Sommerdekk

Trenger du nye sommerdekk? Slik velger du de beste

Bilde av dekk på en bil som står parkert ute på en parkeringsplass. Trenger du nye sommerdekk i år?  Vi har snakket med rådgiver Jan Harry Svendsen fra NAF som forteller det er like greit med de billigste sommerdekkene? Eller er dyrere dekk mye bedre? Hva skal man se etter og hvordan vet man hvilke som er de beste sommerdekkene?
Han forteller i tillegg hvor du kan sjekke hvilke sommerdekk som passer ditt bruk best!
Vi har snakket med eksperten som avslører hvordan og hvor du finner de beste sommerdekkene i 2024! (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Må du også kjøpe nye sommerdekk i år? Vi snakket med eksperten som forteller hvordan du faktisk finner de beste sommerdekkene til deg og ditt bruk!

Bilde av Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF. Svendsen forteller om vedlikeholdslader til bilbatteri. Hvordan det brukes, hvem som bør vedlikeholdslade, hvorfor man vedlikeholdslader og hva flatt batteri og startproblemer på bilen skyldes.
Jan Harry Svendsen fra NAF forteller hvordan du velger de beste sommerdekkene i år!

Trenger du nye sommerdekk i år? I et hav av forskjellige sommerdekk er det neimen ikke alltid like lett å vite hva man skal velge. Er det like greit med de billigste sommerdekkene? Eller er dyrere dekk mye bedre? Hva skal man se etter og hvordan vet man hvilke som er de beste sommerdekkene?

For å få svar på spørsmålene tok vi kontakt med rådgiver hos NAF, Jan Harry Svendsen. Han forteller i tillegg hvor du kan sjekke hvilke sommerdekk som passer best til ditt bruk!

Her samler vi alt vi skriver om bil, og alt fra produkttester til best i test-avsløringer som denne!

Hvordan vet man hvilke sommerdekk som er best?

Svendsen forteller at pris og kvalitet også ofte henger sammen på dekk.

– Store dekkprodusenter bruker veldig mye tid på testing og optimalisering av dekk for å få en god miks av egenskaper. Billigere dekk er kanskje veldig gode på ett område, og veldig mye dårligere på andre områder.

Her forteller han at premiumdekk ofte har gode egenskaper innenfor flere områder.

Artikkelen fortsetter under produktboksen.

Best i test (2024)
Continental PremiumContact 7 215/55R17

Continental PremiumContact 7 215/55R17

Dekkene som er best i test i NAF sin helt ferske test av sommerdekk i 2024.
Pluss: Klasseledende bremselengde, lettkjørt under press. Minus: Rullemotstand, støy på glatt veibane.
Pris nå: 1 335 kroner hos Dekkproff

Lurer du på når dekkene skal på? Dette er fristen for å skifte til sommerdekk i 2024.

Hva må en tenke på når en kjøper nye sommerdekk?

Svendsen anbefaler å kjøpe dekk som er tilpasset forholdene du kjører under.

– Kjøp dekk som er tilpasset din kjørestil og dine typiske kjøreforhold. Typiske eksempel her er å ta i betraktning hvilke veityper og underlag du typisk kjører på.

Her sier han at dekktester er de beste for å få svar på de dette. Dette fordi det her kommer godt frem hvilke egenskaper de forskjellige dekk-vinnerne er gode på.

– Så kjøp gjerne et dekk som er tilpasset forholdene du kjører under. Om du for eksempel bor i Bergen så ville jeg kanskje vurdert et dekk som har gode egenskaper hvis det er mye nedbør. Det er antageligvis et større tema der enn hvis du bor et sted i landet hvor det er veldig mye sol, sier Svendsen.

Sjekk hvilke sommerdekk som er best i test

– Men vær klar over at dekk alltid er et kompromiss.

Han forteller at du vil aldri få et dekk som klarer å levere fantastisk bra på absolutt alt og forklarer at om du ønsker dekk som har fantastiske egenskaper på tørr vei så vil det si at det antagelig vil ha litt reduserte egenskaper på våt vei osv.

Han understreker at dekk er et kompromiss av veldig mange parametere som blant annet slitestyrke. Han sier at skal du ha et dekk som er lettrullende og som ikke slites når du bruker det så er det gjerne et dekk som er hardere og som vil gi deg dårligere veigrep på blant annet våt vei.

Slik skifter du dekk på bilen selv.

Andreplass
Nokian Hakka Blue 3 215/55R17

Nokian Hakka Blue 3 215/55R17

Pluss: Bremseprestasjonene, svinggrepp, våt vei, vannplaning. Minus: Litt seig og ulineær styrefølelse.
Pris nå: 1 845 kroner hos Byttdekk
Her får du den til laveste pris

Les mer på våre temasider: