4 oppskrifter på pavlova: Slik lager du festkaken

17. mai-kaken pavlova er overraskende enkel å lage! Her er 4 oppskrifter, og på både mini-pavlova, pavlova i langpanne og pavlova med en vri.
Alt du trenger å vite om pavlova:
- Hvordan lage glutenfri og laktosefri pavlova? Klikk her for å lese
- Hvordan pynte pavlova? Klikk her for å lese
- Klassisk pavlova Klassisk, rund pavlova med friske bær
- Mini-pavlova Oppskrift på mini-pavlova med creme fraiche
- Pavlova i langpanne Til mange personer
- Dalgona-pavlova Til kaffeelskeren
- Hvor kommer pavlova fra? Klikk her for å lese
- Holdbarhet på pavlova Klikk her for å lese
Pavlovakaken er florlett, sprø og smelter i munnen – og ikke minst naturlig glutenfri. 17. mai-kaken er en suksess i et hvert selskap og ei tillegg ganske så enkel å lage.
Deilig krem og friske bær på en seng av sprø marengsbunn som er myk og god på innsiden – det er beskrivelsen av en klassisk pavlova. Pavlovaen er enkelt å lage, bare du er nøye med å piske eggehviten ordentlig stiv. Bruker du litt hvitvinseddik og maisenna i marengsen, sørger du for at kaken ikke faller sammen under steking. I tillegg blir marengsbunnen myk på innsiden, og sprø utenpå.
Ute etter andre oppskrifter? Her har vi samlet alle vår artikler om mat og drikke.
Hvordan lage glutenfri og laktosefri pavlova?
Pavlova er en kake som er naturlig glutenfri, så lenge du ikke fyller den med topping som inneholder gluten. Den er også enkelt å gjøre enten laktosefri eller helt melkefri ved hjelp av erstatningsprodukt som laktosefri fløte eller plantebaserte produkt. Vi har tidligere delt en oppskrift på melke- og eggefri vegansk-pavlova.
Hvordan pynte pavlova til 17.mai?
Når du skal lage en pavlova finnes det ingen fasit. Du kan bygge kaken i to etasjer, lage mini-pavlova, klassisk pavlova i rund form eller lage pavlova i langpanne.
Kanskje vil du ha litt sjokolade i marengsbunnen? Eller være helt sprø og pynte kaken med smågodt? Det som riktignok aldri slår feil, og som nok er mest normalt, er å pynte kaken med friske bær og frukt. Både jordbær, rips, bringebær, banan og blåbær egner seg ypperlig som kakepynt. Topper du det hele med litt revet sjokolade treffer du også rett i mang en gane.
Vi har funnet frem fire smakfulle pavlova-oppskrifter som garantert vil falle i smak på 17. mai, ja til og med neste bursdagsfeiring, dåp, nyttår eller jul passer selskapskaken ypperlig.
Oppskrift: Klassisk, rund pavlova med friske bær

Er du på jakt etter den «vanlige» versjonen av marengskaken, finner du oppskrift på klassisk pavlova her. Denne er laget med vaniljekrem og marengs i rund form, og toppes med bringebær, jordbær, blåbær og bjørnebær.
Oppskrift på mini-pavlova med creme fraiche
Serveringen av pavlova på 17. mai-frokosten, konfirmasjonen, i dåpen eller bursdagen blir enklere om den lages i porsjonsstørrelse. Her får du oppskrift og fremgangsmåte til hvordan du lager den herlige festkaken i miniversjon. Vi har valgt å lage en frisk krem med blant annet creme fraiche og lime.
Oppskrift på Pavlova i langpanne til mange personer

Pavlova i langpanne er perfekt å lage når du skal ha en kake til mange. Langpanne-kaken bør holde til 8-10 personer. Her har vi en oppskrift på pavlova i langpanne med smak av salt karamell. Men du kan selvsagt bytte ut fyllet med den klassiske pavlovaen med friske bær som du finner her.
Dalgona-pavlova til kaffeelskeren

Har du smakt den populære dalgona-kaffen? Nå kan du toppe trenden med en pavlova med en intens smak av kaffe. Denne oppskriften på pavlova med dalgona-kaffe vil garantert falle i smak hos kaffeelskere.
Hvor kommer pavlova fra?
Det er en vanlig oppfatning at pavlova er en italiensk kake, men sannheten er at marengskaken først ble laget mye lenger sør.
Kaken som er oppkalt etter den russiske ballett-danserinnen Anna Pavlova ble ifølge Store norske leksikon oppfunnet i New Zealand eller Australia på 1920-tallet. Hvilket av de to landene som først laget festkaken enes det enda ikke om, men den sies i hvert fall å først se dagens lys i forbindelse med en av danserens turnéer.
Holdbarhet på pavlova
Fordelen med denne festkaken, er at pavlovabunnen kan lages flere dager i forveien. Med andre ord en perfekt kake til festdager med mange forberedelser som 17. mai, konfirmasjon eller bryllup. Marengsbunnen kan holde i opptil én uke om den oppbevares tørt. Husk bare å ikke ha på krem og bær før rett før servering.
Baker du bunnen dagen før, kan denne avkjøles i ovnen natten over, med døren lukket. Har du pavlovarester bør disse pakkes godt inn, og oppbevares i kjøleskapet.
Nyttige lenker
Matprat.no: Her finner du flere oppskrifter på pavlova.
Kreative Ideer: Finn flere kreative oppskrifter på You Tube.