Smarte tips

Redningsvest eller flytevest: Hvordan velge riktig flyteutstyr

Smilende blond jente med hvit caps og orange redningsvest ombord i en liten båt. Vi hjelper deg med å finne riktig flytevest eller redningsvest slik at sommeren på sjøen blir tryggest mulig.
Planer om å tilbringe sommeren på sjøen? Da er det viktig å tenke på sikkerheten til både deg selv og de rundt deg. Kan du for eksempel forskjellen på flytevest og redningsvest? Vi hjelper deg å finne riktig flyteutstyr slik at sommeren på sjøen blir tryggest mulig. (Foto: Colourbox)

Redningsvest og flytevest kan fort bli en livreddende faktor skulle uhellet plutselig skje. Vi forteller deg hvordan du velger riktig flyteutstyr.

Gradestokken bikker over 20 grader, det er skyfri himmel og sjøen er stille. Båten har kanskje allerede blitt satt ut og en sommer med sjøbris i ansiktet er planlagt. Selv om du ikke har egen båt, finnes det andre muligheter for å komme seg på «bøljan blå», og uansett hva planen er det viktig å huske på forberedelsene som kan kan redde liv om uhellet skulle skje.

Redningsselskapets drukningsstatistikk viser at 88 personer mistet livet i drukningsulykker i 2022, og at dette er en økning på 17 prosent fra året før. I samme statistikk står det at drukningsulykker fra fritidsbåt økte med 28 prosent sammenlignet med 2021.

Drømmer du om en sommer på sjøen? Her kan du lese om alt vi har skrevet om tema «båt».

Med andre ord er sikkerheten på sjøen viktig, og et livreddende produkt alle skal ha i båten er redningsvester. Det finnes flere varianter av redningsvester til både store og små, tobeinte og firbeinte – noe som kan gjøre det vanskelig å navigere i det store markedet av disse livreddende vestene. Vi har derfor laget en guide til deg slik at du vet hva du må se etter før du kjøper vest i tillegg til å forhåpentligvis gjøre det enklere å vite hvilken vest du skal velge.

Regler for flytevest og redningsvest

Reglene sier: «I fritidsbåt med lengde mindre enn åtte meter skal alle ha på seg egnet flyteutstyr ved utendørs opphold i båten når båten er i fart.» I tillegg skal alle flytevestene og redningsvestene skal være CE-merket, noe som vil si at produktet møter sikkerhetskravene EU har satt.

Mange tenker kanskje flytevest og redningsvest er det samme, men det er ikke tilfellet. Det er nemlig en vesentlig forskjell på disse vestene, og i værste fall kan det stå om liv og død. En redningsvest skal kunne snu en person i vannet. Dette vil si at man vil bli liggende på rygg og ikke med ansiktet ned i vannet. Kragen på vesten har som hensikt å holde hodet over vann slik at man får puste selv om man skulle miste bevisstheten og kontroll over egen kropp. En flytevest har derimot ingen egenskaper som gjør at man blir snudd fra mage til rygg dersom man er bevisstløs, dette kan potensielt være farlig.

Under de forskjellige kategoriene lenger ned i saken forklarer vi hva de forskjellige vestene brukes til.

Hvordan velge redningsvest til barn

Barn som ikke kan svømme er anbefalte å bruke redningsvest, ikke flytevest. Selv om det finnes flytevester til barn sier Redningsselskapet at de anbefaler at barn venter lengst mulig med å bruke noe annet enn en tradisjonell redningsvest med krage.

– De bør som et minimum være svømmedyktige før de får automatisk oppblåsbar vest eller seilervest uten krage, skriver de på sine nettsider.

Passer barn fra 3-10 kg
Baltic Redningsvest

Baltic Redningsvest

Denne barneredningsvesten er 100N-sertifisert. Den har god synlighet, og er utstyrt med skrittbånd, fløyte og reflekser.
Sjekk prisen her
passer barn fra 18 – 40 kg
Oppblåsbar redningsvest til barn

Oppblåsbar redningsvest til barn

Regatta Aquasafe Junior. Et lett og komfortabelt alternativ til de klassiske redningsvestene.
Sjekk prisen her
Passer barn fra 15-30 kg
Baltic Skipper Redningsvest 99

Baltic Skipper Redningsvest 99

Redningsvesten er utstyrt med high visibility-tøy, skrittbånd, fløyte, reflekser, løftehåndtak, kraftig midjebånd og glidelås.
Sjekk prisen her
passer barn fra 20-30 kg
Osean Redningsvest Svampebob

Osean Redningsvest Svampebob

Redningsvesten har justerbart belte, glidelås og snor i kragen.
Sjekk prisen her

Oppblåsbar redningsvest

Også voksne mennesker er pålagt å bruke redningsvest eller flytevest i følge til reglene. Det er fort gjort å tenke at man er svømmedyktig nok til å overleve dersom man havner i vannet, men Redningsselskapets drukningsstatistikk viser at det er flest menn over 40 år som har mistet livet i drukningsulykker i 2022. Drukning kan skje den beste, og derfor er redningsvest eller flytevest et produkt ingen burde droppe.

Synes du det er klumpete og ubehagelig med en vanlig redningsvest burde du se nærmere på oppblåsbare redningsvester. Disse redningsvestene er både lette, komfortable og gir stor bevegelsesfrihet. Vesten funker på den måten at når vesten kommer i kontakt med vann vil lungen innenfor vesttrekket blåse seg opp. Dette er også en vest med krage som vil snu deg fra mage til rygg.

regatta
Oppblåsbar redningsvest

Oppblåsbar redningsvest

Passer til voksne over 40kg
Sjekk prisen her
spinlock
Oppbåsbar redningsvest

Oppbåsbar redningsvest

Kommer med skrittstropp, livsele, fløyte og feste til sikkerhetsline. Perfekt for bruk for et aktivt båtliv.
Sjekk prisen her
helly hansen
Oppblåsbar redningsvest

Oppblåsbar redningsvest

Bør ha service annethvert år ved fritidsbruk
Sjekk prisen her
helly hansen
Sailsafe Inflatable Inshore redningsvest

Sailsafe Inflatable Inshore redningsvest

Bør ha service annethvert år ved fritidsbruk
Sjekk prisen her

Det mange derimot ikke tenker på er at redningsvester burde sjekkes årlig, og en oppblåsbar redningsvest er spesielt viktig å sjekke. Her forteller Redningsselskapet hvordan man sjekker en redningsvest, slik at man kan føle seg tryggest mulig når man er på sjøen.

Flytevest

Som nevnt over er ikke en flytevest det samme som en redningsvest. Bruker man en flytevest burde man absolutt være svømmedyktig da de ikke har alle kvalitetene en redningsvest har. Flytevester er derimot et populært valg blant de som holder på med vannsport, som for eksempel SUPere, padlere og kitere da de gir god bevegelighet og er komfortable.

Flytevest fra Helly Hansen

Flytevest fra Helly Hansen

Krever minimalt med vedlikehold.
Sjekk prisen her
Flytevest Osean Active

Flytevest Osean Active

YKK glidelås i front, Nexus belte samt snor oppe og nede.
Sjekk prisen her
perfekt til sup
SurPlus Flytevest

SurPlus Flytevest

Perfekt til SUP og andre vannsportsaktiviteter
Sjekk prisen her
til barn
Baltic Mist flytevest

Baltic Mist flytevest

Stropp i midjen for optimal passform.
Sjekk prisen her

Flytevest til hund

Våre firbente venner fortjener også en redningsvest dersom de skal være med på sjøen i sommer. Selv om mange hunder kan svømme er det en sikkerhet å vite at de vil flyte dersom de skulle havne overbord. Det kan også være lurt å ha et håndtak på ryggen av vesten slik at hunden enkelt kan løftes opp av sjøen.

Regatta Pet Flytevest

Regatta Pet Flytevest

Utviklet sammen med Norges Blindeforbund
Sjekk prisen her

Les mer på våre temasider: