Oppskrift på julas herligste pinnekjøtt med rotmos
Pinnekjøtt er festmat, men hvem sier man ikke også kan unne seg en fest i hverdagen? Spis jula inn med denne oppskriften på herlig pinnekjøtt!
Pinnekjøtt er landets nest mest populære måltid på juleaften, etter ribbe, men på Vestlandet er det ingen som troner over denne herlige og salte retten. Akkompagnert av en mild og deilig mos av kålrot, gulrot og potet, er det ikke rart dette er festmat for én tredjedel av Norges befolkning hver jul (TV2).
Selv om det oftest spises på juleaften, er det ingenting som stopper deg fra å lage pinnekjøtt ellers også, pinnekjøttet er jo gjerne i butikken i flere måneder hvert år. Pinnekjøtt får en også tak i etter romjula, og da prises det i tillegg gjerne kraftig ned i butikkene for å selge unna overskuddet.
Sulten på noe annet? Sjekk ut vår middagstips-kategori!
Hva er pinnekjøtt?
Teknisk sett er pinnekjøtt også ribbe, som regel av sau, som er blitt saltet og tørket. I noen tilfeller blir pinnekjøttet også røkt. Ifølge Wikipedia er opphavet til selve navnet pinnekjøtt uklart, men det er mest sannsynlig at navnet stammer fra bjørkepinnene man vanligvis stabler i bunnen av gryta, eller kjøttets pinneformede fasong.
Opprinnelig var både tørkingen og den eventuelle røykingen av pinnekjøttet metoder for å forlenge holdbarheten på det dyrebare kjøttet. Så er det jo en heldig bieffekt at kjøttet også får en utrolig delikat smak som følge av konserverings-prosessene.
Pinnekjøttet serveres tradisjonelt med rotmos, vossakorv og kokte poteter.
Oppskrift på pinnekjøtt: Hvordan tilberede kjøttet?
Kanskje er det viktigste steget når du skal tilberede pinnekjøtt også det aller første? Pinnekjøttet må nemlig vannes ut i over et døgn i forkant av dampingen, hvis ikke ender du opp med et pinnekjøttmåltid saltere enn Dødehavet.
Når du vanner ut pinnekjøttet får det tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden kan variere etter hvor mye kjøttet er tørket, samt tykkelsen på kjøttstykkene og temperaturen på vannet. Lunkent vann gir raskere utvanning. Husk å bytte ut vannet et par ganger!
Man kan også få kjøpt pinnekjøttet ferdig utvannet i butikken, beregn da ca. 600 gram pr. person.
Pinnekjøtt med rotmos, vossakorv og kokte poteter.
min
5
Ingredienser
Slik gjør du
1. Utvanning
Start med å beregne ca. 400 g pinnekjøtt per person. Så vanner du ut pinnekjøttet i rikelig med vann i ca. 30 timer. La det stå i romtemperatur, og skift vannet noen ganger gjennom de 30 timene.
2. Damping
Legg enten en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunn av en vid kjele. Fyll deretter på vann så det når høyden på risten. Legg pinnekjøttet over pinnene og sett på lokk. Kok så opp, senk varmen og småkok/trekk pinnekjøttet ved 85-95 grader i ca. 3 timer, eller til kjøttet løsner fra bena. Vær varsom så det ikke koker tørt, og fyll eventuelt på med mer vann. Vossakorven deles i biter, og dampes sammen med pinnekjøttet de siste 15 minuttene.
3. Rotmosen
Skrell kålrot, gulrot og potet, før du deler dem i grove biter og koker dem møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet, og mos så grønnsakene. Ha i både smør og fløte. Smak til med salt og pepper, samt litt revet muskat.
Nå har du deilig nydampet pinnekjøtt, vossakorv og rotmos klart til servering. Server gjerne med kokte mandelpoteter og kokesjyen fra pinnekjøttet.
Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen. Legg pinnekjøttet på rist over langpanne. Sett det høyt i ovnen på sterk varme eller under grillen i ca. 5 minutt. Følg godt med.
Nødløsning: Glemt å vanne ut pinnekjøttet?
En klassisk tabbe i julestresset er å glemme å vanne ut pinnekjøttet. Har du ikke mulighet til å endre planer og servere pinnekjøttet en dag senere, finnes det en kriseløsning. Ha pinnekjøttet i en kjele og fyll denne med kaldt vann. Varm sakte opp til kokepunktet og la det trekke til kjøttet slipper beina. Dette er ikke den ideelle måten å gjøre det på. Med denne løsningen er det lurt å gjøre klart ekstra drikkevarer, da det kommer til å smake litt saltere enn vanlig.
Oppskrifter er hentet med tillatelse fra MatPrat, som utelukkende fungerer som en uavhengig kilde i artikkelen. MatPrat er ikke annonsør og har ingen tilknytning til artikkelens kommersielle innhold.