Gjør det selv

Oppskrift: Lag en enkel, digg og mettende kjøleskapsgrøt

Bilde av et glass med kjøleskapsgrøt
Et glass med kjøleskapsgrøt er lurt å ha for hånd. (Foto: ABC Brandstudio)

En kjøleskapsgrøt er det perfekte lille måltid når du er trøtt om morgenen, og ikke i stand til å lage en skikkelig frokost.

En god lunsj- og frokostrett som er like god som den er praktisk, er kjøleskapsgrøt.

Fyll på med omtrent like mengder havregryn, melk og yoghurt, og smak til med f.eks honning eller vaniljesukker. Sett i kjøleskapet over natta, og når grynene har er ferdige å svelle er grøten klar. Da kan du strø over hva enn du måtte ønske av bær og frukt, og kanskje litt revet mørk sjokolade om du virkelig skal kose deg? 

Se også: Samleside for alle våre frokostoppskrifter

Hva er kjøleskapsgrøt?

Kjøleskapsgrøt passer spesielt til deg som er trøtt og sliten om morgenen, og ikke i orker å lage en skikkelig frokost. Denne kan du nemlig lage kvelden før! Vi har også tidligere laget 4 enkle og sunne oppskrifter til frokost og lunsj.

Det som kjennetegner en kjøleskapsgrøt er at alle ingrediensene legges i en beholder, røres sammen og står i kjøleskapet over natten. Med andre ord trenger det ingen koking eller andre forberedelser – annet enn å blande sammen ingrediensene som skal i. Kjempeenkelt!

Glasset med grøt i er et praktisk og bærbart alternativ til den klassiske matboksen, og byr på et mettende og digg måltid når det skulle passe seg.

Slik lager du den:

Kjøleskapsgrøt

Bilde av et glass med kjøleskapsgrøt
Et glass med kjøleskapsgrøt er lurt å ha for hånd.
Tid
10 min
Porsjoner
1

Denne typen grøt krever at man planlegger litt på forhånd, men det er ikke verre enn at man setter av 10 minutter på kvelden til å forberede den. Det er viktig at grynene sveller opp, og det trenger de litt tid på seg på å gjøre.

Ingredienser

  • info
  • info
  • info
  • info
  • info

Slik gjør du

Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. info info Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. Behold skjermen på

1. Steg 1

Fyll på med omtrent like mengder havregryn, melk og yoghurt i en glasskrukke.

2. Steg 2

Smak til med f.eks honning eller vaniljesukker.

3. Steg 3

Sett i kjøleskapet over natta, og når grynene har svellet er grøten klar.

4. Steg 4

Skjær frukt og bær i biter, og rør det inn i grøten. Om du vil kose deg litt ekstra, kan du ha revet sjokolade eller kokos over.


Hvorfor kjøleskapsgrøt?

Kjøleskapsgrøt er ikke bare utrolig godt, men det inneholder i tillegg veldig mange gode næringsstoffer. Dette fordi de ofte består av både havregryn, melk, yoghurt, frisk frukt, bær og nøtter.

  • Havregryn er i følge brødogkorn.no (opplysningskontoret for brød og korn) et av de sunneste kornslagene. Det inneholder kostfiber, som gir en lenger metthetsfølelse, samt viktig flerumettet fett som bidrar til å redusere kolesterolnivå. Havregryn har også en regulerende effekt på blodsukker i tillegg til at det faktisk også er en av de mest miljøvennlige kornsortene vi har. 
  • Melk gir deg i følge Melk.no både kalsium, jod, gode proteiner, vitamin B2, vitamin B12 og fosfor.
  • Frukt og grønt senker i følge helsenorge faren for en flere sykdommer. Deriblant hjerneslag, hjertesykdom, kreft og diabetes type 2. Opplysningskontoret for frukt og grønt Frukt.no anbefaler deg å spise 5 porsjoner frukt og grønt om dagen. En porsjon tilsvarer en håndfull. De skriver om frukt og grønt, at det gir viktige næringsstoffer som vitaminer, mineraler og fiber samt energi uten å tilføre for mye energi og fett – noe mange generelt har for mye av i kostholdet.
  • Nøtter kan i følge helsenorge.no redusere risiko for hjerte- og karsykdommer.
  • Chiafrø har i følge bama.no næringsstoffer som omega 3, kostfiber og protein. De små frøene tilhører myntefamilien, og bidrar i følge sunkost.no i tillegg til å opprettholde normale knokler, tenner og og muskelfuksjon. De skriver videre at man tror de sør-amerikanske mayaene og aztekerne spiste chiafrø når de trengte rask energi.