Mat og drikke

Oppskrift: Vinterens diggeste løksuppe

En skål med løksuppe dandert med gratinert ost og timian.
Denne løksuppen er et sikkert høsttegn! Foto: Frukt.no

Hold vinterkulden på avstand med denne nydelige og varmende løksuppen!

Vinteren er her for fullt, og det betyr mørkere dager og surere vær. Da er det kanskje ekstra viktig for både kropp og sjel at man holder kulde og forkjølelse på avstand med en rykende varm og sunn løksuppe.

Løksuppe er bare en av mange ikoniske retter fra det franske kjøkken, men det er få bistro-klassikere som er like enkle å lage som denne gratinerte suppen. Løk er i tillegg like godt som det er sunt og billig.

Se også: Oppskrift på kremet blomkålsuppe

I følge Frukt.no er løk er noe av det sunneste du kan spise. Grønnsaken er også svært anvendelig og løfter smaken til en hver rett. I tillegg er løk rimelig og metter godt, noe som kommer godt med nå som både faste utgifter og matvarepriser er blitt høyere.

Derfor er løk så godt for helsen:

 • Løk har et høyt innhold av fiber, og inneholder blant annet det løselige fiberet inulin. Inulin smaker søtt og fungerer som næring for de gode tarmbakteriene. Når disse tarmbakteriene får næring produserer de fettsyrer som bidrar til å styrke tarmveggen, immunforsvaret og generelt redusere risikoen for betennelser, noe som er forbundet med bedre helse.
 • Det høye fiberinnholdet gjør også at du føler deg lengre mett etter et måltid og det bidrar til en god fordøyelse. I tillegg inneholder løk forskjellige typer antioksidanter. Antioksidanter bidrar til å beskytte kroppens celler mot skade fra for eksempel infeksjoner, stress, forurensning og sykdom. Kroppen vår produserer antioksidanter selv, men vi trenger også å spise mat med naturlig høyt innhold av disse, slik som løk.
 • Alle medlemmene i løkfamilien, inkludert kepaløk (gul løk), rødløk, purre og hvitløk bør inkluderes i kostholdet. Helsedirektoratet anbefaler at vi har et variert inntak av frukt og grønnsaker, og anbefalingen er 500 gram hver dag. Tomat, løk, purre og hvitløk trekkes spesielt frem i denne anbefalingen. Når Helsedirektoratet påpeker at ulike typer løk bør inkluderes i kostholdet, er ikke dette uten grunn.

Kilde: Frukt.no

Basert på årets produksjon har vi løk på lager i Norge helt frem mot juni neste år. Norskprodusert løk er et kortreist produkt, så velg norsk når du kan.

Slik lager du klassisk fransk løksuppe:

Her er opplysningskontoret for frukt og grønt sin oppskrift på en enkel løksuppe – du ikke trenger å ha gått i lære hos en krevende, men kyndig fransk mesterkokk – for å mestre. Good løk!

Fransk løksuppe

Oppskrift på løksuppe: Klassisk fransk sløksuppe er noe av det enkleste, sunneste og beste som finnes. Bilde av løksuppe i hvit skål med brød med ost på toppen.
Oppskrift på løksuppe: Klassisk fransk sløksuppe er noe av det enkleste, sunneste og beste som finnes.
Tid
30 min
Porsjoner
4

Klassisk hjemmelaget, fransk løksuppe har få, men gode ingredienser. Den kalles også gratinert løksuppe, og er kanskje den enkleste, rimeligste og beste retten du kan servere din familie eller dine gjester.

Ingredienser

 • info
 • info
 • info
 • info
 • info
 • info
 • info
 • info
 • info

Slik gjør du

Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. info info Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. Behold skjermen på

1. 1

Skjær løken i tynne skiver. Varm opp oljen på middels varme i en kjele. Surr løken under omrøring til den får fin farge og legg i hvitløken mot slutten.

2. 2

Kok opp en kjele med buljongen, og ha løken over i buljongkjelen. Tilsett hakket timian og sukker. La suppen koke i ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper.

3. 3

Sett ovnen på 225 °C. Hell suppen i fire suppeskåler som er ildfaste. Legg på brødskivene og fordel ost over.

4. 4

Gratiner suppen i ovnen til osten og brødet begynner å få fin farge. Pynt gjerne med litt hakket frisk timian ved servering.

5. 5

Suppen serveres rykende varm.

Oppskrifter er hentet med tillatelse fra frukt.no som utelukkende fungerer som en uavhengig kilde i artikkelen. Frukt.no er ikke annonsør og har ingen tilknytning til artikkelens kommersielle innhold.