Mat og drikke

Oppskrift: saftig langtidsstekt lammelår

Lammelår
Et godt stekt lammelår er alltid et festmåltid! Du kan velge å ha det både i ovn og på grill til påske. (Foto: Matprat.no)

Langtidsstekt lammelår er retten som gjør seg selv i ovnen. Med denne oppskriften kan du lene deg tilbake med en god bok eller ta deg en tur mens et saftig lammelår klargjøres i ovnen.

Lam er en populær rett hele året her til lands, men det er ingen tvil om at det øker i popularitet rundt høst og påske. Det er også på høsten at at mesteparten av slaktingen foregår og det er derfor lettere å få tilgang på ferskt lam da. Utenom sesong selges det mye frossent lam, og om det er dette du går for må du huske å ha tid til å tine det før du skal i gang med middagen.

Hvordan tine lammelår

Kjøper du frossent lam er det lurt å legge det til tining i kjøleskap ett par dager. Har du dårlig tid kan du eventuelt hurtig-tine det ved å legge det i kald vann. Påse bare at emballasjen er skikkelig lukket og ikke inneholder luft, det vil sinke tiningen. Vi har også tidligere avslørt hvordan du steker perfekt lammelår.

Oppskrift på langtidsstekt lammelår

Tid
min
Porsjoner
10

Det er ikke alltid en har tid eller lyst til å ha et øye med på lammesteken mens den stekes. For de gangene kan det være fint med en oppskrift man ikke nødvendigvis trenger å følge så godt med på. Her har du en oppskrift på langtidsstekt lammelår til gangene du heller vil gå deg en tur, spille spill eller ha god tid til andre forberedelser mens middagen står og godgjør seg i ovnen.

Ingredienser

  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info

Slik gjør du

Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. info info Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. Behold skjermen på

For å få en fin stekeskorpe er det lurt å starte med å gi lammelåret en runde under grillelementet i ovnen. Sett ovnen på grillfunksjon og temperaturen på 250°C. Krydder lammelåret med salt og pepper før du setter det litt høyt oppe i ovnen i sirka 8 minutt. Det vil da ha fått en lys gyllen farge og du kan ta det ut av ovnen. 

Du kan nå ta ut steken og sette ned temperaturen til 90°C over- og undervarme. Det er lurt å la døra stå litt åpen til ovnen har riktig temperatur. 

Så er det på tide å smaksette steken. Lag små lommer i steken med en kniv og stikk inn hvitløksbåtene. Gni så inn tørket eller hakket frisk rosmarin på hele steken. 

Finn frem en langpanne eller ildfast form og ha i skrelte gulrøtter, selleri og løk, kuttet i grove biter. Her smaker det også godt med hvitløksbåter og urter. Lammelåret legges så på toppen med steketermometer i den tykkeste delen av steken(pass på at du ikke treffer på bein). Hell i ca. 3 dl vann for sjy du kan lage saus av. 

Etter ca 5-6 timer, når temperaturen på steken er 65 °C er steken medium, på 70 °C er den medium pluss. Når temperaturen på steketermometeret viser 75 °C er lammesteken gjennomstekt.   

Tips: Det er alltid lurt å la kjøttet hvile noen minutt slik at saftene setter seg skikkelig før du begynner å skjære i det og serverer. 

Har du mer kyst på lammestek? Her har du oppskrift på hvordan du steker perfekt lammestek

Vel bekomme!

Oppskrifter er hentet med tillatelse fra MatPrat.no, som utelukkende fungerer som en uavhengig kilde i artikkelen. MatPrat er ikke annonsør og har ingen tilknytning til artikkelens kommersielle innhold.