Reise

Galdhøpiggen og 10 andre fjellturer som viser Norge fra sin beste side

kvinne på toppen av Galdhøpiggen i solen.
Man kan både være stolt og fornøyd over egen innsats når man når toppen av Galdhøpiggen, Norges høyeste fjell. (Foto: Torild Moland / Fjordkysten.no)

Skal du på fjelltur i ferien? Slik går du Galdhøpiggen og 10 andre tips til skjulte turperler hvor du slipper å gå i kø.

Galdhøpiggen er Norges høyeste fjell og rager 2469 meter over havet. Mange nordmenn har et mål om å gå Galdhøpiggen en gang i livet. Turen er krevende, men enklere enn mange tror. UT.no mener at turen tar omtrent fire timer fra Juvasshytta. Turen er 5,7 kilometer lang og du går 643 høydemeter. Beregn derfor en full dag på opp- og nedturen.

10 tips til billig turutstyr som gjør skog- eller fjellturen hyggeligere

Du trenger ikke noe spesielt klatreutstyr for å gå Galdhøpiggen, men en godt pakket sekk og gode tursko er viktig.

fra Juvasshytta er Lom et godt alternativ for å gå Galdhøpiggen. Fra Lom kan man kjøre egen bil, men det går også busser.

Her finner du hoteller og overnattingssteder i nærheten av Lom og Galdhøpiggen.

Derfor elsker nordmenn å gå i fjellet

Norge er rikt på både fjell, fjellturer og turglade nordmenn. I forbindelse med en Ipsos-undersøkelse gjennomført for Norsk Friluftsliv i 2020, kom det frem at ni av ti nordmenn er helt eller delvis enig i at de føler seg mindre bekymret og lettere til sinns når de befinner seg ute i Guds frie natur.

Dette samsvarer med hva forskning har påvist. Blant annet viste en amerikansk studie fra samme år at stressnivået vårt synker selv etter kun ti minutter ute i naturen.

– Naturen er gull verdt for den psykiske helsen vår, kommenterte Bente Lier, generalsekretær i fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv, i en pressemelding.

Så må vi heller ikke glemme allemannsretten som siden 1957 har sikret alle retten til å kunne ferdes fritt i utmarka. Dermed er det (stort sett) ingen som kan hindre deg i å slå opp teltet ditt når du har funnet det perfekte stedet å slappe av og nyte naturen.

Forbereder du deg til fjellturer i sommer? Her er vår guide til riktig valg av fjellsko.

Her er får du tips til vakre fjellturer som med sine bratte fjell og dype daler garantert gir deg smaken på Norge.

1. Dropp Lofoten – velg Steigen

Kvinne på fjelltur på Steigen i Norge, med strender, hav og øyer i bakgrunnen.
Steigen: Utsikten er helt fantastisk når du kommer til topps av Prestkona på Steigen. (Foto: Øyvind Wold / NordNorge.com)

Drømmer du om Lofoten, men er redd det blir fullt av folk der i sommer? Da bør du ta turen til det som ofte er blitt omtalt som «den flotteste naturhemmeligheten i Nordland».

Sykkelturer i Norge: 7 fantastiske opplevelser

Steigen ligger mellom Bodø og Narvik og frister med flere oppmerkede muligheter – både spektakulære fjellturer, utsikt mot Lofotveggen og kortere, mer barnevennlige avstikkere. Her finner du dessuten kritthvite, vakre strender, små fiskevann og lune daler.

Steigen Lodge Villa Vaag

Steigen Lodge Villa Vaag ligger i Steigen i Nordland, og har en uteplass og utsikt over hagen. Ferieboligen har fire soverom, flatskjerm-TV med kabelkanaler, et velutstyrt kjøkken med oppvaskmaskin og kjøleskap, vaskemaskin og et bad med dusj. Du kan leie håndklær og sengetøy på stedet mot en ekstra avgift. Ferieboligen har en terrasse. Du kan koble av i hagen, hvor du finner en grill, og i nærområdet kan du dra på fotturer og sykle.
Booking.com

Hvis du ønsker deg fine toppturer eller fjellturer i fantastiske omgivelser, så skal du gå opp til toppen av Trohornet (649 moh) på Engleøya som ligger nord i Steigen. Turen tar omkring tre og en halv time, den er gradert som enkel og går langs oppmerket sti.

Bilde av person på toppen av Steigen, Norge, underveis på fjelltur.
Ute i mektig natur kan mennesket føle seg liten. Her fra Steigen. (Foto: Reidar Berg / NordNorge.com)

Start turen ved den vakre Brennevikstranda, og følg stien som går på sørsiden av Heimsteelva. Fra toppen av Trohornet får du en fantastisk 360 graders utsikt til blant annet skjærgården, fjellrekken rundt Småtinden og topper som Prestkona, Hanekammen, Tretinden og Vesthornet.

Og når du kommer ned, kan du jo avslutte toppturen med et forfriskende bad ved stranda.

Bilde av sandstrand på Engeløya ved Steigen i Norge, et flott sted for en pause etter en god fjelltur.
Etter en topptur smaker det ekstra godt med en tur ned i fjæra på Engeløya i Steigen. (Foto: Øyvind Wold / NordNorge.com)

2. Oslo: Panoramautsikt over Oslo, Bærum og Oslofjorden

Det er lite som slår nydelig utsikt når du når toppen på fjellturen du legger ut på. Tar du turen opp til Kolsåstoppene er det stor sjanse for en god tur, nydelig utsikt og en dukkert om du føler for det.

Kolsåstoppen i Oslo med vakker utsikt over jorder, fjord, øyer og bebyggelse, en flott fjelltur i Bærukm kommune.
Kolsåstoppen i Bærum kommune i Viken, utenfor Oslo, med vakker utsikt over jorder, fjord, øyer og bebyggelse. (Foto: Martin Stabenfeldt / CC BY 2.0/ Flickr )

Turen tar deg til Nordre Kolsås (379 moh.) og Søndre Kolsås (342 moh), og midt mellom toppene finner du idylliske Sætertjernet hvor en badebrygge gir deg mulighet for en forfriskende svømmetur underveis på turen.  

På Stein Gård er det mulighet for parkering (Stein parkeringsplass) og dette er et fint å starte. Videre følger du blåmerket sti til toppen av Nordre Kolsås. Slå deg ned og nyt medbrakt mat og drikke med fantastisk utsikt over Oslo, Bærum og Oslofjorden. Her kan du ta deg en pust i bakken før turen går videre tilbake til stikrysset, sørover mot Sætertjernet og videre til Søndre Kolsås. 

Annonselenker Booking.com

Når turen er ferdig er det blåmerket hele veien ned igjen fra Søndre Kolsås. Rundturen er på 8 km og tar ca 4 timer.

3. Vestlandet: Fjelltur til Norges høyeste sjøklippe Hornelen

Lite slår Vestlandet når det gjelder vakre fjorder og bratte fjell, men er du klar for en topptur i ordets virkelig rette forstand?

Kvinne på tuppen av Hornelen i Bremanger, Norge. En fjelltur med fantastisk utsikt over hav.
Hornelen i Bremanger er Europas høyeste fjellklippe. Fra toppen har du god oversikt over Nordfjord (Foto: Fjordkysten.no)

Hornelen i Bremanger er Europas høyeste fjellklippe og rager 860 meter over havet. Fra toppen får du utsikt over Nordfjord, med trange fjorder og høye fjell, og ut mot det ville havgapet. Dette er en krevende heldagstur, men hvis du fjellvant så klarer du det fint. Turstiene starter ved Hunskår eller Berleneset og tar om lag åtte timer.

Nordfjord Hotell

Dette overnattingsstedet ligger 9 minutters gange fra stranden. Nordfjord Hotell ligger i Nordfjordeid og har bar, restaurant, hage og en fellesstue. Overnattingsstedet har familierom og en terrasse. Resepsjonen er døgnåpen, og hotellet tilbyr flyplasstransport, romservice og gratis WiFi overalt. Du kan koble av i det tyrkiske badet på stedet. Under oppholdet på Nordfjord Hotell kan du blant annet stå på ski og gå på turer i Nordfjordeid og omegn.
Booking.com

Har du flere dager i området, bør du legge turen opp til Ålfotbreen, Norges vestligste isbre. Du kan booke en guidet vandring på breen for å få maksimalt ut av opplevelsen. Mangler du utstyr til eller fjellturen? Dette vår guide til billig utstyr til en hver tur.

10 unike campingplasser i Norge

4. Bergen: Fjellturer og formidabel utsikt fra ofte forbigåtte Sandviksfjellet

Bilde av to personer som har gått fjelltur til toppen av Stoltzen i Bergen. Fantastisk utsikt over Bergen i bakgrunn. En av våre anbefalte fjellturer i Norge.
Utsikt over Bergen by fra Stoltzen, den populære ruten som tar oppmerksomheten fra Sandviksfjellet. (Foto: Visit Bergen / Espen Haagensen - visitBergen.com)

I Bergen har du flere fjellturer å velge mellom. Men har du lyst på en formidabel utsikt over Bergen, uten å stå i kø opp, kan du ta deg en fjelltur opp på Sandviksfjellet. Den mest populære ruten er opp Stoltzekleiven, men det finnes også andre ruter. Blant annet fra Fløyen og fra Munkebotn ved Sandviken sykehus. Tar du Stoltzekleiven opp kan du nå også bade i Storevatnet underveis på turen. 

Sandviksfjellet er faktisk ikke så besøkt til tross for at titusentalls mosjonister eller andre turgåere passerer det på veien opp til toppen av Stoltzekleiven. På turen opp til Sandviksfjellet går du bort fra alle menneskene på Stoltzen og videre til Sandviksfjelles egentlige toppunkt. Detter noe du ikke bør gå glipp av! 

For å komme seg opp til toppen av Sandviksfjellet kan du benytte deg av Skredderdalen på vei opp(30-45 min.) og ned Munkebotn(30-40 min.) på vei ned igjen. Eventuelt motsatt om du føler for det. På toppen av fjellet står det en varde på et bart fjell, her kan du nyte en fantastisk utsikt over Sandviken, Byfjorden og Bergen sentrum, 417 meter over havet.

Annonselenker Booking.com

Turen er ikke på mer en en liten time så her kan man også ta med seg barn. Du kan parkere både ved Mulen eller Sandviken sykehus mot parkeringsavgift. Er du også lysten på opplevelser i byen får du topp 10 ting du kan gjøre i Bergen her, eller 5 tips til ting du kan gjøre når det regner i Bergen her.

5. Agder: Spektakulære Rjukanfossen

Kvinne foran Rjukanfossen i Tovdal, Agder. En av våre anbefalte fjellturer i Norge.
Rjukanfossen i Tovdal er imponerende og hvert år er det mange som tar turen fra Dale, opp langs den vernete Tovdalselva til Rjukanfossen. (Foto: Ståle Knudsen / Visit Norway)

Sørlandet har mer å by på enn en vakker skjærgård. Setesdalen i Agder er et perfekt utgangspunkt for turer i vakker natur, for eksempel til den spektakulære Rjukanfossen. Fossefallet er på imponerende 45 meter, hvilket gjør det til Aust-Agders høyeste vannfall.

Revsnes hotell

Dette hotellet ligger ved Byglandsfjord, og har et privat badeområde, terrasse og båtutleie. Revsnes Hotel byr på både gratis WiFi og avgiftsfri parkering.
Booking.com

Unike overnattingssteder i Norge

Turen fra Dale tar om lag to timer tur-retur, og tar deg gjennom skogkledde åser og til et platå med utsikt over fossen. Ønsker du en lenger tur kan du fortsette til videre langs Juvasselva og ned til Åraksbø, en strekning som regnes som en av de fineste fotturene innlandet har å by på.

6. Innlandet: Femundsmarka nasjonalpark

Personer som står i Femundmarka, på toppen av en stein og peker ut over innsjø i Norge. En av våre anbefalte fjellturer i Norge.
Femundmarka er et av de største sammenhengende villmarksområdene i Sør-Skandinavia. Her får alle sansene sitt. (Foto: Trøndelag Reiseliv / trondelag.com)

Søker du villmark med fiskevann og urørt natur, bør du legge turen til Femundsmarka. Nasjonalparken som omkranser Femunden har Norges tredje største innsjø. Her kan du fiske og padle kano, og ettersom området er stort så blir det sjelden trangt om plassen.

Båtstø CampingÅpnes i et nytt vindu

Båtstø Camping ligger i Elgå, og tilbyr utsikt over innsjøen og tilgang til gratis WiFi og avgiftsfri privat parkering. Du kan ta turer til fots, på ski eller på sykkel i området. På Båtstø Camping kan du gå på ski helt fram til inngangsdøra. Grövelsjön ligger 20 km fra overnattingsstedet, og Tänndalen ligger 46 km unna.
Booking.com

Ønsker du en topptur, parkerer du bilen din litt nord for Gammeldalsvangen og følger skiltene mot Blåkletten. Turen er 4,6 kilometer hver vei og når du når toppen som ligger på respektable 1300 meter over havet, kan du speide helt over til Sverige.

7. Troms og Finnmark: Fjellturer i eventyrlige Lyngen

Folk på vei opp Lyngsalpene i troms, Norge. Mye snø, is og klatreutstyr. En av våre anbefalte fjellturer.
En brevandringstur i Lyngsalpene i Troms vil gi deg en opplevelse for livet. (Foto: Frank Andreassen / www.nordnorge.com)

Lyngenalpene ruver spisse og majestetiske i det arktiske landskapet rundt Lyngenfjorden i Troms. Her kan du legge ut på flotte vandringsturer og bli med på aktiviteter som hvalsafari og brevandring. Du kan vadre langs kysten, bestige en av fjelltoppene eller sykle innover på en av stiene i nasjonalparken.

Aurora Fjord Cabins ligger ved stranden på Lyngseidet og tilbyr gratis WiFi. Straumen ligger 28 km unna.Ferieboligen består av ett separat soverom, ett bad og stue. Grill er tilgjengelig på stedet, og du kan stå på ski og sykle i nærområdet.
Booking.com

Turen fra Russelv til Lyngstuva er en lett og fin tur som vil ta deg om lag 2-3 timer. Lyngstuva ligger på Lyngenhalvøyas ytterste punkt, og har en fantastisk havutsikt. På Lyngstuva ligger det også et vakkert fyr som er vel verdt et besøk.

Alternativt tar du turen inn til Blåisvatnet, ved foten av Lenangsbreen på Lyngenhalvøya. Innsjøen er kjent for sin fantastiske, lyseblå farge, og frister garantert til en dukkert, selv om vannet nok er iskaldt.

8. Møre og Romsdal: Innerdalen, Norges vakreste fjelldal

To personer på fjelltur i Innerdalen, en av våre anbefalte fjellturer Sunndal, Norge.
Innerdalen i Sunndal kommune i Møre og Romsdal går for å være Norges vakreste fjelldal. (Foto: Mattias Fredriksson / VisitNorway)

Ikke alle fjellturer handler om å nå toppen. En vandring i en vakker dal gir også store naturopplevelser og beskytter deg mer mot vær og vind enn på snaufjellet.

Innerdalen i Sunndal i Møre og Romsdal er kanskje Norges vakreste fjelldal. Som innfallsport til Trollheimen er dalen meget viktig for friluftsliv og er virkelig verdt et besøk.

Sunndalsøra Hotell

Sunndalsøra Hotell ligger i Sunndalsøra, og har en bar. Dette 3-stjernershotellet har en døgnåpen resepsjon, fellesstue og gratis WiFi. Hotellet tilbyr familierom.
Booking.com

Her er er det lyden av fossefall du hører fremfor biltrafikk. Den frodige, grønne dalen byr på vakre innsjøer der du både kan bade, fiske og padle kano. Turen gjennom fjelldalen er omtrent fire kilometer hver vei og grusveien er lett å gå.

Det mest markante fjellet i dalen er Innerdalstårnet som for mange vil være kjent fra barne-TV-serien «Blåfjell» og er ellers en klassiker blant fjellfolk. Tårnet kan bestiges alene eller aller helst med en guide hvis du ikke er dreven fjellklatrer.

9. Rogaland: 360 graders utsikt fra Grimslifjellet 

Ikke langt fra Stavanger, nærmere bestemt rett uten for Sandnes ligger Grimslifjellet. Her finner du fjellturer for deg som liker å gå turstier som ikke er for bratte. Turen passer fint hele året, er på 9 km og tar ca 3 timer. Dette er en rundtur i spennende kulturlandskap hvor du går mellom vann og tjern, med mulighet for fine rastepauser og forfriskende dukkerter. Du vil også oppleve å møte på beitende dyr på veien. 

Bilde av varde på toppen av Grimslifjellet. En av våre anbefalte fjellturer i Rogaland, sørvest-Norge.
Turen opp til Grimslifjellet tar ca. 3 timer, og tar deg 424 meter over havet. (Foto: L.C. Nøttaasen / Flickr / CC BY 2.0 )

Dette er en mindre bratt fjelltur da du går på traktorvei og sti i ganske flatt terreng opp til høyeste punkt på 424 meter over havet. På toppen når du en velfortjent utsikt på 360 grader. Liker du turer som er praktiske kan det også være fint å vite at turen både starter og slutter på parkeringsplassen du kan parkere bilen din på ved ankomst. 

Annonselenker Booking.com

10. Trondheim: Fjellturer for alle i Skarven og Rotdalen nasjonalpark 

«Fantastisk topptur de fleste vil kunne gjennomføre om man tar tiden til hjelp» skriver ut.no om turen til Storskarven i Skarvan og Rotdalen nasjonalpark. Fjellturen som er på 8,8 km og rundt 6 timer er en rute hvor du går samme vei opp som ned. Her går passerer du myrer og skogkledd terreng til du kommer over tregrensen. Det siste stykket mot toppen blir brattere, men er fortsatt overkommelig for de fleste. 

Bilde av en snødekt Storskarven, en fjelltopp i Skarven og Rotdalen nasjonalpark, og et grensepunkt mellom Stjørdal, Meråker og Selbu kommune. En av våre anbefalte fjellturer, utenfor Trondheim.
Storskarven er en fjelltopp i Skarven og Rotdalen nasjonalpark, og et grensepunkt mellom Stjørdal, Meråker og Selbu kommune. (Foto: Per Arne Slotte / C BY-SA 2.0 / Flickr)

Fjellturen er godt merket og starter ved Sunndalen gård. Fra Trondheim tar det ca 1 time og 15 minutter å kjøre til Sunndalen gård. 

Annonselenker Booking.com