Smarte tips

Peoner(pion) i bukett: Eksperten forteller hvordan du lykkes

Nærbilde av en bukett med rosa og hvite peoner(pioner). Med hjelp av hageekspert Espen Skarphagen forteller vi deg hvordan du lykkes med peoner i bukett, hva peoner betyr og hvor lenge peoner varer.
Har du kjøpt deg en bukett med sommerens vakreste blomst peon(pion) og lurer på hvordan du lykkes med sommerblomsten? Vi har snakket med hageekspert Espen Skarphagen som gir deg svaret på dette, hvordan du velger riktige peoner i butikken og hvordan du steller og snitter den nydelige blomsten. (Foto: ABC Guider)

Her får du tips og triks fra blomsterdekoratør Espen Skarphagen om hvordan lykkes med peoner i bukett.

Bilde av hageekspert Espen Skarphagen blant planteblader i egen hage. Skarphagen gir oss sine beste tips til hvordan man best tar vare på peoner i bukett. Skarphagen er også snart aktuell som ny dommer i Sommerhytta, hvor han vil overta for Finn Schjøll.
Espen Skarphagen er både forfatter, blogger og podcastvert og har lang erfaring med blomster og planter. Han gir oss her sine beste tips til peoner i bukett.

Nå blomstrer endelig peonene og den vakre sommerblomsten i pionfamilien er manges favoritt. På blomsterbutikkene kan man se de vakre blomstrene bundet opp i imponerende buketter, enten for seg selv eller sammen med andre blomster. De fleste vil bli glad for en bukett med peoner, og da vil man jo også gjerne at den skal vare så lenge som mulig?

Hvordan lykkes med peoner i bukett?

Så da er spørsmålet «hvordan lykkes man med peoner, eller pioner som det også kalles, i bukett og hvirdan får man de til å vare lengst mulig?

Vi har snakket med blomsterdekoratør, forfatter, blogger og podcastvert Espen Skarphagen som gir deg sine beste tips til hvordan du lykkes med peoner i bukett. Skarphagen er også snart aktuell som ny dommer i Sommerhytta, hvor han vil overta for Finn Schjøll.

Trenger du blomster- tips og triks? Her finner du alt vi skriver om tema «blomster».

1. Hva bør du tenke på når du skal kjøpe peoner i bukett?

Selv om bukettene med utsprunget peoner ser penest ut i blomsterbutikken, anbefaler Skarphagen å velge bukettene med knopper.

– En peon som ikke har blomstret enda i blomsterbutikken vil sørge for at du kan nyte en blomstrende peon lenger når den kommer i hus, forklarer Skarphagen.

Bilde av en bukett med rosa og hvite peoner(pioner) i glassvase på spisebord. Med hjelp av hageekspert Espen Skarphagen forteller vi deg hvordan du lykkes med peoner i bukett, hva peoner betyr og hvor lenge peoner varer.
(Foto: ABC Guider)

2. Hvordan stelle og snitte peoner i bukett?

Skarphagen forklarer at peoner skal snittes med et langt skrått snitt, og at bladene som vil være i vannet skal fjernes.

– Det er også veldig viktig å ha en ren vase som du tar rent temperert vann i, sier han. 

Får man med næringsmiddel kan dette fint brukes, men det er ikke en nødvendighet ifølge blomstereksperten.

Inspirasjon: Lag en bugnende vase med peoner

3. Hvordan få peonene til å vare lengst mulig?

Forventet levetid for peoner er alt fra 3 til 7 dager, så lenge de får gode forutsetninger til å stå så lenge.

– En generell regel for buketter er at de ikke skal stå i sola. De liker også å ha det kjølig, forteller Skarphagen og fortsetter,

– Sett de gjerne på et kjølig sted når det er natt og når du ikke er hjemme, på denne måten vil de holde seg vakre lengst mulig. 

Har man ikke et kjølig sted å sette dem om natten kan man sette dem ut i skyggen, da det ofte vil være mye kjøligere der.

I tillegg til å sette dem på et kjølig sted anbefaler Skarphagen å skifte til nytt rent vann hver tredje dag.

4. Ekstra tips til tunge peoner

Selve blomsten er ofte tung, og noen ganger kan man oppleve at stilken ikke klarer å holde den oppe. Dette har Skarphagen også en smart løsning på.

– Ser man at stilken ikke klarer å holde blomsten oppe kan man enkelt snitte nesten helt oppe med blomsten for så å legge de i en skål med vann.

Kundenes favoritt
Blomster levert på døren

Blomster levert på døren

Bestill en vakker bukett til noen du er glad i
Bestill blomster her

Les også: Hvordan få roser til å holde seg lenge.

Hva betyr peoner?

Det finnes flere betydninger på peoner basert på hvor i verden du befinner deg. På blomsterspråket derimot er de kjent for å bety blant annet forlegenhet, et lykkelig ekteskap, kjærlighet og lykke.

De forskjellige fargene på den vakre blomsten har også forskjellige betydninger ifølge Birds and Bloom:

Rosa peoner: Hengivenhet, velstand og et lykkelig ekteskap

Hvite peoner: Ære, langt liv, blygsel, sjenanse, eller til og med skam. Dette gjør peonen til en populær blomst å gi i gave til noen man ønsker å si unnskyld til.

Røde peoner: Lidenskap, kjærlighet og lykke.

Gule peoner: Ny start og optimisme. Perfekt til noen som starter et nytt kapittel i livet.

Peoner finnes både som avskårne blomster og uteplanter. Her finner du ekspertens beste tips til hvordan lykkes med peoner i hagen.