Mat og drikke

Oppskrift på verdens sunneste kaffe

Bilde av verdens sunneste kaffe, gres kaffe i en briki/ibrik/tyrkisk/gresk kaffekanne på et fat med sand. Kaffeen med «crema» eller skum på toppen. Her får du oppskriften.
(Foto: Mygreekdish.com )

«Hvilken kaffe er sunnest» har du kanskje spurt deg selv? Her har du oppskrift på det som visstnok er verdens sunneste kaffe: gresk kaffe.

Gresk kaffe er for mange av oss nordmenn forbundet med en varmende kopp i det solen står opp på en gresk gatekafé. Eller det oppkvikkende tilskuddet til frokosten i hotellets matsal under en av sommerens feirer til Hellas.

Og mens magen, smaksløkene og energien roper «hurra» når kaffen entrer systemet stemmer visstnok også din egen helse og levetid i. Dette er på grunn av kaffens antatte helsebringende egenskaper.

Hvilken kaffe er sunnest?

Vi har tidligere avslørt at dette er kaffen som kalles verdens sunneste og som ifølge forskning hevdes å bidra til den lange levetiden til noen av verdens mest lengstlevende mennesker. Vil du lese hvorfor finner du svaret i artikkelen dette er verdens sunneste kaffe.

Her finner du forresten alle våre artikler om kaffe, og alt fra smarte tips, morsomme fakta til produkt som er best i test.

Hvor kommer gresk kaffe fra?

Den greske kaffen kom ifølge Visitgreece til Hellas på tiden Hellas var en del av Det osmanske riket. Visitgreece skriver at den greske kaffen er veldig lik kaffen som blir drukket i både Tyrkia, Armenia, Kypros, Serbia og Bosnia.

Briki / ibrik
Tradisjonell tyrkisk/gresk kaffekanne

Tradisjonell tyrkisk/gresk kaffekanne

Sjekk prisen her

Den greske kaffen lages på en annen måte enn det vi gjerne er vant med her i Norge, da den kokes heller enn å brygges. Dette sier Visitgreece at gir den en rik og kremet smak. Og viktig for kaffen er skummet som dannes på toppen, også kalt «crema».

Kaffen er også rik på både polyfenoler og antioksidanter, og inneholder gjerne bare moderate mengder koffein i forhold til andre varianter av kaffe fra rundt om i verden, skriver Sciencedaily.

Derfor er det ikke lurt å drikke kaffe om morgenen

Gresk kaffe: Hvordan lage verdens sunneste kaffe

For å lage den greske kaffen brukes finmalte arabicabønner. Til den greske kaffen er disse mye mer finmalte enn kaffen som blir brukt mange andre steder i verden. I tillegg trenger du en gresk/tyrkisk kaffekanne kalt briki(gresk) eller ibrik (tyrkisk) og små greske kaffekopper.

Vi har vært så heldige å få låne oppskrift på en autentisk gresk kaffe fra oppskriftsiden My Greek Dish. Kaffen kan også lages med sukker, så under finner du fire forskjellige måter å lage kaffen på – alt etter hvor søt du liker kaffeen din.

Oppskrift på gresk kaffe

Tid
15 min
Porsjoner
1

Ingredienser

 • Gresk kaffe

 • info
 • info
 • info
 • Utstyr

 • info
 • info
 • Sketos (uten sukker)

 • info
 • Metrios (mellomsøt)

 • info
 • Glykos (søt)

 • info
 • Vary glykos (ekstra sterk og søt kaffe)

 • info

Slik gjør du

Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. info info Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. Behold skjermen på

1.

Fyll opp en kaffekopp med vann (ca 60-70 ml.) og ha dette i en briki.

2.

Hvis du planlegger å lage mer enn én kopp med kaffe må du passe på å bruke en stor nok briki til det. Det viktige her er å bruke en briki som er stor nok til at kaffen får bobler og skummet seg. Å lage nok skum er en viktig del av denne prosessen.

3.

Ha så i ønsket mengde kaffe og sukker (se hvilken variant du vil lage under) og rør godt.

4.

Ha så brikien på over middels varme og rør godt én eller to ganger til. La så kaffen varmes skikkelig opp, uten å røre.

5.

Når kaffen begynner å skumme seg på toppen, løft brikien fra platen til skummet legger seg. Ha den så tilbake på plata og la kaffen få begynne å skumme seg igjen (men vær påpasselig så den ikke koker) før du igjen drar den av plata.

6.

Hell så kaffen i koppen, eventuelt koppene, og la den hvile i 4-5 minutter. Dette vil gi kaffen tiden til å kjøle seg ned samt la kaffegruten synke til bunn av kaffekoppene.

Derfor bør du ikke drikke kaffe til maten

Elektrisk kaffekanne
Elektriske gresk kaffekanne

Elektriske gresk kaffekanne

Elektriske tyrkisk kaffekanne, bærbar. Du kan bruke den til å lage gresk kaffe og den lar deg brygge opptil 3 kopper tyrkisk kaffe, 330ml.
Sjekk prisen her
Utradisjonell kanne til gresk kaffe
Stelton Collar 2 koppar

Stelton Collar 2 koppar