også oppleve nordlys dersom solaktivitetene er kraftige nok. Vi forteller deg når og hvor du kan se nordlys, hva nordlys er, og hvordan du tar bilde av nordlys. (Foto: Colourbox)

Vi guider deg gjennom hvor og når du har størst sannsynlighet for å se nordlys, og hvordan du kan ta bilder av lysfenomenet med mobil.

Nordlys er spektakulært, og det er ikke rart mange reiser langt for å se med egne øyne når himmelen eksploderer i vakre farger.

«Kraftig solstorm gir trolig mer nordlys i tiden framover», skriver forkning.no. Dette er fordi omtrent hvert 11. år går solen vår gjennom en solsyklus, og mens dette pågår øker sjansene for kraftige utbrudd på sola, kalt solstormer. Er disse solstormene intense nok vil det vises som nordlys nede på jorden.

Akkurat nå er solen vår inne i en solsyklus som startet i slutten av 2019, og vi går mot en topp i 2025.

Lyst på flere tips til unike turer, opplevelser eller ferier i Norge? Her finner du alt vi skriver om opplevelser i Norge.

Hva er nordlys?

Nordlys, eller aurora borealis som det heter på latin, har fasinert oss mennesker gjennom alle tider. Men hvordan oppstår nordlyset? 

Når partikler som slynges ut fra solen under en solstorm treffer jordens atmosfære, får vi nordlys. Det spesielle værfenomenet oppstår 80 og 500 kilometer fra jordoverflaten. Det skyldes at elektroner og protoner kolliderer med atmosfæregass rundt den magnetiske Nordpolen. Gassen får tilført energi, som sendes ut som vakkert lys. Fargen på nordlyset bestemmes av hvilke atomer det er som kolliderer. Ofte består det av ulike nyanser av grønt, ispedd rosa striper – vakkert!

Hvor kan man se nordlys?

nordlys eller aurora borealis over uttakleiv strand i lofoten. telt i skråningen.
Nord-Norge er blant verdens beste sted å se nordlyset. Her er det nordlys nesten hver dag. De beste månedene for å se nordlys er fra september til midten av mars, Bildet er tatt på stranden Uttakleiv på Vestvågøy i Lofoten. (Foto: Samuel Taipale - VisitNorway.com)

Nordlys oppstår rundt den magnetiske Nordpolen. Nordlysområdet ligger derfor som en sirkel rundt polen. Det er i denne sirkelen at sjansene for å observere nordlys er størst.

Ferie i Nord-Norge: Disse 6 perlene må du se.

Nord-Norge er blant verdens beste steder å se nordlys, så vi trenger ikke å reise så langt for å få med oss det dansende lyset. Reiser du til Lofoten eller nordover på vinterstid, er sjansene store for at du får det med deg, forutsatt at du også er heldig med været. I Nord-Norge er det nordlys nesten hver kveld, men styrken på lyset varierer fra dag til dag. 

Når solaktiviteten øker, kan man også se nordlys lenger sør i Norge. I løpet av en solsyklus vil solaktivitetene være økt, og sjansene for å se det vakre lyset på himmelen sør i Norge er derfor større i denne perioden.

Hvordan ta bilde av nordlys med mobil

  1. Mørkt. For å få best mulig bilder av nordlyset, er det viktig å finne et sted som er så mørkt som mulig.
  2. Bruk stativ. En av de største utfordringene med å fotografere nordlyset med en mobiltelefon er at kameraet må ha en lang eksponeringstid for å fange opp lysene.
  3. Bruk manuelle innstillinger. For å unngå å overeksponere bildene, bør du velge en eksponeringstid på rundt 10-15 sekunder og en ISO-verdi på rundt 400-800.
  4. Fokuser manuelt. Det er det en god idé å fokusere manuelt ved å trykke og holde fingeren på skjermen der nordlyset er synlig. Dette vil sikre at bildene er skarpe og klare.
  5. Rediger bildene. Når du har tatt bildene, kan det være lurt å redigere dem for å få mest mulig ut av dem. Dette kan gjøres ved å justere kontrast, lysstyrke og fargebalanse.
  6. Ha tålmodighet. Det kan ta tid å fange et godt bilde av nordlyset, spesielt med en mobiltelefon.

Kilde: Nordlysvarsel.com

Rollei Smartphone Tripod Traveler

Rollei Smartphone Tripod Traveler

Stativet leveres med videohode, mobilholder og bluetooth fjernkontroll som lar deg ta bilder med mobiltelefonen din fra opptil 10 meter. 

Når kan du se nordlyset?

Du kan i utgangspunktet se nordlys året rundt, men du er avhengig av at himmelen er mørk, derfor egner vintermånedene seg aller best. Gjerne fra midten av september til midten av mars, da går solen ned tidlig, eller er fraværende hele døgnet hvis du reiser langt nok nord.

I timen mellom klokken 22 og 23 har du statistisk sett størst sjanse til å få det med deg nordlyset. Værfenomenet er svært uforutsigbart, så om du får se nordlyset danse over himmelen flere ganger i løpet av en kveld, eller bare i et kort minutt, kan du aldri vite på forhånd. Og det er kanskje også noe av magien?  

Må du gå et stykke for å se nordlyset? Slik velger du riktige fjellsko.

En annen viktig faktor spiller også inn: du må ha flaks med været. For å se nordlyset er du avhengig av klart vær. Kommer skyene og ødelegger, blir det dessverre ikke noe synlig show på himmelen. 

Slik har du størst sjanse for å se nordlys

Lysforurensning fra bygninger og gatelys rundt deg, påvirker hvor mye lys du ser. Er du utenfor byen, eller kanskje på en hytte, er sjansene for et spektakulært skue enda større. 

nordlysvarsel.com får du oppdatert informasjon på sjansene for nordlys der du befinner deg. Varselet blir oppdatert hvert 5. minutt slik at du hele tiden kan holde deg oppdatert.

Les mer på våre temasider: