17. mai

Oppskrift: Langpanne-pavlova med salt karamell

Bilde av Pavlova i langpanne med granateple, nøtter og en deilig vri med salt karamell i fyllet. Her får du oppskrift på 17. mai-kaken, som også er perfekt til dåp, konfirmasjon og bryllup .
Pavlova i langpanne er perfekt når du skal servere mange, og hos mange er kaken et selvsagt og fast innslag på 17. mai-bordet. Her er en deilig vri med salt karamell i fyllet. (Foto: MatPrat)

Denne oppskriften på pavlova i langpanne er en smakseksplosjon med salt karamell, sprø nøtter og syrlig granateple perfekt til 17. mai!

Pavlova i langpanne er perfekt å lage når du skal ha en kake til mange, som til 17. mai-festen, bryllup, konformasjon eller til og med dåp. Du kan selvfølgelig lage denne som en klassisk pavlova med krem og bær. Eller så kan du prøve noe nytt og lage denne spennende vrien på det som av mange nok kalles 17. mai-kaken over alle 17. mai-kaker.

I oppskriften under finner du en pavlova med deilig smak av salt karamell, sprø cashewnøtter og syrlig granateple. Perfekt fyll på sprø marengsbunn og fløyelsmyk eggekrem. Kanskje blir den din nye favoritt?

Her finner du alt som omhandler 17. mai, og både oppskrifter og inspirasjon til borddekking og pynt.

Ingredienser til langpanne pavlova med salt karamell

Marengsbunn:

  • 6 stk eggehvite
  • 0,5 ts salt
  • 375 g sukker
  • 3 ts maisenna
  • 1,5 ts hvitvinseddik

Salt karamell:

  • 180 g sukker
  • 130 g fløte
  • 150 g smør
  • 5 g flaksalt

Eggekrem:

  • 8 stk eggeplomme
  • 6 dl melk
  • 1 dl sukker
  • 2 ss maisenna
  • 6 stk gelatinplater

Pynt:

  • 3 dl kremfløte
  • 3 ss tykk gresk eller tyrkisk yoghurt (kan sløyfes)
  • 1 boks cashewnøtter (á 240 g) uten salt
  • 1 stk granateple
  • 4 stilker frisk mynte

Se også: Oppskrift på mini-pavlova med creme fraiche

Hvordan lage pavlova i langpanne

  1. Forvarm stekeovnen til 120 °C. Bruk over- og undervarme.
  2. Ha eggehviter (spar på eggeplommene) i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.
  3. Sikt maizena og ha hvitvinseddik i marengsen, vend det forsiktig sammen med en slikkepott.
  4. Legg et ark bakepapir, eller bruk en bakematte i silikon, på et stekebrett og fordel marengsen jevnt utover hele. La det være et par centimeter klaring på hver side av arket.
  5. Stek kaken ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø på yttersiden. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til den er avkjølt, gjerne over natten med ovnsdøra på gløtt.
  6. Lag karamell. Smelt sukker i en kjele (ikke bruk teflon) på middels varme. Rør med en tresleiv innimellom slik at du får en karamell med jevn farge. Se til at den ikke brenner seg.
  7. Varm opp fløte i en liten kjele. Trekk kjelen med karamell av platen og hell den varme fløten forsiktig over karamellen. Rør godt til alt er blandet.
  8. Avkjøl blandingen noe og pisk inn små terninger av kaldt smør. Ha karamellglasuren over i en bolle og avkjøl på kjøkkenbenken (1-3 timer). Når glasuren er helt kald, rør inn salt.
  9. Lag eggekrem. Ha eggeplommer, melk, sukker og maisstivelse i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen.
  10. Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl. Pisk kremen lett før bruk slik at den blir jevn og klumpefri.
  11. Rist nøtter i en varm, tørr stekepanne til de har fått en gyllen og fin farge. Avkjøl og grovhakk dem.
  12. Rens granateple og sett klart i en liten skål.
  13. Pisk kremfløte stiv og vend den sammen med eggekremen og tykk yoghurt. Ha kremblandingen på marengsbunnen og topp med karamellsaus, ristede nøtter og granateple. Pynt gjerne med noen mynteblader.

Oppskrifter er hentet med tillatelse fra MatPrat.no, som utelukkende fungerer som en uavhengig kilde i artikkelen. MatPrat er ikke annonsør og har ingen tilknytning til artikkelens kommersielle innhold.

Se også: Oppskrift på pavlova med dalgona-kaffe.