Mat og drikke

Oppskrift: smakfull lammefrikassé

Lammefrikasse med gulrøtter og grønnsaker i en suppetallerken.
Lammefrikasse er for mange ekte norsk husmannskost. (Foto: MatPrat)

Lammefrikassé er en norsk tradisjonsrett som hører høsten til. Server med gode grønnsaker og poteter til, og du har den perfekte søndagsmiddagen.

Norske tradisjonsmiddager, som lammefrikassé, består gjerne av utvalgte, enkle og få ingredisenser som sammen gir en unik og nydelig smak. For nordmenn flest er det lite som slår en skikkelig tradisjonsmiddag, og hos mange er frikassé en favoritt. Her får dere oppskrift på lammefrikassé – måltidet som passer like godt som hverdagsmiddag og helgemiddag som til festbordet.

Hvordan lage lammefrikassé

Å lage lammefrikassé er ikke så vanskelig som du kanskje tror. Du kan lage lammefrikassé både med lam og med sau, alt etter hva du liker best. Bare husk at sauekjøtt trenger lenger tilberedningstid enn lam, da dette er kjøtt fra voksent dyr. Mange forbinder retten med typisk søndagsmiddag, men frikassé kan også være et smakfullt festmåltid.

Hva er frikassé

Ifølge Store norske leksikon er frikassé en rett laget av lamme-, kalve- eller hønsekjøtt skåret i porsjonsstykker. Retten kan også lages av fisk eller sau. Du kan også bruke både bog, bryst eller nakke. Det er det møre kjøttet som skal være den store smaksbomben i retten, mens rotgrønnsaker og saus er med på å sette prikken over i-en. Retten er særlig populær om høsten da butikkene gjerne bugner over av norske råvarer av høy kvalitet.

Ønsker du mer inspirasjon til tradisjonsmat? Her finner du alle våre oppskrifter på tradisjonelle middager.

Hvordan lage lammefrikassé

Tid
120 min
Porsjoner
4

Lammefrikassé er for mange en tradisjonsrik høstrett, gjerne servert hjemme hos mor eller bestemor. Mørt og nydelig lammekjøtt, iblandet gode, friske rotgrønnsaker og norske poteter gjør denne retten til en evig klassiker. Her får du svaret på hvordan du lager nydelig lammefrikassé steg for steg.

Ingredienser

 • info
 • info
 • info
 • info
 • info
 • info
 • info
 • info
 • info
 • info
 • info
 • info

Slik gjør du

Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. info info Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. Behold skjermen på

1.

Start med å dele lammekjøttet i serveringsstykker. Du kan også bruke sauekjøtt. Legg kjøttstykkene i en vid gryte og hell på vann så det dekker kjøttet. Kok opp og fjern det som danner seg på toppen.

2.

Tilsett 1,5 teskje med salt. Senk temperaturen og la lammekjøttet trekke helt til det er mørt og slipper beinet. Det tar cirka 1 til 1 1/2 time.

3.

Rens og del grønnsakene i passe store biter. Ha grønnsakene over i gryta og kok videre i cirka 10 minutter eller til grønnsakene er møre.

4.

Sil ut kraften og mål opp riktig mengde. Kok opp på nytt og visp inn hvetemelet utrørt i kaldt vann. Kok opp og la sausen koke i 5-10 minutter på lav varme. Da blir du kvitt melsmaken. Rør inn rømmen og smak til med salt, pepper og sitronsaft.

5.

Legg lammekjøttet og grønnsakene tilbake i gryta og la det bli gjennomvarmt. Avslutt med å drysse over frisk dill og server straks. Retten serveres med kokte poteter.

Lyst på flere spennende oppskrifter? Her finner du oppskriften på hvordan du lager enkel, digg og mettende kjøleskapsgrøt.

Oppskrifter er hentet med tillatelse fra MatPrat, som utelukkende fungerer som en uavhengig kilde i artikkelen. MatPrat er ikke annonsør og har ingen tilknytning til artikkelens kommersielle innhold.

Her får du oppskriften på høstens diggeste løksuppe!