Mat og drikke

Oppskrift: 5 Veganske 17. mai-kaker

Bilde av 3 veganske 17. mai-kaker: Saftig sjokoladekake, pavlova og bakt ostekake. Du får også oppskrift på den amerikanske favoritten red velvet og brownies.
Vi deler oppskrift på fem veganske kaker og favoritter til 17 mai: Saftig sjokoladekake, Pavlova, bakt ostekake, brownie og Red Velvet. Alle veganske 17.mai-favoritter helt uten egg og melk. (Foto: Mari hult / Vegetarbloggen.no)

5 oppskrifter på veganske kaker. Hvilken 17. mai-kake vil du bake i år? Pavlova, ostekake, saftig sjokoladekake, brownies eller Red Velvet?

5 oppskrifter på veganske 17.mai-kaker:

Planlegger du å servere vegansk 17. mai-kake i år? Vi har samlet 5 forslag til veganske 17. mai-kaker som vil falle i smak hos både store og små. Oppskriftene har vi vært så heldige å få låne av forfatter og blogger Mari Hult. Hult driver daglig Norges største vegetarblogg Vegetarbloggen.no, og har skrevet bøkene «Sykt enkelt», «Sykt godt» og «Plantebasert kosthold».

Lyst på mer inspirasjon til 17. mai? Her finner du alt vi skriver om 17. mai.

Nå er det ikke lenge igjen til 17. mai, og for flere av oss betyr det en sjanse til å prøve seg på nye fristende kaker. Pavlova er en selvskreven 17. mai kake og favoritt hos de fleste, men også ostekake er tradisjon på nasjonaldagen. Vi har oppskrift på begge disse samt en saftig sjokoladekake, brownie og amerikanernes favoritt Red Velvet kake.

Oppskrift på 17.mai-kaken, vegansk pavlova

Bilde av 17. mai-kaken pavlova, en vegansk versjon av Pavlova toppet med friske bær.
Den marengsbasserte desserten Pavlova har vissnok sin opprinnelse i Australia eller New York på begynnelsen av 1900-tallet. Her i Norge er det få kaker som kan måle seg med populariteten rundt 17. mai.
Tid
min
Porsjoner

17. mai-kaken over alle 17. mai-kaker. Kaken som opprinnelig kommer fra Australia eller New Zealand (de lærde strides) treffer de fleste smaksløker med sin søte marengs, fyldige krem og friske og syrlige bær. Kaken kan også varieres i det uendelige, og både mørk sjokolade og banan er ingredienser som legges til hos enkelte. Prøv deg gjerne frem med smaker, med denne oppskriften på en vegansk variant av Pavlova:

Ingredienser

  • Ingredienser:

  • info
  • info
  • info
  • Montering:

  • info
  • info
  • info
  • info

Slik gjør du

Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. info info Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. Behold skjermen på

1. Fremgangsmåte:

Sil kikertlaken over i en helt ren bolle. Ha i Cream Of Tartar eller maisstivelse. Visp godt og lenge i kjøkkenmaskin eller med håndvisp.

2.

Ha i sukkeret og visp videre til det er godt og stivt. Visp vel og lenge til du har en skikkelig fast marengs som henger igjen i bollen når du løfter den opp ned. Bruk en slikkepott og fordel marengsen utover stekebrettet i en så rektangulær form som mulig (husk at kaken skal se ut som det norske flagget til slutt).

3.

Tips: Får du marengsblanding til overs, kan du lage pikekyss.

4.

Sett kaken rett inn i ovnen og stek i 3 timer. Skru av ovnen, sett døren på gløtt og la marengsen stå til den er helt avkjølt, minst 2 timer.

5.

Ha bunnen over på et fat når den er avkjølt og stivnet.

6. Montering:

Visp plantekremen stiv med litt melis. Fordel utover marengsbunnen, dekk over den så godt du kan.

7.

Skjær jordbærene i fire. Start med å lage det avlange korset av blåbærene. La det være en stripe kun med krem langs blåbærene, fyll deretter inn de fire firkantene med jordbær. Server!

serveringsfat
Rosa serveringsfat Ø32 Cm

Rosa serveringsfat Ø32 Cm

Server kaken på et flott og annerledes serveringsbrett fra Rice Alabaster.

Oppskrift på bakt, vegansk ostekake

Bilde av ovnsbakt vegansk ostekake, her er den avbildet med bær og melisdryss over.
Ostekaker er manges favoritt. Og det er ikke uten grunn at 17. mai-kaken med den gode kontrasten mellom søt, syrlig og kremet faller i smak hos de fleste.
Tid
80 min
Porsjoner
8

Ostekake er en annen 17. mai-kake som dukker opp på mange norske bord på nasjonaldagen. Bakte ostekaker har blitt veldig populært og serveres oftere og oftere. Denne bakte varianten er vegansk, så den er både uten egg og melk. Nyt den friske desserten med friske bær og gjerne et melisdryss.

Ingredienser

  • Til 1 kake trenger du:

  • info
  • info
  • info
  • info
  • Ostefyll og pynt:

  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info

Slik gjør du

Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. info info Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. Behold skjermen på

1. Framgangsmåte:

Forvarm stekeovnen til 180 grader. Kle en springform ( diameter ca 22 cm) med bakepapir. Gni kantene inn med litt margarin eller olje.

2.

Smelt margarin. Knus kjeksen i en foodprocessor. Ha i sukker, kanel og margarin og kjør det hele til det er ganske jevnt.

3.

Press kjeksblandingen ned i bunnen på springformen.

4. Ostefyll og pynting:

Ha kremost, sukker, yoghurt, hvetemel og fløte i en foodprocessor og kjør til det er helt jevnt. Press i sitronsaften, ha også i innmaten av vaniljestangen, samt salt. Kjør det raskt sammen, og smak eventuelt til med mer sukker, sitron eller vanilje.

5.

Hell blandingen over i springformen. Glatt den til på toppen med en slikkepott. Sett i ovnen og bak i 40-50 minutter. Skru av ovnen men la kaken stå igjen der inne for å kjøle seg ned.

6.

Når kaken er helt avkjølt kan den pyntes med bær. Et lite melisdryss over før servering tar seg også fint ut.

7.

Server kaken med en gang den er pyntet. Den tåler fint å stå noen dager i kjøleskap, men det er altså lurt å pynte den rett før servering.

Hvordan lage 17. mai-pynt: 10 superenkle tips

rimelig kjøkkenmaskin
Bosch Serie 2 MUMS2EW00

Bosch Serie 2 MUMS2EW00

Visp sammen røre og marengs kjapt med denne kjøkkenmaskinen fra Bosch som både elter, blander og visper.

Oppskrift på saftig, vegansk sjokoladekake

Vi deler oppskrift på avbildet saftig, vegansk sjokoladekake. Her på nærbilde med glasur og rosa dryss.
Tid
150 min
Porsjoner
8

Saftig sjokoladekake, trenger vi egentlig si mer? Denne er i tillegg dobbel og med sjokoladefyll. Sjokoladekaken passer også godt til 17. mai, men også i konfirmasjon, sommerfest, bursdager eller dåp blir denne populær.

Ingredienser

  • Ingredienser:

  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • Glasur og pynt:

  • info
  • info
  • info

Slik gjør du

Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. info info Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. Behold skjermen på

1. Fremgangsmåte:

Forvarm stekeovnen til 180 grader og finn frem 2 springformer med diameter på cirka 20 centimeter (eventuelt en stor rektangulær form). Gni inn disse med litt olje, og dryss på kakaopulver slik at det dekker bunn og alle sider.

2.

Rør sammen soyamelk og eddik i en bolle, la det stå i noen minutter slik at det tykner. Rør deretter inn eplemos, kaffe, kokosolje og vanilje og rør til det er helt jevnt.

3.

Mål opp de tørre ingrediensene, ha dem over i bollen, og visp det hele raskt og kraftig sammen. Fordel røren i kakeformene, sett i ovnen, og bak i 25-30 minutter. Avkjøl kaken helt før du begynner med pynting.

4. Glasur og pynt:

Smelt sjokoladen i vannbad. Visp fløten stiv. Rør så sjokoladen inn i fløten.

5.

Ha den ene kakebunnen på et fat. Ha sjokoladekrem over. Legg den andre bunnen over der igjen. Ha resten av sjokoladekremen på toppen. Topp med et dryss bringebærpulver (eventuelt kakaopulver).

Oppskrift på veganske brownies

Vi deler oppskrift på disse veganske browniesene. Her i små stykker med melisdryss over.
Tid
min
Porsjoner

Brownie, eller kladdekake som vi gjerne kaller det her i norden, kjennetegnes av at den ikke er helt gjennomstekt, men beholder en klissete kjerne som er nydelig mot sprø og knasende kanter. Brownie kan serveres med både is, krem, syltetøy, friske bær eller sorbet. Bruk fantasien og finn din favoritt-kombinasjon med denne oppskriften på veganske brownies:

Ingredienser

  • Til en liten langpanne trenger du:

  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info

Slik gjør du

Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. info info Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. Behold skjermen på

1. Fremgangsmåte:

Forvarm stekeovnen til 180 grader. Kle en ildfast form på cirka 20*30 centimeter med bakepapir.

2.

Visp sammen soyamelk og eddik i en liten bolle. La det stå i et par minutter, ha deretter i olje og sukker.

3.

I en større bolle sikter du inn hvetemel, kakaopulver, natron, vaniljesukker og salt. Visp så raskt i de våte ingrediensene.

4.

Visp så raskt i de våte ingrediensene.

5.

Finhakk sjokoladen og vend denne forsiktig inn til slutt. Bruker du valnøtter også har du disse i samtidig.

6.

Ha røren over i formen, glatt den til på toppen.

7.

Stek i cirka 35 minutter. Trepinnetesten er no go her, for kaken skal ikke være helt gjennomstekt.

8.

Avkjøl kaken i kjøleskap. Skjær opp i biter før servering, dryss eventuelt litt melis over.

Borddekking: 11 ideer du enkelt lager selv til 17. mai.

Iittala Kastehelmi Kakefat Ø31,5cm

Iittala Kastehelmi Kakefat Ø31,5cm

Kakefatet Kastehelmi fra finske Iittala passer perfekt for servering av kaker, boller og andre godbiter.

Oppskrift på vegansk red velvet-kake

Vi deler oppskrift på vegansk red velvet kake. Her er et stykke av kaken satt frem på en tallerken.
Tid
60 min
Porsjoner
8

Red Velvet er blant de mest populære kakene i hjemlandet USA. Det er i bunn og grunn en sjokoladekake, men med rød bunn. Bunnen blir nå farget av konditorfarge eller rødbete, mens den før ble farget av en kjemisk reaksjon mellom mel og kakao underveis i bakingen. Denne har nydelig ostekrem og kakens røde flotte kjennetegn av en bunn.

Ingredienser

  • Til 1 kake trenger du:

  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • Ostekrem:

  • info
  • info
  • info
  • info
  • info

Slik gjør du

Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. info info Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. Behold skjermen på

1. Fremgangsmåte:

Begynn med å forvarme stekeovnen til 185 grader. Ha så smør og mel i to like kakeformer på mellom 20 og 25 centimeter i diameter. Har du ikke to like, så går det an å steke kaken i to omganger, eller å bruke en langpanne.

2.

Press juicen ut av rødbeten. Ha saften over i et litermål og fyll opp med soya- eller rismelk slik at du totalt har 4 desiliter. Ha over i en liten bolle og rør inn oljen.

3.

Vei opp mel og sukker, og sil over i en bakebolle sammen med bakepulver og vaniljesukker. Hell de våte ingrediensene over i de tørre, og visp røren hurtig og kraftig sammen. Dette bør ta maks et minutt.

4.

Fordel røren i formene.

5.

Stek i 25 minutter. Avkjøl kakene i formene i ti minutter, før du løfter dem over på en rist. Pass på at de er helt avkjølt før du begynner med montering og pynting.

6. Ostekrem og montering:

Ha margarin, kremost, salt og vanilje i en kjøkkenmaskin og kjør det jevnt. Spe på med melis til du har en fin, tykk og smørbar glasur.

7.

Legg den ene kakebunnen på et serveringsfat og smør på godt med glasur.

8.

Legg den andre bunnen forsiktig over og fyll på med glasur over og rundt kaken.