Mat og drikke

Oppskrift på skolebrød med vaniljekrem og melisglasur

Tre luftige skolebrød med vaniljekrem og melisglasur som ligger på en grønn steinplate dekorert med kokos, og grønne urter.
Skolebrød er en populær gjærbakst som de alle fleste har et godt forhold til. Vi gir deg oppskrift på luftige skolebrød med vaniljekrem og melisglasur. Bon appétit! (Foto: Matprat)

Skolebrød, skolebolle, purke eller tolvøres? Uansett hva du kaller det finner du oppskrift på den søte, luftige gjærbaksten med melisglasur her.

Skolebrød er favoritt-gjærbaksten til mange nordmann, men visste du at skolebrød ifølge Brød og korn har mange navn rundt om i landet? Noen kaller det for skolebolle eller skolebrød, mens noen kaller det purke og tolvøres. De mest brukte navnene er skolebrød og skolebolle, og av disse to er skolebrød regnet som det «originale» navnet på denne baksten. Navnet «skolebolle» kom faktisk etter en diskusjon på 70-tallet.

Lyst på flere oppskrifter? Her kan du finne alt som omhandler mat og drikke.

Årsaken til diskusjonen på 70-tallet var en økende oppfatning om at barn og unge spiste for mye sukker og usunn mat. Man fryktet derfor at det å kalle en kaloririk bolle for brød kunne bidra til at det ble noe folk spiste til hverdags. Dermed oppsto navnet skolebolle.

Uansett hva du velger å kalle denne søte baksten, er det ingen tvil om at det er en populær klassiker.

Luftige skolebrød med melisglasur

Tid
60 min
Porsjoner
1

Før du starter med selve deigen er det en god idé å lage eggekremen. Da får den tid til å bli helt avkjølt før du skal ha den på bollene. Den kan eventuelt lages kvelden før.

Ingredienser

 • Oppskriften gir rundt 18 skolebrød

 • info
 • info
 • info
 • info
 • info
 • info
 • Vaniljekrem:

 • info
 • info
 • info
 • info
 • info
 • Kokos, melis og romessens

Slik gjør du

Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. info info Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. Behold skjermen på

1.

Kutt smør i terninger.

2.

Ha hvetemel, kardemomme, sukker og melk sammen i en bakebolle. Smuldre gjæren i blandingen.

3.

Elt deigen i en kjøkkenmaskin i omkring 15 minutter, eller elt godt for hånd.

4.

Tilsett smøret og elt deigen videre i ti minutter til deigen blir elastisk. Er den elastisk og smidig er den klar for heving.

5.

Dekk til deigen til og la den heve i 45 minutter til den får dobbel størrelse.

6.

Når deigen har hevet ferdig deler du den opp i passende størrelser og triller glatte boller. Trykk dem litt ned på midten, og la bollene etterheve i rundt 20 minutter.

7.

Skrap ut vaniljefrøene i vaniljestangen og ha dem i en kjele sammen med melk, sukker, eggeplommer og maisenna. Varm opp og rør rundt til vaniljekremen begynner å tykne. Vaniljekremen skal ikke koke. Avkjøl i kaldt vann og rør av og til.

8. .

Bruk en skje til å legge vaniljekrem i midten på hver bolle.

9.

Stek skolebrødene på 220 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.

10.

Lag melisglasur og tilsett et par dråper romessens (valgfritt). Dypp så skolebrødene i kokos.

Oppskrift er hentet med tillatelse fra MatPrat.no, som utelukkende fungerer som en uavhengig kilde i artikkelen. MatPrat.no er ikke annonsør og har ingen tilknytning til artikkelens kommersielle innhold.

Best i test
Ankarsrum Assistent

Ankarsrum Assistent

Denne kjøkkenmaskinen har blitt kåret til best i test av tek.no. Finnes i flere farger.
Sjekk laveste pris her

Hvorfor ikke servere kakao ved siden av skolebrødene? Her finner du oppskrift på verdens beste varme sjokolade.