Mat og drikke

Rakfisk med tilbehør

Rakfisk og poteter på brun skjærefjøl.
Rakfisk med tilbehør som poteter, rømme, flatbrød og lefse er en sikker juletradisjon for mange. (Foto: MatPrat)

Rakfisk hører julen til. Her får du oppskrift på rakfisk med tilbehør, en tradisjonsrett som vil bli en sikker vinner i julehøytiden.

Rakfisk er en gammel norsk mattradisjon. Faktisk strekker rakfisktradisjonen seg helt tilbake til 1400-tallet med utspring i Telemark, Vadres og Østerdalen. I dag spises rakfisk over hele Norge og mange har det som et fast innslag som rakfisklag i førjulstiden eller som lunsjrett i romjulen.

Hva er rakfisk?

Rakfisk er fermentert (raket) ferskvannsfisk av for eksempel ørret, laks eller røye. Å rake fisk er en møysommelig prosess som må gjøres helt riktig for å unngå uønskede bakterier, det er derfor svært viktig å vite hvordan fisken skal tilberedes og oppbevares. Mange mener at rakfisk lukter råtten fisk, men fisken er langt fra råtten. Det er måten fisken er blitt oppbevart på i ukesvis som forårsaker den sterke og intense lukta. Enkelte rakfisk er også sterkere raket enn andre. Har du ikke smakt raket fisk før, kan det derfor være lurt å starte med en fisk som er litt mildere på smak.

Her finner du enda flere gode oppskrifter på tradisjonsmat som rakfisk.

Hvor mye rakfisk per person?

Du kan spise rakfisk til både forrett og hovedrett. Skal du ha rakfisk til hovedrett bør du beregne cirka 200 gram per porsjon. Til lunsj kan du beregne halvparten.

Tilbehør til raket fisk

Kokte poteter, gjerne mandel- eller ringerikspoteter, lefse, rømme eller seterrømme, flatbrød eller erteflatbrød, ekte smør, purre, rødløk eller sjalottløk er vanlig tilbehør til rakfisk. Noen liker også eggerøre eller kokt egg til. Av drikke er øl og akevitt godt, men også champagne eller en god hvitvin. Selve fisken serveres romtemperert.

Så lenge kan du oppbevare rakfisk

En åpnet pakke med rakfisk bør ikke ligge i kjøleskapet lenger enn et døgn. Du kan også fryse ned fisken og så lenge den er vakumpakket kan den ligge i fryseren i flere måneder. Om fisken fryses vil modningsprosessen stoppes.

Skal du ha lutefisk til jul? Her finner du oppskriften!

Klassisk rakfisk

Rakfisk og poteter på brun skjærefjøl.
Tid
40 min
Porsjoner
4

Rakfisk er en klassisk norsk mattradisjon som går helt tilbake til middelalderen. Her er oppskriften på rakfisk servert med kokte mandelpoteter, smør, rømme, finsnittet rødløk, purre og god lefse. Oppskriften under er beregnet som forrett.

Ingredienser

  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info

Slik gjør du

Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. info info Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. Behold skjermen på

Start med å skjære hodet av fisken. Ta tak i ryggbeinet og riv det forsiktig ut. Fjern skinnet og skjær filetene opp i i cirka 2 centimeter brede skiver. Finhakk rødløk og purre.

Fisken serveres med potet, rømme, rødløk, purre og lefse.

Oppskriften er hentet med tillatelse fra MatPrat, som utelukkende fungerer som en uavhengig kilde i artikkelen. MatPrat er ikke annonsør og har ingen tilknytning til artikkelens kommersielle innhold.

Annonselenke