Smarte tips

Powernap: Søvntrikset geniene bruker 

Bilde av mann som lener seg tilbake og tar seg en powernap/høneblund i stolen foran et bord med en kaffekopp og en avis.
Geniene hadde visstnok ikke tid til å sove nok om natten og endte med å ta igjen tapt søvn med dette søvntipset, noe som i den kombinasjonen ikke anbefales. Vi forklarer hvordan de tok igjen søvnmangel ved hjelp av powernaps. (Foto: Colourbox)

Ikke bare var de smartere enn normalt, men geniene har vist seg å også ha vært lure når det gjaldt søvn. Dette er hvorfor de tok powernaps!

Ifølge nettsiden Sleepadvisor.org gjelder det flere geni at de ikke føler de har tid til den lange gode nattesøvnen. De reduserer derfor timene de sover om natten for å få mer tid til å være produktive. Nettsiden skriver at geniene for å ta igjen tapt søvn tar seg en powernap, eller middagslur som vi kaller det, midt på dagen. Dette gjelder i følge søvnekspertene på internett blant annet Nicola Tesla og Thomas Edison. 

Artikkelen legger til at dette er et triks det bare anbefales å benytte seg av over korte perioder, da det er direkte helsefarlig å gå lenge uten tilstrekkelig med søvn. 

Hva skjer ved mangel på søvn?

Vi har tidligere skrevet en ganske omfattende artikkel som forklarer hva som skjer med kroppen ved for lite søvn. Alt fra raskere aldring både av kropp og utseende, til et flatere humør og dårligere hukommelse, til økt risiko for hjerte- og karsykdommer og hjerteinfarkt er blant punktene på lista. 

Det kanskje mest overraskende punktet på listen vår er hvordan andre oppfatter deg når du har mangel på søvn. Forskning tilsier nemlig at folk ikke vil ansette deg på lik linje som om du var uthvilt. De vil gjerne heller ikke omgås deg og har ikke like stor tiltro til deg. 

Her samler vi alle interresante fakta og smarte tips som dette om søvn

Steng lydene ute
Bose QuietComfort Earbuds II

Bose QuietComfort Earbuds II

Disse har Intelligent Noise Cancelling
Sjekk laveste pris her

Hva er powernaps? 

En powernap er ifølge Wikipedia «en kort periode med søvn». De skriver også at en powernap ofte ikke varer lenger enn 20 til 30 minutter. De legger også til at stedet for høneblunder gjerne ikke er de samme som nattesøvn, og at de kan gjennomføres både på sofa, gulv, i en stol eller med hodet på skrivepulten. 

Ifølge en annen artikkel hos Sleepadvisor har powernaps, eller en daglig høneblund mange helsefordeler. De skriver at hvilen i tillegg til å kunne forbedre produktiviteten din vil kunne hjelpe på hele velværet ditt. 

til deg som reiser mye
Nakkepute med massasjefunksjon

Nakkepute med massasjefunksjon

Laget av mykt minneskum som sørger for at du får riktig støtte og komfort. Som en kjempebonus har nakkeputen en massasjefunksjon som kan få musklene rundt halsen til å slappe av.
Sjekk laveste pris her

Hvorfor er det bra med powernaps? 

Ifølge denne forskningen kan powernaps eller hviler på 30 til 60 minutter både bedre minnet og øke kreativiteten din. VG skriver om forskning på området. Her konkluderer forskerene med at etter at testdeltakere tok en (minst) 30-minutters lang hvil tre ganger i uka endte de opp med 37 prosent lavere risiko for å dø av hjerterelatert sykdom. 

En annen test på piloter og astronauter hos NASA viste at de fikk en bedring i ytelse på hele 34 prosent etter en 40-minutters lur. Årvåkenheten deres steg med 100 prosent.  

Derfor får du lyst på usunn mat ved søvnmangel

Hvordan sov geniene?

Sleepadvisor skriver også litt om hvordan geniene faktisk sov. Einstein sov i hele 10 timer hver natt i tillegg til at også han var en tilhenger av middagslurene midt på dagen – noe også Winston Churchill var en tilhenger av.

Nikola Tesla derimot, var ikke en stor fan av søvn. Han sov bare et par timer om natten noe som fikk følger innen han fylte 25. Han endret dermed søvnmønsteret sitt og la til en lur midt på dagen. Dette virket til å fungere, noe hans lange rekke med oppfinnelser kanskje er det beste beviset på. 

Disse tipsene trenger du om du sliter med å sovne

Da Vinci på sin side var noe for seg selv ikke bare når det kom til kunst, men også når det kom til søvn. Han benyttet et søvnmønster kalt polyfasisk søvn, som også er kalt «Da Vincis søvnmønster». Dette søvnmønsteret, som ikke anbefales deg som er opptatt av helsen din, er et søvnmønster med 20 minutters hviler som blir fordelt utover alle de 24 timene et døgn består av.

For Da Vincis del ble det totalt 5 timer fordelt på en 24-timers periode. Også Thomas Edison benyttet seg visstnok av dette søvnmønsteret – begge for å slippe å miste dyrebar og produktiv tid til søvn. 

Les mer på våre temasider: