Oppskrift: Slik lager du multesyltetøy

Multesyltetøy: Mange regner multer som kongen av viltvoksende bær. Hva er vel da bedre enn smaken av hjemmelaget multesyltetøy?
Her i Norge forekommer de største mengdene av de bringebærliknende multene i myrområder nordpå. I et godt multeår er det anslått at så mye som 16.000 tonn multer kan plukkes i Nord-Norge. Lenger sør i landet er det stedvis også gode multeforekomster, for det meste i fjellet.
Multesyltetøy smaker utrolig godt til vafler, lapper og pannekaker, som pålegg på rundstykker og scones, med fløte og sukker, tilbehør til ost og eller rett fra syltetøyglasset.

Å lage multesyltetøy er veldig enkelt, og oppskrift på nydelig hjemmelaget «multe-sylt» finner du under:
Dette trenger du til hjemmelaget syltetøy:
- 1 kilo multer
- 650 gram sukker
- 1 desiliter vann
- Norgesglass
Slik lager du Multesyltetøy
Det aller første du bær gjøre er å sterilisere glassene du skal bruke. Fyll opp en stor kjele med kaldt vann og legg så glassene – i tillegg til lokk og pakninger/stikker – i kjelen. For mange er Norgesglass det ultimate syltetøyglasset – ikke bare egner det seg ypperlig til sylting, det gjør seg også perfekt til servering og dekorering på bordet.
Det anbefales at du også legger selve klypen som du skal løfte glassene opp med, samt øsen du skal bruke for å få lagt syltetøyet over på glass, opp i kjelen. Deretter skrur du platen på full varme og koker opp. Når vannet koker, lar du alt ligge oppi og småkoke mens du går i gang med å lage multesyltetøyet.

Syltepakke med Norgesglass
Så er det tid for å rense multene før de skylles i kaldt vann. Multene legges så i en ren kjele der du blander dem med sukkeret.
Varm opp bærene til kokepunktet under stadig omrøring, deretter lar du det småkoke uten lokk i omkring 10 minutter. Benytt en slikkepott eller en sleiv til å røre godt i bunn slik at det ikke svir seg. Rist gjerne litt på kjelen underveis.
Etter 15 minutter tar du kjelen av kokeplata og lar du multesyltetøyet kjøles litt ned.
For å sikre at du får et blankt og rent syltetøy, skal du fjerne skummet som danner seg på toppen under koking. Dette gjøres enkelt med en øse. Skummet kan nemlig inneholde bakterier som virker inn på holdbarheten på syltetøyet.
Plukk så glassene du skal bruke opp av kjelen og legg de over på et rent kjøkkenhåndkle. Bruk en klype eller en gaffel for å løfte lokkene opp av det kokende vannet.

Påse så at alt vannet er helt ut av glassene. Det er viktig at det ikke kommer noen bakterier på innsiden av glassene, på pakningene eller på innsiden av lokket, så bruk rene (gjerne kokte) redskaper i denne prosessen.
Nå fyller du glassene med det varme multesyltetøyet, til cirka to centimeter fra kanten. Pass på så du ikke søler noe av syltetøyet på kanten. Dersom uhellet er ute, må du tørke det bort med et rent kjøkkenpapir før lokket skrus på. En porsjon gir cirka to liter ferdig syltetøy.
Når glasset er fylt opp med velsmakende syltetøy, skrus lokkene godt fast før syltetøyglassene snus opp-ned. La de stå slik i noen timer til de er nedkjølt før du setter dem inn i kjøleskapet.

Rosti gryteskje
Kjøp herSå lenge det står mørkt og kjølig, er syltetøy holdbart i mange måneder etter det ble laget – så sant du ikke åpner lokket på glasset. Så snart lokket er tatt av, synker holdbarheten til et par uker. For å sikre at syltetøyet holder seg ekstra lenge, er et godt tips å benytte en ren skje når du skal ta deg litt multesyltetøy.
Nyttige lenker:
-
Oppskrift på marinerte multer
Multebær marinert i whiskey, servert med pisket krem ved siden av. Nydelig!
-
Frukt.no
Alt om multer