Reise

Norgesferie 2022: De vakreste turene fra «71 grader nord»

Mardalsfossen langs Aursjøvegen
Mardalsfossen langs Aursjøvegen kom i fokus i 1970 da hundrevis av aktivister samlet seg i Mardøla-aksjonen mot regulering av vassdraget. Hvert år mellom 20. juni og 20. august åpnes det for vannføring i fossen slik at turister kan få oppleve det spektakulære fossefallet. (Foto: Christer Olsen)

Realityserien «71° nord» har trollbundet tv-seerne med fantastiske naturopplevelser i hele Norge. Her er seks av de beste turene.

Over 500 programmer har det blitt, og listen med minnerike reiser fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord begynner å bli lang. Teamet bak «71° nord» har plukket ut seks flotte turer til årets sommerferie. De er nødvendigvis ikke å finne på listene over de mest populære i Norge, men er definitivt blant de vakreste.

Flere gode reisetips på Startsiden Guider

Programleder Tom Stiansen og fotograf Matti Bernitz har solid turerfaring etter over 25 sesonger sammen i «71° nord». Dette resulterte i boken «Norges vakreste eventyr» som beskriver de 30 mest spektakulære turene fra programmets historie.

Helly Hansen ba duoen velge ut seks minnerike turer fra boka som ikke krever sikring med tau, og som passer like godt til tur med familien som med venner eller kjæresten.

Som Stiansen og Bernitz selv sier det:

Med disse turene ønsker vi å inspirere deg til å gjennomføre dine egne eventyr. Vi vil at du skal få oppleve noe av all den fantastiske naturen som «71°nord»-deltagerne har fått møte. Vi vil at du skal pakke sekken og komme deg ut.

Norgesferie på El-sykkel.

https://www.startsiden.no/guider/norgesferie-2022-dra-pa-langtur-med-elsykkel
Tom Stiansens favoritt til herre

Odin Stretch Hooded insulator jacket Herre

En lettere isolert jakke med fire-veis stretch-stoff som tåler intensive friluftsaktiviteter. Er konstruert med et fleksibelt, lett ytterstoff og varmt, superlett Primaloft® Gold Active + 80 g stretch-isolering. Jakken fås I fire forskjellige farger: Sort, gil. blå og grå.
Kjøp hos Helly Hansen

Møysalen på Hinnøya

Møysalen nasjonalpark har et rikt dyreliv. Både havørn og kongeørn holder til i fjellområdet, i tillegg til flere sjeldne falkearter.
Møysalen nasjonalpark har et rikt dyreliv. Både havørn og kongeørn holder til i fjellområdet, i tillegg til flere sjeldne falkearter. (Foto: Matti Bernitz)
 • Vanskelighetsgrad: Krevende
 • Lengde: 10 km / 8–10 timer (tur/retur fra Lonkanfjorden) (22 km / 10-12 timer fra Kaldjord)

Båttur på en speilblank fjord. Blåis og spisse pinakler. Sildrende bekker og små vann. Frodige dalfører. Havørn. Luftige passasjer med utsikt til både Lofoten, Kebnekaise og Stetinden.

Fjellet Møysalen ligger på Hinnøya i Sortland og Lødingen kommune i Nordland. Her finner du hotell på Sortland. Det er det høyeste fjellet i Lofoten og Vesterålen, og Møysalen er med god grunn kåret til Norges flotteste fjelltur.

På Hotels.com finner du hotell i nærheten av Møysalen.

Flere av kjendisene som deltok på «71° nord»-turen i tredje sesong hadde problemer med å holde tårene tilbake da de sto på toppen og så sola synke ned i horisonten.

Scandic Sortland

Scandic Sortland ligger bare 17 kilometer fra Møysalen. Når du skal til Vil du ha en drink, kan du ta turen til baren, og blir du sulten, har restauranten mye godt på menyen. Noen andre høydepunkter er en snackbar/delikatesseforretning og en terrasse, og rommene har fasiliteter som LED-TV og minibar.
Hotels.com

Les mer om turen til Møysalen hos Helly Hansen her.

Engabreen

Helgelandsbukken kommer etter engagreen
Etter vandring i blåisen anbefales det å forlenge turen opp til Helgelandsbukken (1454 moh.) der man får en fantastisk utsikt over Svartisen, Holandsfjorden og de omkringliggende fjellene. (Foto: Matti Bernitz)
 • Vanskelighetsgrad: Middels
 • Lengde: Rundt 10 km (8 km t/r kan sykles på grusvei) / 6–8 timer (tur/retur)

Engabreen – eller Engenbreen – i Meløy kommune i Nordland er den lavest liggende brearmen til Norges nest største isbre Svartisen. Brefronten på den omkring 2.000 år gamle breen ligger nå bare 100 meter over havet og cirka 2,5 kilometer fra Holandsfjorden.

Svartisen Apartments

Du får et flott opphold i Meløy hvis du velger Svartisen Apartments. Gjestene kan benytte seg av et treningssenter for å få litt mosjon, og wi-fi og ubetjent parkering er noen andre frynsegoder. Leilighetene kan friste med både kjøkken og Flatskjerm-TV.
Hotels.com

Det faktum at brearmen går så langt ned mot havnivået, virker nesten naturstridig og skaper en helt spesiell atmosfære i dalen. Frodig bjørkeskog og krystallklar blåis ligger tett innpå hverandre. De glattskurte, rødlige svabergene som har blitt polert under isens bevegelser gjennom hundrevis av år, står i sterk kontrast til den oppsprukne blåisen med sine tårn og spir.

Mellom breen og fjorden ligger det knallgrønne Engabrevatnet, og 1000 meter over brefronten troner Midnattssoltinden.

Her finner du hotell i nærheten av Engabreen.

Les hele turbeskrivelsen hos Helly Hansen her.

Skalljakke Herre

Verglas Infinity Shell Jacket

Designet for å yte i fjellet, denne hardskall-jakken utmerker seg i uforutsigbart vær under høy fart og aktivitet. Vi har oppgradert den med vår ekstremt vanntette/pustende og ansvarlige LIFA INFINITY™ teknologi.
Kjøp hos Helly Hansen

Skuggenatten i Nissedal

Fra toppen av Skuggenatten har man god oversikt over terrenget rundt Nisser
Fra toppen av Skuggenatten har man god oversikt over terrenget rundt Nisser. Hit kom deltagerne opp etter klatreturen på Baremslandsfjellet i sesong 16. (Foto: Live Andrea Solheim)
 • Vanskelighetsgrad: Middels
 • Lengde: 8 km / 3-4 timer (tur/retur)

Naturen i Nissedal, spesielt områdene mellom Fyresvatnet og Nisser, er dominert av bølgende skogsterreng med bratte, glattskurte granittvegger på fjellene som stikker rett opp fra skogen. Mange av disse fjellveggene har fått etablert klatreruter. Spesielt Hægefjell og Baremslandfjellet har blitt populære mål for turfolk og fjellklatrere fra hele Europa.

Her finner du overnattinger i nærheten av Nissedal.

Turen til Skuggenatten starter i lysløypa i Treungen, og toppen er lett synlig fra avstand med både en antenne og en liten bu på toppen.

Les mer om turen til Skuggenatten hos Helly Hansen her.

Eggenipa

Øvredalsvatnet er omgitt av fjell på alle kanter.
Øvredalsvatnet er omgitt av fjell på alle kanter. Tar du rundturen over toppen og ned Øvredalen, passerer du innbydende badeplasser langs stien øst for vannet. (Foto: Matti Bernitz)
 • Vanskelighetsgrad: Krevende
 • Lengde: 11 km / 5–7 timer (Rundtur)

Så vakker og så perfekt, så innbydende og skremmende på en gang der den speiler seg i det klare Bergheimsvatnet.

Eggenipa – eller Eggjenibba – er Norges svar på Matterhorn, det mektige fjellet i Alpene på grensen mellom Sveits og Italia. Kjører du sørover på E39 gjennom Byrkjelo, er den umulig å overse. Med form som en pyramide, stiger Eggenipa 1338 meter til værs rett opp fra dalbunnen. Byrkjelo ligger i nærheten av Gloppen på Vestlandet.

Her finner du overnattinger ved Eggenipa.

Women’s Verglas Infinity Shell Jacket

Designet for å yte i fjellet. Denne hardskall-jakken utmerker seg i uforutsigbart vær under høy fart og aktivitet. Vi har oppgradert den med vår ekstremt vanntette/pustende og ansvarlige LIFA INFINITY™ teknologi. Jakken fåes i 6 ulike farger.
Kjøp hos Helly Hansen

Frodig skogsterreng bekler den nederste delen av fjellet, men halvveis opp forandrer landskapet seg. Her bratner fjellet til og skogen blir borte. På avstand er det vanskelig å forestille seg at det ligger en god sti i denne bratte fjellsiden.

Hele turbeskrivelsen finner du hos Helly Hansen her.

Aursjøvegen på sykkel

syklister langs dalavatnet i litdalen.
Veien svinger seg langs Dalavatnet i Litldalen før den siste nedstigningen mot Sunndalsfjorden (Foto: Matti Bernitz)
 • Vanskelighetsgrad: Krevende (7-800 høydemeter)
 • Lengde: 55 km / 5-7 timer (èn vei – hele rundturen via Sunndalsøra og Eidsvåg er på cirka 170 km / 2100 høydemeter)

Aursjøvegen er en 55 kilometer lang fjellvei som går over Aursjøen mellom Eikesdalen i Molde kommune og Sunndalsøra i Sunndal kommune. Opprinnelig ble den bygget som anleggsvei i forbindelse med reguleringen av Aursjøen, og siste del sto ferdig i 1962.

Hoteller i Molde og hoteller på Sunndalsøra.

Da deltagerne i sesong 7 av «71° nord kjendis» syklet over Aursjøvegen, startet de etappen ved Finnset innerst i Eikesdalen – akkurat der de bratte stigningene på grusveien begynner.

For å forlenge sykkelturen, anbefales det imidlertid å starte i Eidsvåg som ligger innerst i Langfjorden, 55 kilometer lenger nord. Derfra følger man Fv660 sørover, og passerer blant annet Bjørnstjerne Bjørnsons barndomshjem, Nesset prestegard.

Herfra startet forøvrig deltagerne på en sykkeletappe i sesong 17 da de fortsatte videre vestover fra Eresfjord over Vistdalsheia.

Les mer om turen over Aursjøvegen hos Helly Hansen her.

Kiellandbu

turisthytta Kiellandbu i Hardanger
Alle veier fører til Rom heter det seg. Men det er mange veier som også fører til et rom på den lille turisthytta Kiellandbu i Hardanger. (Foto: Matti Bernitz)
 • Vanskelighetsgrad: Middels
 • Lengde: 6,5 km, 900 høydemeter / 4–5 timer (tur/retur)

Innerst i Fyksesund, en drøyt 10 kilometer lang gren av Hardangerfjorden, ligger tettstedet Botnen klemt inne mellom stupbratte fjellsider. Her finner vi også startstedet for denne turen. Hit tar du deg enten med skyssbåt eller kajakk fra ytterst i sundet, for eksempel fra Porsmyr eller Klyve.

Her finner du hoteller i nærheten av Fykesund.

Botnagrenda ligger i et av de mest autentiske og verneverdige kulturlandskap i Vestland. Området ser nøyaktig ut slik det var på slutten av 1800-tallet, med et livskraftig lokalsamfunn og med egen skole. I den veiløse bygda finnes det i dag ingen fastboende. Til gjengjeld er det her flere hytter og gamle, godt bevarte gårdsbruk.

Du finner hele turbeskrivelsen hos Helly Hansen her.