Mat og drikke

Oppskrift på sprø, hjemmelagede krumkaker

Krumkaker på et hvitt stettefat.
Krumkaker til jul er manges favoritt. Her får du en nydelig oppskrift på de sprø, smakfulle julekakene. (Foto: Matprat.no)

Krumkaker er en av våre mest populære julekaker. Her får du oppskriften på knasende sprø krumkaker du enkelt kan lage selv.

Krumkaker hører den norske juletradisjonen til og er for mange en klar favoritt på kakebordet. Særlig den eldre generasjonen er vant med å ha krumkaker som en av de syv slagene til jul og både med og uten tilbehør til kaffen. Ifølge Mills.no kom kakene til Norge fra Danmark på 1800-tallet, men kakene har eksistert i Europa helt siden 1400-tallet.

Krumkaker, eller krumkakeskåler som de også kalles, smaker veldig godt alene, men kan også serveres fylt med pisket krem, multekrem, syltetøy eller friske bær om du liker det ekstra friskt eller søtt.

Modern House - Krumkakepinne 25 cm

Modern House – Krumkakepinne 25 cm

Pris nå: 98 kroner hos Slikkepott
Her får du den til laveste pris
Wilfa Krumkakejern CC1B-1000

Wilfa Krumkakejern CC1B-1000

Pris nå: 477 kroner hos Elkjøp
Her får du den til laveste pris

Her har vi samlet alle våre siste nyheter og guider om jul.

Hvordan steke krumkaker

For å lage krumkaker må du ha et krumkakejern. De aller fleste butikker med salg av kjøkkenutstyr har dette. Du trenger også en krumkakepinne for å få laget den fine kremmerhusformen. Selv om det ikke gjør dem enklere å spise, så skal krumkaker være sprø. Det får du til ved å steke de på høy varme i et egnet krumkakejern. Har du for lav varme risikerer du at de blir myke og seige. Kakene trenges kun noen sekunders steketid. Sørg også for å legge krumkakene på rist etter steking og avkjøl de godt før de legges i en kakeboks. Krumkaker kan ikke fryses, men har en holdbarhet på cirka 4 uker etter steking.

Tips! Vær obs på at røren kan bli for tykk etter svelling. Dersom det skjer, så kan du med fordel tilsette en spiseskje eller to med vann og røre godt. Vil du ha kakene enda tynnere, så kan du tilsette enda litt mer vann. Og husk! Det er ikke like lett å steke krumkaker første gangen, men så lenge du har det rette utstyret, så gjør øvelse mester!

Lyst på brune pinner til jul? Her får du oppskriften!

Krumkaker

Krumkaker på et hvitt stettefat.
Tid
40 min
Porsjoner
25

En porsjon av denne oppskriften gir cirka 25 knasende sprø og gode krumkaker. Tips! Trenger du flere krumkaker enn det som er oppført i oppskriften, så anbefales det å lage røren i flere omganger ettersom det kan bli vanskelig å jobbe med dobbel røre.

Ingredienser

  • info
  • info
  • info
  • info
  • info

Slik gjør du

Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. info info Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. Behold skjermen på

Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett smeltet smør som er avkjølt.

Vend inn mel og kardemomme forsiktig med en slikkepott. La røren svelle i cirka 15 minutter.

Legg en stor teskje med røre på midten av et godt oppvarmet krumkakejern.

Stek krumkakene helt til de er gyllenbrune og fine.

Rull krumkakene til kremmerhus. Hvis du vil lage krumkakeskåler, kan du legge krumkakene over en kopp. Oppbevar krumkakene i en kakeboks av metall.

Oppskriften er hentet med tillatelse fra MatPrat, som utelukkende fungerer som en uavhengig kilde i artikkelen. MatPrat er ikke annonsør og har ingen tilknytning til artikkelens kommersielle innhold.