Smarte tips

Q&A: Hvordan få beste rente på boliglånet ditt

Bilde av hus på kalkulator. Prisene på renter på boliglån stiger, vi vise deg hva du kan gjøre for å sikre beste rente på boliglånet ditt! Fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge B. Jensen forklarer hva du kan forvente deg av rente på boliglånet ditt, samt hva du kan gjøre for å få best mulig boliglånsrente.
Bilde av hus på kalkulator. Prisene på renter på boliglån stiger, vi vise deg hva du kan gjøre for å sikre best pris! (Foto: Colourbox)

Spørsmål og svar om boliglånsrente: Vi har snakket med eksperten som forklarer hvordan du enkelt sikrer lavest og beste rente på boliglånet ditt.

Høyere rente på boliglån, høyere strømpriser, høyere priser på mat og en lang og kald vinter i vente. Mange er urolige og prøver å spare der det spares kan – og det med god grunn.

Bilde av Jorge Jensen som svarer på spørsmål om boliglånsrente, og avslører hvilke grep man kan gjøre for å få bedre rente på boliglånet sitt.
Fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge B. Jensen forklarer hva du kan forvente deg av rente på boliglånet ditt, samt hva du kan gjøre for å få best mulig boliglånsrente.

Vi har tatt en prat med fagdirektør i Forbrukerrådet Jorge B. Jensen, for få de beste rådene om renter på boliglån, hva den ligger på, hvor mye den forventes å forandre seg fremover samt hvem som har billigst renter. Ikke minst ville vi vite hva vi selv kan gjøre for å sikre at vi betaler minst mulig rente. Her får du svarene!

Her finner du vår samleside, med alt av saker som omhandler hus og bolig.

Hva ligger rentene på boliglån på nå?

– Bulder Bank leder (per 28. september 2022) an og tilbyr lån til 2,88 prosent i effektiv rente for et normalt stort lån (3,7 mill, for en bolig til en verdi av 5 mill).

Hos finansportalen.no kan du selv sjekke hva rentene i de forskjellige bankene er.

Her får du de beste strømsparetipsene!

Hva kan man gjøre om man har høy rente?

– Da må du kontakte banken og kreve bedre vilkår. Bankene har ikke noe imot å snakke med kundene sine – også kundene som ønsker seg bedre vilkår. Det er ikke noe å grue seg til, forklarer Jensen.

– Dersom banken ikke kommer deg i møte med bedre vilkår er neste steg å innhente tilbud fra andre banker. Dette kan du også gjøre fra finansportalen.no. Mange har en høy terskel for å vurdere å bytte bank, men da risikerer man også å betale unødvendig mye for boliglånet sitt. Det er jo helt unødvendig, når det faktisk er konkurranse i markedet.

Uforpliktende og kostnadsfritt
Få tilbud om gode låneløsninger hos Tjenestetorget

Få tilbud om gode låneløsninger hos Tjenestetorget

Vi tar jobben med å forhandle frem tilbud på nytt boliglån eller refinansiering på vegne av deg med banker vi samarbeider med. 
Sjekk prisen her

Hvordan forventes det at rentene beveger seg fremover?

– Sentralbanken har vært tydelig på at de ønsker å heve rentenivået i samfunnet for å dempe prisveksten. Derfor er det rimelig å forvente at rentene skal bevege seg opp, men det betyr ikke at man som forbruker skal ta i mot hva som helst fra banken. Bankene har helt beskjedne tap på boliglån og de rapporterer fortsatt om store overskudd. De har derfor relativt gode forutsetninger til å komme kundene i møte.

Hvem har best rente på boliglån?

– Utfordrerbankene priser seg lavest i markedet. De er gjerne nett- eller telefon-baserte og har ikke filialer.

Hvem har høyest rente på boliglån?

– Det varierer med hensyn til hvilke type lån det er snakk om og hvor mye man tenker å låne. Dette henger sammen med at bankene har ulike strategier for hvilke typer kunder. Vi har banker som spesialiserer seg på å gi lån til forbrukere som har dårlige forutsetninger for å betjene lån. Tilbudene fra disse bankene ligger over de andre bankene i pris, men det er naturlig fordi risikoen for mislighold også er større.

Hvordan kan man sjekke renten sin?

– I Forbrukerrådet anbefaler vi at du sammenligner den renten som du får av din bank med hva som finnes ute i markedet. Besøker du finansportalen.no, vil du se hva alle banker i Norge tar i veiledende priser for et boliglån som ditt. Alle bankene er pliktig å oppgi sine priser til denne portalen. Det koster heller ingenting for forbruker å nyttiggjøre seg av denne informasjonen.

Hvordan kan man regne ut renten sin?

– Finansportalen.no omregner automatisk hva de forskjellige rentenivåene vil bety i kroner og øre. Vi viser effektive renter, slik at kostnadene også er tatt hensyn til.

bytt.no
Beste boliglånsrente oktober 2023

Beste boliglånsrente oktober 2023

Sammenlign renter og kostnad til alle 1032 boliglån på markedet og bytt til en bedre og billigere bank.
Sjekk prisen her

Billig ovnsvifte: Få mer varme ut av vedovnen

Hva bør man forvente av renter?

– Dersom banken skal ha sine ord i behold, når de sier at du skal få et godt lånetilbud på et vanlig boliglån for en bolig til 5 millioner kroner, så bør tilbudet ligger under 3,2 prosent, sier Jensen. 

Han forklarer videre at det finnes rimeligere alternativ i såkalte grønne boliglån. 

– Dersom boligen kvalifiserer til såkalte grønt boliglån, vil man kunne få lån til under 3 prosent for ett nokså normalt lånebeløp.

Er det lurt å binde renten eller tegne fastrentelån?

Mange vurderer å tegne fastrentelån. Det er fortsatt mulig å binde, om ikke annet, deler av lånet sitt. God pris på et fastrentelån i dag er 4,5 % og nedover.

Hva gjør man om man vil beholde banken, men samtidig ønsker lavere rente?

Dersom banken ikke kommer deg i møte med bedre vilkår, så er neste steg å innhente tilbud fra andre banker. Dette kan du også gjøre fra finansportalen.no. Mange har en høy terskel for å vurdere å bytte bank, men da risikerer man også å betale unødvendig mye for boliglånet sitt. Det er jo helt unødvendig, når det faktisk er konkurranse i markedet.

Hva er nominell rente?

– Det er renteutgiftene som du som lånekunde må betale for lånet. Nominell rente viser ikke hele bildet, blant annet fordi den ikke regner inn diverse gebyrer som følger med lånet. Det gjør derimot effektiv rente. Bruk derfor alltid effektiv rente når du skal sammenligne tilbud om lån og kreditt.

Hva er effektiv rente?

– Nominell rente pluss eventuelle gebyrer som du må betale til banken for å være kunde der.  

SNL skriver om effektiv rente av det er den faktiske kostnaden av et lån. Med andre ord motstykket til den nominelle renten. Grunnene til at den effektive renten er høyere enn den nominelle renten er at renter legges til mer enn én gang hver år. Dette betyr at lånetaker betaler renter av renten, eller renters rente som det heter, i tillegg til den nominelle renten. Dette betyr en høyere effektiv rente i tillegg til at bankene legger til gebyr på lånet ditt.

Hva betyr løpetid:

– Løpetid er lengden på hvor lenge lånet er ment å vare, altså viser løpetid hvor lang tid det vil ta før lånet er nedbetalt.

Hvordan finner jeg ut hva mitt månedlige avdrag blir?

– På finansportalen.no blir dette regnet ut for deg