Rengjøring

Puter til utemøblene: Slik holder du dem frie for flekker

Impregnerer du uteputer, markiser og andre utetekstiler vil vann og skitt prelle av. (Foto: Miriam Schjetlein)

Det er lurt å ta god vare på puter tilhørende utemøbler og annen tekstil ment til utendørsbruk, og det er ikke noe hokus pokus å sørge for at putene til sofaen på terrassen eller markisene holder seg fine og flekkfrie år etter år.

Les også: Slik vasker og oljer du terrassen din

Det viktigste du kan gjøre er selvsagt å beskytte tekstilene mot elementene, som å rydde inn putene ved regn eller rulle inn markisen. Likevel er tekstiler som oppbevares utendørs store deler av året utsatt for både flekker og muggsopp, og denslags setter jo fort en demper på terrassehyggen.

Hvordan tar man vare på utendørstekstiler?

Heldigvis kan du også holde puter og markiser rene og pene ved å impregnere dem, og på den måten lage en beskyttende hinne mot fukt, smuss, fett, grønske og annet skitt du ikke vil skal lage merker.

Se hvordan du går frem når du skal impregnere utetekstiler i videoen under. (Artikkelen fortsetter nedenfor)

Vask og rengjøring av utetekstiler

Før du impregnerer er det viktig at du vasker grundig, gjerne med denne effektive interiørsjampoen som sørger for at tekstilet er fritt for smuss, fett og partikler som ellers ville ført til at impregneringssprayen ikke ville festet seg like godt.

Autoglym Interiør Shampoo

Kjøp den her!

Hvordan impregnere uteputer

Når du skal påføre impregneringssprayen på f.eks utemøbel-putene er det svært viktig at du gjør det enten utendørs eller et sted med god lufting og ventilasjon. Impregneringen virker både smuss- og vannavstøtende på en rekke andre tekstiler, som båtkalesjer, teltduker, presenninger, markiser og parasoller.

Stabil Impregnering Kalesje

Kjøp den her!

Hvordan fjerne grønske

Om du har vært så uheldig å allerede få grønske på tekstilene dine, finnes det egne grønskefjerne-produkter som effektivt fjerner grønske uten skrubbing. Grønskekverken påføres ved hjelp av lavtrykksprøyte eller sprayflaske. Ikke skyll av etterpå. 

Grønskekverken Grønskefjerner uten skrubbing 5 liter

Kjøp den her!

Unngå mugg på utetekstiler

Jordslag er en muggsopp som vokser på tekstiler som har ligget vått lenge, og er et vanlig problem som oppstår når man ikke har impregnert tekstilet tilstrekkelig. Det finnes heldigvis effektive midler mot dette, som denne varianten fra Jotun.

Jotun Yachting Textile Powerclean Jordslagfjerner

Kjøp den her!

Denne jordslagsfjerneren vasker og fjerner jordslag, nedbørsstriper og grønnalger på alle fargeekte stoffer i markiser, tepper, puter, seil, båtkalesjer, telt og andre utendørs tekstiler.

Les også: Utvendig husvask: Finn den beste metoden