Reise

Norgesferie: Dra på langtur med elsykkel

Par som sykler på en landevei ved siden av en innsjø
Norge åpner for et hav av flotte turer med elsykkel, vi gir deg tipsene som forbereder deg til turen! (Foto: Sverre Hjørnevik/ VisitNorway.com)

Dropp Norgesferie med bil: Sykkelferie med elsykkel er perfekt for deg som ønsker en aktiv Norgesferie i sommer.

Du trenger ikke være Tour de France-rytter for å dra på Norgesferie med sykkel denne sommeren, særlig ikke hvis du bruker elsykkel. En av dem som tilbakelegger mange mil på landeveien i løpet av året er ski- og sykkelansvarlig Anders Buraas hos Anton Sport Bekkestua.

Han mener elsykkel senker terskelen for mange for økt sykkelbruk i hverdagen. Dette fører videre til at mange våger prøve seg på lengre distanser.

Hvilken elsykkel skal jeg kjøpe?

– Nå har utvalget av elsykler blitt like godt som på vanlige sykkelmodeller, så også her er det jo viktig å se litt på hvordan type ferie man ser for seg og hvor man ønsker å dra, sier Knutsen før han fortsetter:

– I starten så var de fleste elsykler tilpasset by- og asfaltbruk, men nå får du et vanvittig utvalg. For eksempel er terreng- og stisykkel et bruksområde som har blitt veldig populært.

Synes du det er vanskelig å velge elsykkel kan du ta en titt her: Ekspertens tips: Hva slags sykkel bør du velge?

Mann og dame som ser på sykkelkart.
Planlegg elsykkelturen godt før avreise. (Foto: Sverre Hjørnevik/ VisitNorway.com)

Ikke glem å lade elsykkel-batteriet

Det fine med å sykle langturer, er at det er helt og holdent deg selv som bestemmer lengden på hver av etappene, hyppigheten av stopp underveis og hvilket tempo det skal gå i. Takket være elsykkelen åpner det seg muligheter for langt flere å gjennomføre langturer på norske veier.

Skulle du ikke være så godt trent, kan du likevel tilbakelegge lengre avstander og samtidig få med deg utstyret du trenger underveis. Så lenge du har nok batterikapasitet, vil du lettere kunne forsere bratte stigninger.

Hvilken elsykkel som er best i test kan du lese mer om her.

Husk å lade elsykkelen hver natt 

Hvis en elbil skulle gå tom for strøm, så står man rimelig bom fast. Fordelen med en elsykkel er at du fremdeles kan tråkke på tomt batteri, men det er til gjengjeld tungt og vil være krevende for de aller fleste. I tillegg er elsykkel kontra vanlig sykkel tyngre, noe som kan gjøre dem vanskeligere å håndtere på buss og tog.

– El-sykkel er et fantastisk fremkomstmiddel, men det er lurt å huske på at det er tyngre sykler. Om du skulle krasje, kan det ha større konsekvenser , sier Siri Meland, fagsjef for samfunnskontakt i Norsk Friluftsliv, til Syklistforeningen.

Tung bagasje gir høyere batteribruk

Fremfor å bruke ryggsekk eller hekte på en vogn bak på sykkelen, råder blant annet Syklistforeningen deg til å gå for bagasje i form av sykkelvesker som du kan fordele på for- og bakhjulet. På den måten unngår du unødig slitasje på bakhjulet eller risikerer at sykkelen steiler.

Det er viktig å notere seg bak øret at jo tyngre bagasje, desto mer spiser det på batterikapasiteten. Skal du ut på virkelig lange turer, kan det lønne seg å ha med seg et ekstra batteri. Og så sier det seg selv at store batterier har mer kraft.

Mann som sykler med sykkevesker på sykkehjulet.
Sykkelveske er langt mer praktisk enn ryggsekk eller sykkelvogn når du skal sykle lengre turer. (Foto: Anton Sport)

Før du skal legge ut på din første langtur med elsykkelen, bør du laste opp med bagasjen du tenker ha med deg og foretar noen lengre testturer. Da vil du samtidig gjøre deg kjent med sykkelen før du befinner deg ute på landeveien.

Merk at det som følge av batterier er forbudt å frakte elsykkel på fly. Syklistenes Landsforening har utarbeidet en egen veileder når det kommer til transport av elsykkel som du kan lese her. Det anbefales før du står på Nordkapp og innser at det ikke bare er å trille hele veien hjem igjen.

Her kan du lese mer om hvorfor elsykkel og hvordan velge elsykkel.

Dette må du ha med på elsykkeltur

Frilufts- og sykkelskribent Øyvind Wold har skrevet flere aktuelle bøker, blant annet «På sykkel i fjellet – Turer utenom allfarvei» og «På sykkel i Oslo – I byen og marka». I et intervju med ABC Nyheter kommer den erfarne syklisten med flere gode råd til deg som planlegger langtur.

Blant annet understreker han viktigheten av å kunne lappe og skifte en slange, og vite hvilket trykk dekket ditt skal ha (vi kan avsløre at det står oppgitt på siden av dekket).

– Skaff deg en pumpe med trykkmål så du vet at det er riktig trykk for det har veldig mye å si for hvordan sykkelen oppfører seg og hvordan den triller. Du må dessuten kunne gjøre enkle justeringer på gir og bremser. Det er ikke vanskelig, man må bare lære det, sier Wold før han avslutter:

– Husk at du må ha med deg et lite multiverktøy og ha lært deg på forhånd å bruke det.