Reise

Reiseeksperten tipser: Hvordan velge riktig koffert

Collage av trillekofferter på en lyseblå bakgrunn. Her ser du kofferter fra kjente merker som Samsonite og Osprey. Vi har snakket med reiseekspert Gunnar Garfors som gir deg sine beste tips til hvordan man velger riktig koffert til sitt bruk.
Koffert-markedet er nokså stort, og det kan derfor være utfordrende å vite hvilken trillekoffert man skal velge. Skal man ha hard eller myk koffert, to eller fire hjul, og hvor viktig er egentlig prisen? Reiseekspert Gunnar Garfors gir oss de beste tipsene til hvordan man finner rett koffert til sitt bruk. (Foto: ABC Startsiden)

Vi har spurt reiseekspert Gunnar Garfors om hva man må tenke på når man skal kjøpe koffert. Les hans beste tips her!

Bilde av en smilende Gunnar Garfors i en blå jakke. Vi har snakket med reiseeksperten som gir oss sine beste tips til hva man må tenke på når man skal kjøpe koffert.
Gunnar Garfors har vært i alle landene i verden, to ganger. Nå gir han oss de beste tipsene til hvordan man velger koffert.

– Det aller beste er å reise uten koffert og bare med håndbagasje, forteller reiseekspert Gunnar Garsfors.

Garfors er førstemann til å ha besøkt alle verdens land to ganger, og i 2013 var han som 37-åring den yngste til å besøke alle de 198 landene i verden. Ikke nok med det, han har også en rekke andre verdensrekorder å skryte på seg, som blant annet å besøke flest mulige land i løpet av 24 timer, hvor han i 2014, sammen med en kamerat raste igjennom 19 land på ett døgn. Med andre ord er Garfors en bereist mann.

Selv om han personlig foretrekker å reise med minst mulig bagasje kan den reisevante nordmannen komme med gode tips til hvordan man velger den beste kofferten til ditt bruk.

– Hvilken bagasje man reiser med avhenger ofte av hvilken type reise man skal på. Skal man for eksempel fra A til B går det stort sett veldig greit med en koffert. Skal man derimot reise mye rundt, og til mange ulike destinasjoner er en sekk å foretrekke på grunn av fleksibiliteten man får.

Denne saken fokuserer på hvordan man velger mellom alle de forskjellige koffertene som finnes på markedet.

Trenger du tips til hvor du kan reise når du har sikret deg en ny koffert? Da anbefaler vi å sjekke ut samlesiden vår hvor du finner alle våre beste tips til inspirerende syden-reiser.

Hvordan velge koffert?

Garfors mener kofferter med lett vekt er det beste valget, men forteller at dette ofte også er det dyreste.

– Et alternativ er en enkel bag som både er billig og lett. Denne vil derimot ikke beskytte det som er inni like godt, og er kanskje ikke det beste alternativet hvis man reiser med for eksempel finklær, forklarer han.

Lettvekt (3 kg)
Samsonite Proxis (98 liter)

Samsonite Proxis (98 liter)

Finnes i flere farger
Pris nå: 5 299 kroner hos BagBrokers
Her får du den til laveste pris

Her kan du lese mer om lettvekts-kofferter.

Hvorvidt man skal velge en myk eller hard koffert mener han ikke har så mye å si da begge har sine fordeler og ulemper.

– En hard koffert vil beskytte litt bedre enn en myk, men skal man reise med noe som er knuselig er det uansett lurt å pakke det inn i ekstra klær eller bobleplast.

Fordelen med en myk koffert er ifølge Garfors at den er mer fleksibel som gjør at man kan skvise inn litt ekstra klær i den om nødvendig.

myk koffert
Samsonite Popsoda utvidbar koffert (105-112,5 liter)

Samsonite Popsoda utvidbar koffert (105-112,5 liter)

Pris nå: 2 029 kroner hos BagBrokers
Her får du den til laveste pris

Kan du reglene for hvor stor og tung bagasje du kan ta med deg på flyet? Her er alle bagasjereglene du må kunne, samlet på ett sted.

Hva er best av to og fire hjul på kofferten?

Hvor mange hjul som er best på en koffert er også en smak- og behag-sak, men Garfors kommer likevel med noen tips til hvor og når hver av alternativene passer best.

– Om en bare skal trille kofferten innendørs eller på underlag som asfalt og mur, er nok en koffert med fire hjul et veldig godt valg. Da kan man enkelt trille kofferten ved siden av deg, og man kan lettere legge andre ting oppå, som for eksempel håndbagasje, forklarer han.

Skal man derimot gå lengre og på annet underlag som grus eller gress, er to hjul å foretrekke ifølge reiseeksperten.

– Dette er fordi det går raskere å dra kofferten etter seg på to hjul, og da er det også mindre risiko for å ødelegge hjulene.

Sekk med to hjul
Osprey Farpoint Wheels (36 liter)

Osprey Farpoint Wheels (36 liter)

Fleksibel bagasje som kan brukes som ryggsekk og trillekoffert
Pris nå: 2 849 kroner hos Widforss
Her får du den til laveste pris

Her finner du forresten trillekoffertene som er kåret til best i test.

Hvilken farge skal man velge på kofferten?

– Alt utenom svart, sier Garfors og legger til:

– De aller fleste koffertene er svarte, og da er det fort gjort å ikke kjenne igjen kofferten sin på bagasjebåndet. Man bør i det minste ha en lett gjenkjennbart merke på kofferten, som for eksempel en sløyfe.

Han forklarer derimot at hvis man går for en sløyfe bør man unngå å bruke fargen rød da dette også er relativt vanlig å bruke, og ikke nødvendigvis får kofferten din til å skille seg så mye ut.

Visste du at du alltid må oppbevare dette i håndbagasjen for å få erstatning om noe blir skadet?

Har pris noe å si på valg av koffert?

– Pris sier vanligvis veldig mye om kvaliteten og vekten på kofferten, men det er en fordel å tenke på hvor ofte kofferten skal brukes, og hvorvidt det egentlig er viktig med toppkvalitet. Er det snakk om en eller to turer i året er det kanskje mindre viktig med en dyr koffert, forklarer Garfors.

billig koffertsett
Hardplast trillekoffert-sett

Hardplast trillekoffert-sett

For deg som ikke er ute etter de dyreste koffertene
Pris nå: 1 589 kroner hos CDON
Her får du den til laveste pris

Reiser man derimot ofte kan det lønne seg å bruke litt ekstra penger på en god koffert.

– Legg merke til at dyre kofferter fort er mer attraktive å stjele eller å stjele fra. Men kvalitetsmessig kan det være lurt om en skal reise med noe man absolutt ikke vil skal bli skadd, legger han til.

Garfors velger også å trekke fram hvor viktig det er med reiseforsikring når man er ute og reiser. Lurer du på hvorfor du må ha reiseforsikring? Da anbefaler vi å lese ekspertenes svar på hvorfor reiseforsikring er nødvendig.

Les mer på våre temasider: