Gjør det selv

Parkett, laminat eller vinyl: Hvordan velge riktig gulv?

Bilde av gulv av typen eikeparkett.
Når det kommer til valg av gulv er mulighetene mange. Parkett, laminat og klikk-vinyl har alle forskjellige egenskaper, men visste du at de selv for eksperter kan være vanskelige å skille fra hverandre? Her har du guiden som viser deg hvordan du velger riktig gulv til din bolig. (Foto: Ifi.no)

På utkikk etter nytt gulv? Her har du guiden som viser deg hva som finnes, og hva som er forskjellene på parkett, laminat og vinyl-gulv.

Bilde av Chera Westman fra Ifi.no som forklarer forskjellen på parkett, laminat og klikk-vinyl, for å gjøre valget om gulv lettere.
Vår ekspert i saken, Chera Westman fra Ifi.no, har lang erfaring med alt av overflater.

Skal du renovere eller kjøpe nytt gulv til leiligheten eller boligen din? Her er alt du trenger å vite om gulv. Vi guider deg gjennom hva som finnes og hva som er forskjellene på de forskjellige typene gulv på markedet. 

Vi har tatt en prat med informasjonskonsulent Chera Westman fra Ifi.no som forteller hva som er forskjellen på parkett, laminat og klikk-vinyl. Hun forklarer også hva du bør tenke på når du skal kjøpe gulv. Visste du for eksempel at det selv for de fleste eksperter kan være vanskelig å se forskjell på parkett, laminat og vinyl? Eller at grønnsåpe egentlig gjør gulvet mer skittent?

Westman har jobbet for Ifi.no (Informasjonskontoret for farge og interiør) i flere år og har lang erfaring med alt av overflater. Ifi.no er en non-profitt organisasjon som jobber mot overflatebransjen og alle som driver profesjonelt med overflater som gulv, tapet og maling.

Bilde av eikeparkett i hjem med tremøbler, lyse gardiner og grå vegger og store vindu.
I vår guide til hvordan du velger riktig gulv har vi snakket med informasjonskonsulent Chera Westman fra Ifi. Westman har flere års erfaring og forklarer forskjellen på parkett, laminat og vinyl-gulv. (Foto: Ifi.no)

– Vår oppgave er å opplyse de som bruker produktene om hvordan de gjør det riktig, samt inspirere til å pusse opp. 

Laminat, parkett, klikk-vinyl, teppe eller fliser? 

Det er ikke lett å se forskjell på dagens parkett, laminat og klikk-vinyl. Selv et trent øye må gjerne helt ned og kjenne på gulvene for å merke forskjell.

Hvilke forskjellige typer gulv kan man velge mellom?

– Det finnes veldig mange forskjellige. Det vanligste i norske hjem er laminat og parkett, men mange velger også fliser, tepper, vinylgulv eller linoleum, sier Westman.

Her finner du vår samleside med alle våre saker om gulv og oppussing.

– Det er en stor trakt å finne riktig, men det finnes noe for alle. De fleste gulvene kan legges med en
klikk-skjøt, så de er veldig lette å legge selv. Og hverken laminat, parkett eller klikk-vinyl trenger lim. Også tepper og banebelegg (gulvbelegg på rull) kan du legge selv, er du usikker kan sikkert butikken hjelpe deg med å finne en gulvlegger.

Det viktigste når du skal velge gulv

– Det viktigste for deg som skal kjøpe gulv er å tenke gjennom hva du trenger og hvilken opplevelse du ønsker å skape.

Hvordan velge gulv: 2 bilder av gulv i forskjellige rom. Venstre: Laminat- Høyre: Klikk-vinyl.
Det viktigste når du skal velge gulv er å tenke på bruk, og ikke hvordan gulvet ser ut. Westman sier at ting som slitasje, vedlikehold og en forventningsavklaring må med i betraktningen din. (Foto: Ifi.no)

Dette begrunner hun med at det finnes så mange ulike design og estetiske uttrykk innenfor alle gulvtypene at sjansen er stor for at du uansett finner noe du liker godt.

Dyr strømregning? Dette er de mest energieffektive vedovnene nå

– Det er viktigere at du finner noe som passer deg, påpeker Westman.

– Noen vil bare ha naturmaterialer. Noen liker å støvsuge og vedlikeholde. Mens andre helst vil gjøre minst mulig av det. Det du bør få hjelp med er å beine ut alle behovene dine.

Hun mener det er lurt om du ikke allerede har bestemt deg idet du går inn i butikken, men å være åpen og be om hjelp. 

– De som jobber med gulv er flinke og kan hjelpe deg.

Hvilket gulv skal du velge?

Bilde av klikk-vinyl og 3 fat med kopp og grein med blader.
Når du skal velge gulv anbefaler ekspert Chera Westman å tenke på bruk før du tenker på utseende.

Hva bør en tenke på når en skal velge gulv? 

– Bruk og opplevelse. Mange tenker de vil ha et spesifikt utseende uten å tenke bruk. Riper og hakk kan oppstå i alle gulvmaterialer.

Er du redd for riper og hakk forklarer Westman at det er lurt å heller velge mer slitesterke gulv.

Mal terracotta-flisene og få en helt ny gang

– Uansett er det viktig med en forventningsavklaring i forkant, sier Westman. 

– Hva forventer du av ditt gulv? Vil du ha et plettfritt gulv som passer ditt bruk bør du gjøre deg noen tanker om bruk og vedlikehold. Liker du tanken på at gulvet kan vedlikeholdes og forandres i takt med endrede trender, eller vil du ha et gulv som ikke skal vedlikeholdes?

– Gulvet er den største flaten du ser i hjemmet ditt og flaten du ser mest. For å få et personlig preg og lage drømmehjemmet ditt er gulvet ekstremt viktig, sier Westman.

Vedlikehold av gulv

– Hvor mye vedlikehold et gulv trenger varierer veldig og avhenger også om du ser på patina som noe positivt eller ikke. Noen gulv trenger vedlikehold og noen ikke. Synes du at det er fint at gulvet kan behandles for å øke levetiden, kan du gå for tregulv.

Riktig rengjøring gjør at gulvet holder lengre, og tørre metoder er bedre enn mye vann. Chera forklarer at har du oljede eller hardvoksede gulv bør du bruke en pleiende såpe hvis du vasker gulvet. Det opprettholder beskyttelsen i overflatebehandlingen. Vedlikehold av gulv trenger med andre ord ikke å være en big deal.


– Får du en skade i gulvet kan det mange ganger repareres, enten ved å bytte ut skadete deler, bruke reparasjonsvoks eller med tregulv slipe om.

Parkett

Bilde av to forskjellige gulv med parkett.
Parkett er ekte tregulv og gir en lun følelse i hjemmet. (Foto: Ifi.no)

Chera forklarer at parkett kommer i mange forskjellige typer, men at du uansett alltid får et naturlig vakkert gulv med et stort utvalg farger, og en opplevelse av ekte treverk som lever og aldres med oss. Her kan du også velge hvor mye kvist du vil ha, og om du vil ha oljet, hardvoks-oljet eller lakkert. Parkettgulv kommer i ulike farger og med ulike mye struktur i overflaten – hånskrap, børstet eller slett overflate. Parkett er laget i naturmateriale som gir en lun og god følelse i hjemmet og som du kan leve lenge med.

– Lydmessig henger det sammen med hvordan det er konstruert, men legg til et godt underlagsmateriale for å dempe lyd. Dette gjelder både lyd i rommet der gulvet er, og i etasjen under. Det er mange som har fått et dårligere forhold til naboene etter å ha skiftet gulv, flirer hun, og legger vekt på at du ikke skal spare penger på underlaget. 

Hvordan velge gulv: Bilde av parkett
Parkett kommer i et hav av farger, mønster og bredder - du kan til og med velge hvor mye kvist du vil ha i gulvet. (Foto: Ifi.no)

– Parkett og laminat påvirkes av fukt i inneluften. Om vinteren kan det fort bli veldig tørr luft inne. Det har hverken vi mennesker eller ditt gulv godt av.

Westman forklarer at er det veldig tørt kan gulvet få sprekker og knirking om vinteren, og at dette forsvinner når luftfuktigheten blir normal igjen. Dette er ikke en feil med material eller gulv, men en «feil» med klima. Du kan lett følge med på luftfuktigheten med en enkel måler, og tilføre fukt med enkle midler dersom det blir for tørt.

Parkett Heritage eik limestone

Laminat: 

hvordan velge gulv: 2 bilder av laminatgulv
Laminatgulv blir laget med foto og struktur på overflaten, noe som gjør at de kan se ut akkurat som du vil. Med denne typen gulv er det vikig med riktig underlag for å dempe lyd, og det er ikke her du bør prøve å spare penger sier Westman. (Foto: Ifi.no)

– Laminat har en kjerne av en trefiberplate som er stabil og hard.

Westman forklarer at designet lages av et fotopapir som ligger på toppen av platen, noe som åpner for at gulvet kan se ut akkurat som du vil. En preging av overflaten forsterker det naturtro utseendet til materialet det etterligner. På grunn av at kjernen av trefiber er av et hardt litt hardere materiale er det viktig enda viktigere med et godt underlagsmateriale, påpeker hun. Noen laminatgulv har underlaget integrert, det vil si som bakside til gulvet.

Hvordan velge gulv - Bilde av laminatgulv som etterligner fliser
Fordi laminatgulv er laget med foto og struktur på toppen kan gulvene etterligne stort sett hva som helst. Strukturen får også gulvene til å se virkelig ekte ut, som her hvor laminatgulvet etterligner fliser. (Foto: Ifi.no)

– Laminatgulv har en hard og robust overflate som tåler mye og du skal gjøre ganske mye hærverk for å lage hakk og sår i det. Dessuten tåler det noe vannsøl.

Pergo Classic Plank+ 1-stav laminat

Klikk-vinyl:

Hvordan velge gulv: 2 bilder av forskjellige gulv av klikk-vinyl
Klikk-vinyl er laget av plastikk, med et fotoavtrykk og struktur på oversiden. Skal vinylen etterligne stein er strukturen deretter og samme om den skal etterligne tre. Dette gjør klikk-vinylen ekstremt lik ekte tregulv, bare mer slitesterkt og med mindre vedlikehold. (Foto: Ifi.no)

Også her finnes det mange forskjellige typer og undertyper, og du får både hardere og mykere gulv. Klikk-vinyl er laget av plast tvers gjennom og har derfor en kjerne som er av en stiv og hard vinyl. En viktig fordel med klikk-vinyl er at de ikke påvirkes av luftfuktigheten eller tar skade av vannsøl. Her kan du trygt la den store blomsterpotten stå på gulvet.

– Overflaten er laget av et foto og dette betyr at gulvene av vinyl kan se ut som nesten hva som helst. Du kan få vinylgulv som ser ut som alt fra stein og betong til keramiske fliser eller parkett.

Chera forklarer at det under produksjonen blir laget en tekstur/struktur i overflaten som forsterker uttrykket. Dette vil si at skal de se ut som tre har de en trestruktur, eller struktur som stein om det er overflaten. Strukturen gjør at det ser mer naturtro ut og du skal være veldig god om du skal se forskjell på klikk-vinyl og parkett, forklarer hun.  

– Visuelt er det ikke noen stor forskjell, du må nesten kjenne på det, sier Westman.

Hun forklarer at gulvene er til forveksling like det materiale de etterligner – enten det er skifer-fliser, et grått betonggulv eller et rustikt parkettgulv.

Vinylgulv, Berryalloc columbian eik

Vegg-til-vegg-teppe

Bilde av heldekkende, vegg-til-vegg-teppe på soverom
Westman forteller at vegg-til-vegg-tepper er tilbake i trendbildet. Hun kan avsløre at det er flere fordeler med tepper i tillegg til at det ser flott ut. (Foto: Ifi.no)

Chera kan også avsløre at tepper er veldig trendy nå.

– Har du teppe på soverommet er det veldig herlig å svinge føttene ut av sengen om morgenen, og det kan jo uten tvil også være en fordel nå i disse strømsparetider. 

Chera forteller at et vegg-til-vegg-teppe enten kan være en stor tepperull som en gulvlegger, eller du selv, tilpasser og legger. Eller 50×50 cm teppebiter som du ved hjelp av tosidig teip legger selv. I mindre rom kan faktisk også heldekkende tepper legges uten lim, enten ved at de festes med tape langs med kantene, eller kiles fast under gulvlisten.

– Mange er redd for vegg-til-vegg-tepper på grunn av allergi, sier Westman.

Bilde av heldekkende, vegg-til-vegg-teppe i stue
Gulvet er flaten en ser mest av i huset påpeker Westman. Det er derfor verdt å bruke litt ekstra penger på om du vil ha ditt eget preg på drømmehjemmet. (Foto: Ifi.no)

– Sannheten er at tepper har fordelen med at de holder støvet nede på gulvet slik at du enkelt kan støvsuge det opp. Med et hardt gulv vil støvet derimot virvle rundt i rommet. Uansett gulvtype er det selvsagt viktig at du selv er villig til å gjøre litt støvsuger-innsats, legger hun til.

Tips til fornying av gulvet man allerede har

Hvordan velge gulv: Bilde av parkett
Det er mulig å vedlikeholde de fleste gulv, men det enkleste gulvet å fornye er parkett. Her kan du både endre farge og male.

– Det er mulig å fornye de aller fleste gulv og gulv-materialer, foruten tepper eller klikk-vinyl. Har du parkett så kan du forandre gulvet. Du kan både farge det om og du kan male det.

Chera forklarer at på et lakket parkettgulv som ikke er slitt og som ikke har store merker holder det at du sliper litt lett slik at malingen får god vedheft. Dette kan du gjøre uten slipemaskin, men ved at du setter slipeark på et slipebrett og «mopper» over gulvet slik at du får en litt ru overflate. Så kan du male. 

– Har du olje eller hardvoksolje må du stort sett slipe gulvet ned til rent treverk om du vil endre farge på gulvet. Da kan du olje gulvet med en pigmentert olje, så legger du på en klar olje eller klar hardvoks over det. 

Hun legger til at går du for denne metoden er det viktig at du vedlikeholder overflaten med pleiemiddel av og til. Ellers er det vanlig å pleie med pleiemidler som er tilpasset gulvet ditt.  

– Det er viktig å holde alle gulv rene på riktig måte, da holder de lengre og behovet for vedlikehold
minskes. Alle opplysninger om dette, samt hva du ikke skal bruke, finnes det dokumentasjon på der du kjøpte gulvet eller på nettet fra produsenten.

Hvordan velge gulv: Bilde av parkett
Husk å ikke bruke grønnsåpe når du vasker gulvet ditt, sier Westman. Det gjør bare gulvet mer skittent!

Ikke bruk grønnsåpe på gulv! 

– Grønnsåpe kan du bruke til å vaske stekeovnen med, men hold det langt unna gulvet, anbefaler Chera.

Hun forklarer at dette er fordi grønnsåpen er ganske fet og når du vasker gulvet med dette legges det igjen et tynt lag med klissete fett på gulvet. Dette laget tiltrekker seg smuss, noe som egentlig bare vil gjøre gulvet ditt mer skittent av å vaske med grønnsåpe. 

– Gå for et syntetisk pH-nøytralt vaskemiddel (pH på rundt 7). Dette kan du finne i dagligvarebutikken, eller der du kjøper gulvet, avslutter Westman.