Smarte tips

Pollen: 10 tips til deg som er plaget av allergi

Blond jente som sitter i blomstereng med hvite klær og prestekrage i håret som nyser i lommetørkle. Er du plaget av pollen? Vi gir deg 10 nyttige tips til hvordan du kan komme deg best mulig gjennom den slitsomme perioden på våren og sommeren.
At bladene springer på trærne er for de fleste et kjærkomment vårtegn, men for pollenallergikere det sikre tegn på snue, kløe og plager. Vi gir deg 10 tips som lindrer, forebygger og behandler pollenallergi. (Foto: Colourbox)

Er du plaget av pollen? Vi gir deg 10 nyttige tips til hvordan du kan komme deg best mulig gjennom den slitsomme perioden på våren og sommeren.

Er du allergisk mot or, hassel, bjørk, salix, gress eller burot? Eller kanskje du en av dem som reagerer på alt? Pollen er en pest og en plage dersom man er så uheldig å være allergisk mot det. Såre øyne, nese som renner, mangel på energi og tung pust gjør sesongen utfordrende for mange allergikere. Selv om det finnes medisiner mot pollenallergi, er det ikke alltid dette er nok for å forebygge eller lindre plagene.

Vi gir deg her 10 tips til hvordan man kan komme seg gjennom pollensesongen med minst mulig plager.

Her kan du finne alt vi skriver om som kan være nyttig for sommeren.

Symptomer på pollenallergi

Først og fremst burde du finne ut om det er pollenallergi du er plaget av. Det beste er nok å få det konstatert av en lege slik at du kan få medisin på resept, samt riktig oppfølging.

Ifølge NHI er dette de vanligste symptomene på pollenallergi:

  • Tett, rennende og kløende nese
  • Hyppige nys
  • Rennende og kløende øyne som kan bli røde og hovne opp
  • Du kan oppleve å bli trøtt og uopplagt, irritabel og få konsentrasjonsproblemer

Feber er sjeldent å oppleve ved pollenallergi. Allergimedisiner vil lindre plagene, dersom de ikke gjør det kan det hende det ikke er allergi du er plaget med.

Pollenallergi er veldig vanlig og det finnes derfor flere reseptfrie legemidler man kan gå til innkjøp av.

Livostin øyedråper

Livostin øyedråper

Sjekk prisen her

Livostin nesespray

Sjekk prisen her

10 tips til forebygging og lindring av pollen-plager

Vi har samlet 10 tips som kan være med på gjøre pollensesongen lettere for deg som er plaget av allergi. Her finner du blant annet nyttige produkter samt generelle tips vi håper vil hjelpe deg gjennom sesongen.

1. Pollennett foran vinduene

Det er deilig å kunne lufte når solen steker, men da åpner du også for pollen som kan sveve inn gjennom vinduet.

3M Pollennett 130x150 cm

3M Pollennett 130×150 cm

Nettet festes med borrelås som følger med i pakken. 
Sjekk prisen her

Ved å montere et pollenfilter unngår du dette. 3M pollennett stopper 80 prosent av pollenstøvet. Nettet festes med borrelås som følger med i pakken. Pollennettet gir en naturlig beskyttelse og reduserer i tillegg trafikkstøv. Ypperlig for deg som er allergisk, men som ønsker å ha vinduene åpne når pollensesongen er som verst.

2. Vask hud og hår ofte

Pollen fester seg til hud og hårstrå. Ved å vaske håret, hendene og ansiktet hver kveld unngår du å dra med deg dette inn i senga. Vi anbefaler å velge en mild sjampo som er skånsom mot hodebunnen dersom du skal vaske håret hver dag.

Sjampo fra Aco

Sjampo fra Aco

Egner seg spesielt godt til daglig bruk
Sjekk prisen her
Neutral Shampoo

Neutral Shampoo

Anbefalt av Asthma Allergy Nordic
Sjekk prisen her

3. Støvsuge og vaske hus

Pollen sniker seg inn gjennom vinduer og via klær og hår. Tørk støv og støvsug hver dag.

Seniorrådgiver Kai Gustavsen i Astma- og Allergiforbundet forteller til NRK at det kan være lurt å ta en runde med støvsugeren hver dag da mengden av pollen i innemiljøet vil reduseres, noe som bidrar til at færre pollenkorn fester seg til klær og tekstiler når de virvles rundt i boligen.

Gustavsen anbefaler allergikere til å bruke en støvsuger med såkalt HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air), som fanger opp de aller fineste partiklene i luften som støvsugeren blåser ut.

Bosch Serie 4. ProPower Støvsuger

Bosch Serie 4. ProPower Støvsuger

Med vaskbart HEPA-filter
Sjekk prisen her

4. Vaske sengetøy og håndklær ofte

Håndklær og sengetøy bør skiftes ut ofte. Pollenpartiklene vil feste seg på dem og vil derfor kunne skape reaksjoner når de er i nærhet av ansikt. Gå til innkjøp av noen ekstra sett, slik at du kan bytte dem ut etter noen få dagers bruk.

Tilbud!
Kreppsengesett

Kreppsengesett

Finnes i flere mønster
Sjekk prisene her

Les også: Hvor ofte bør man vaske sengetøy utenom pollensesongen?

5. Kupéfilter til bilen

Det er ikke alle som tenker over det, men pollen kan også forville seg inn i bilen. Er du veldig plaget av allergi kan det derfor være lurt med kupéfilter, eller pollenfilter som mange også kaller det. Husk å sjekke at du velger filteret som passer til din bil.

Kupéfilter & pollenfilter

Kupéfilter & pollenfilter

Her kan du finne kupéfilteret som passer til din bil, bare skriv inn registreringsnummer.
Sjekk prisen her

6. Luftrenser

Ved forebygging av pollenallergi kan en luftrenser være svaret for deg. En luftrenser vil rense luften og effektivt fjerne partikler du er allergisk mot. Flere luftrensere er også anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), som for eksempel den vi viser til her:

Luftrenser

Luftrenser

Renser luften slik at du kan få et pollenfritt hjem
Sjekk prisen her

Her kan du lese mer om luftrensere og hvorfor en luftrenser er en god investering for allergikere.

7. Bruk solbriller når du er ute

NAAF anbefaler også å bruke solbriller når du er ute da de kan bidra til å beskytte øynene dine mot pollen som svever i luften. Velg gjerne noen som dekker godt, også på siden av øynene, og ha dem på når du er utendørs på dagtid.

Oakley Fives Squared

Oakley Fives Squared

Sjekk prisen her
Oakley Jawbreaker

Oakley Jawbreaker

Sjekk prisen her

Her finner du en stor oversikt over årets flotteste solbriller.

8. Pollenmaske

Før pandemien var det nok mindre vanlig å se folk ute med en maske som dekket munn og nese. Nå er det ikke like uvanlig. Det kan derfor være en mindre terskel for å gå til anskaffelse av en pollenmaske. Dette er en maske som dekker munn og nese, og som minsker innpusting av pollen.

9. Sjekk pollenvarsel

Et gratis og enkelt hjelpemiddel de fleste burde bruke daglig gjennom pollensesongen er pollenvarsel. NAAF har en egen app som er gratis å laste ned hvor du også kan skreddersy varslinger etter ditt behov. På denne måten kan du følge med på hvilken dager hvor spredningene er størst slik at du kan planlegge dagen deretter. Kanskje det er lurt å holde seg inne dagene hvor det er kraftig spredning for eksempel?

Tabell over når de forskjellige pollen-typene har spredning. Plages du av pollen-allergi? Vi gir deg 10 nyttige tips til hvordan du kan komme deg best mulig gjennom den slitsomme perioden på våren og sommeren.
Gjennomsnittsdatoer over de siste sesongene. Tidspunkt og varighet for de ulike spredningsperiodene kan variere betydelig fra år til år, avhengig av værutviklingen. Vi gir deg 10 nyttige tips til hvordan du kan komme deg best mulig gjennom den slitsomme perioden på våren og sommeren. (Foto: Norges Astma- og Allergiforbund)

10. Tren inne

Treningsmotivasjonen dukker opp for mange opp igjen når solen kommer frem. Dessverre er dette ikke en spesielt god idé dersom du har pollenallergi. Det har seg slik at man puster inn mye mer pollen når man er i fysisk aktivitet. Dr. Thor-Øistein Endsjø sier til Klikk.no at risikoen ikke nødvendigvis er så stor, men om man er utsatt for astmalignende symptomer (som mange pollenallergikere er) kan man risikere å få et astmaanfall dersom man trener ute en varm vår og sommerdag.

– Direkte farlig er det neppe, men heller veldig ubehagelig, forteller Dr. Endsjø til nettsiden.

Det kan derfor være en god ide å ta treningen inn når pollen står på som værst. Her kan du lese om hvordan du bygger ditt eget hjemmegym.

WalkingPad K15

WalkingPad K15

En sammenleggbar tredemølle
Sjekk prisen her

Les mer på våre temasider: