Oppskrift på franske makroner: Tipsene som gir best resultat

Tipsene og oppskriften for deg som vil lykkes med å bake makroner hjemme – uten sprekker, hule skall eller ujevn konsistens.
Har du forsøkt å lage franske makroner hjemme, bare for å ende opp med sprekker, hule skall eller ujevn konsistens? Da er dette guiden for deg. Her får du ikke bare en grundig steg-for-steg-oppskrift, men også nøye utvalgte tips som faktisk gjør det mulig å lykkes. Blant de viktigste grepene er å bruke italiensk marengs – en teknikk der varm sukkerlake helles over pisket eggehvite. Det gir en mer stabil og formfast røre som holder seg jevn også når forholdene ikke er perfekte. Her lærer du teknikkene som gir profesjonelle resultater, selv i et vanlig kjøkken.
Selv med denne oppskriften og tipsene er makroner ikke bare lett å lage, og trenger en del øvelse.
Visste du at du kan male på makroner? Se hvordan du dekorerer makronene her.
Tips for å lykkes med makroner
Før du begynner å bake er det to ting jeg alltid gjør for å gjøre det mer sannsynlig å lykkes.
- Tørk bakebolle og visp med eddik for å fjerne fettrester. Dette gjør at marengsen lettere blir stiv og stabil.
- Sikt mandelmel før veiing for å fjerne grove partikler. Under siktingen forsvinner mye mandelmel, og du kan ende opp for lite mandelmel om du sikter etter veiing.
I tillegg er det superviktig å veie og måle alt nøyaktig. Til denne oppskriften trenger du også et sukkertermometer eller steketermometer for å få nøyaktig riktig temperatur på sukkerlaken.

Scala digitalt steketermometer
Oppskrift på makroner med italiensk marengs
Se også videoen under for flere tips for å lykkes med makronene.
Oppskriften gir ca. 40 doble makroner
Ingredienser:
Tørr blanding (tant pour tant):
200 g siktet mandelmel (sikt før veiing – se tips ovenfor)
200 g melis
Eggehviteblanding (til mandelmassen):
74 g eggehvite (romtemperert)
Italiensk marengs:
200 g sukker
50 g vann
74 g eggehvite (romtemperert)
Hvorfor italiensk marengs?
Italiensk marengs gir et mer stabilt og forutsigbart resultat enn fransk marengs, fordi eggehvitene varmes opp mens de piskes. Det skaper en fastere og mer holdbar marengsmasse som tåler små feil og variasjoner i luftfuktighet mye bedre. Den ferdige røren holder fasongen godt, og sjansen for at makronene sprekker, blir hule eller flyter ut er betydelig mindre.
Dette gjør italiensk marengs særlig egnet for hjemmekokker som vil ha jevnt fine makroner uten å være avhengig av helt perfekte forhold.
Lag nydelig blomstsmør til festbordet se hvordan her
Fremgangsmåte
1. Forberedelser
Sikt mandelmel og melis hver for seg. Vei deretter disse, før du blander dem sammen. Sør for at eggehvitene har romtemperatur.
2. Mandelmasse
Rør 74 g eggehvite inn i mandelmel/melis til jevn masse. Ønsker du farge på makronene, kan du blande inn konditorfarge med mandelmassen nå.
3. Italiensk marengs
Ha 74 gram eggehvite i en bakebolle og visp til eggehviten begynner å skumme. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med ballongvisp.
Kok sukker og vann til 118 °C. Bruk et termometer for å være helt sikker på riktig temperatur. Begynn å vispe opp eggehviten igjen på lav hastighet, mens du heller sukkerlaken i en tynn stråle ned i eggehviten.
Sett kjøkkenmaskinen på maks fart, og la det hele piske i minst 5 minutter til marengsen har blitt blank og stiv og danner små fjelltopper når du løfter den opp.
4. Slå sammen røren
Vend inn 1/3 av marengsen i mandelmassen. Akkurat nå trenger du ikke være så forsiktig med røringen. Men nå når resten av marengsen skal vendes inn må du følge med. Bruk en slikkepott til å vende inn marengsen. Røren er klar når den flyter sakte og sammenhengende, som lava.
5. Sprøyt og lufttørk
Bruk sprøytepose – gjerne med en stor rund tupp, og lag runde sirkler på bakepapir. For å få riktig størrelse kan du printe ut malen nedenfor og legge under bakepapiret. Flytt på malen etter behov, og fjern før steking.
Slipp eller slå stekebrettet ha i kjøkkenbenken for å få ut luftbobler. Gjør dette flere ganger, og stikk eventuelt hull på bobler som kommer til overflaten med en med grillpinne eller tannpirker. La makronene stå i romtemperatur i 30–60 minutter til overflaten kjennes tørr. Med italiensk marengs er dette steget mindre kritisk enn ellers. Men etter min erfaring er tørking også her en forsikring om at makronene ikke sprekker under steking.

Silikomart Makronmatte
6. Stek og avkjøl
Forvarm ovnen til 150 °C (ikke varmluft). Stek midt i ovnen i 14–16 minutter. Roter gjerne brettet etter 8 minutter. La makronene avkjøles helt før de løftes av papiret.
Forslag til fyll til makroner
Et godt fyll er det som gjør makronene komplette. Du kan bruke alt fra klassisk sjokoladeganache og smørkrem til friske curder eller salt karamell. Ganache gir en glatt og fyldig konsistens, mens smørkrem kan varieres i det uendelige med smakstilsetninger som bringebær, sitron eller kaffe. Fruktpuré og curd gir syre og friskhet som balanserer det søte skallet.
Vil du prøve noe nytt og enkelt, kan du lage et fyll med Dumle. Smelt ca. 100 gram Dumle sammen med 4 ss søtet kondensert melk. La det avkjøle litt, og pisk så blandingen opp til den blir luftig. Det gir en myk, karamellaktig krem med hint av sjokolade som passer veldig godt mellom to makronskall. Sprøyt på og sett sammen – så er de klare for kjøling eller frysing.
Oppbevaring og holdbarhet på makroner
Makroner kan oppbevares både med og uten fyll, avhengig av når du planlegger å servere dem. Fylte makroner bør hvile i kjøleskapet i minst ett døgn før servering – da får de den riktige balansen mellom sprøtt skall og mykt innhold. De holder seg godt i kjøleskapet i 3–4 dager, oppbevart i en lufttett boks.
Oppskrift pavlova: Lag mini-pavlova
Du kan også fryse makroner, både med og uten fyll. Makronskall tåler frysing godt og kan oppbevares i flere uker. La dem tine i romtemperatur i 20–30 minutter før servering. Frys gjerne makronene i ett lag på et brett før du legger dem i en boks – da unngår du at de kleber seg sammen. Dette gjelder også for fylte makroner, så lenge fyllet er egnet for frysing (unngå vannholdige kremer).
Fakta om makroner
Makroner har en lang historie som strekker seg tilbake til middelalderens Italia, hvor de første variantene ble laget i klostre med mandelmel, sukker og eggehvite. Disse oppskriftene ble brakt til Frankrike på 1500-tallet av Catherine de’ Medici, som tok med seg italienske konditorer da hun giftet seg med Henrik II. Det var likevel først på 1900-tallet at makronen fikk sitt moderne utseende, med to skjell og fyll imellom – en versjon som ble populær gjennom konditoriet Ladurée i Paris. I dag forbindes makroner tett med fransk konditorkunst, men røttene er italienske.
